’12 Şubat bir gün değil her gün için zaferdir’

'12 Şubat bir gün değil her gün için zaferdir'

Kahramanmaraş'ın 12 Şubat Kurtuluş bayramı etkinliklerinin eski ruhunun olmadığını dile getiren 69 yaşındaki emekli esnaf Metin Kesgin, bu önemli günün eskiden olduğu gibi daha görkemli ve katılımın yüksek olduğu bir havada kutlanması gerektiğini söyledi.

15 Şubat 2017 - 14:04

Kahramanmaraş'ın kurtuluş ruhuna günümüzde çok fazla ihtiyaç olduğunu aktaran Kesgin, eski kurtuluş bayramı kutlamalarını anlatarak aynı ruhun yeniden harekete geçirilmesi gerektiğini savundu. Özellikle çocukluğunda ve gençliğinin ilk yıllarında sergilenen kurtuluş bayramı etkinliklerinin olmadığını belirten Kesgin, eski kurtuluş bayramı etkinlikleriyle ilgili şunları anlattı:

 

12 ŞUBAT KAHRAMANMARAŞ'IN MİLADIDIR
"Kurtuluş savaşı destanını başlatan ve kahramanlık unvanını hak eden Maraş'ın onur ve gurur günüdür 12 Şubat. Bu bakımdan 12 Şubat Kurtuluş günü Kahramanmaraş'ta bayram günü olarak kutlanır. Çocukluğumuzda yapılan kurtuluş kutlamaları ile şimdiki kutlamalar arasında çok büyük farklar var. Eskiden insanlar bu gün için aylar öncesinden hazırlıklar yapardı. Her evden mutlaka bir çete kurtuluş etkinliklerine katılırdı. Bu çetelere Kahramanmaraş'ın her yerinde sahip çıkarlar ve ikramlarda bulunurlardı. Şuanda gençlerimiz 12 Şubat ruhundan uzak bu vazifeyi yapmaya çalışıyor. Eskiden toplumda saygınlığı olan ve sevilen isimler çete olurlardı."


ÇETELER SAYGI NÖBETİ TUTARDI
"Kurtuluş bayramı kutlamalarımız yaklaşık 10 gün öncesinden başlardı. 10 gün boyunca çeteler Kahramanmaraş'ı karış karış gezer, kurtuluş savaşında şehit olan ataları için adeta saygı nöbeti tutarlardı. 12 Şubat günü geldiğinde tüm şehrin katıldığı bir geçit töreni düzenlenirdi. Bu geçit törenine esnaflarda katılır ve alanı dolduran insanlara çeşitli hediyeler dağıtırlardı. Bunun anlamı özgürlük ve hürriyet yolunda canımız ve malımız feda olsun demekti."


MEYDANLAR İNSAN SELİNDE BOĞULURDU
"Maraş'ın kurtuluşuna katılmayan fert yoktur. Bu sebepten kurtuluş bayramına da yediden yetmişe herkes katılırdı. Kahramanmaraş'ın her bir karışından insanlar akın akın şehir merkezine gelir ve kurtuluş bayramı etkinliklerine katılırlardı. Ulu cami meydanı adeta insan selinde boğulurdu. İnsanlar atalarına duydukları saygı ve vefayı bu meydanda ortaya koyarlardı. Şuan bu ruhu kaybettik. İnsanlarımız bu etkinlikleri sadece bir kutlama olarak görüyor. Eski kurtuluş ruhu adeta kaybolmak üzeredir. Kamu kurumlarımızın çabasıyla resmiyete dökülen kurtuluş törenleri o ruhu çok iyi yansıtmıyor."


12 ŞUBAT RUHU HER ZAMAN CANLI TUTULMALI
"Şuan ülkemizin her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Milletimiz 15 Temmuz sürecinde oluşturduğu ruhu hiç kaybetmeden sonsuza kadar yaşatmalıdır. 12 Şubat ruhu ile 15 Temmuz ruhu arasında hiçbir fark yoktur. Her ikisinde de kurtuluş mücadelesi verilmiş, şehitler ve gaziler bu mücadelelerin delili olmuşlardır. Bu ruhu taze tutmamız için de anma ve yaşatma etkinliklerine daha çok sahip çıkmalıyız. Sadeleştirmek yerine güçlendirmeli ve gelecek nesillere aslını anlatmalıyız."  (GÖKHAN DÖKÜCÜ)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...