5G, 4G’den 1000 kat daha hızlı olacak
Reklam

5G, 4G’den 1000 kat daha hızlı olacak

Kullanıcılar, geleceğin ağı olarak müjdelenen ve yakında kullanılmaya başlanacak olan 5G’yi büyük bir merakla beklerken, güvenlik araştırmacıları bu yeni nesil mobil teknolojinin yeterince güvenli olmadığını düşünüyor. Ağ güvenliği çözümlerinde lider olan WatchGuard’ın Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, 5G teknolojisinde kritik güvenlik açıklarının bulunduğunu ve hackerlerin bu açıklardan kolayca faydalanabileceğini belirtiyor.

31 Ekim 2018 - 13:31

2020 sonuna kadar dünya genelinde 50 milyar cihaz tarafından kullanılması düşünülen 5G mobil veri hizmeti büyük bir heyecanla bekleniyor. Hızı ve güvenliği birleştirerek her açıdan 3G ve 4G’den daha iyi olduğu iddiasında bulunulan 5G mobil veri hizmeti ile ilgili yapılan güncel bir araştırma ise, bu yeni hizmetin güvenlik açıkları sebebiyle 3G ve 4G’ye kıyasla daha çok sızıntı riski taşıdığını ortaya koyuyor. Ağ güvenliği çözümlerinde lider olan WatchGuard’ın Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, 5G teknolojisinde kritik güvenlik açıklarının bulunduğunu ve hackerlerin bu açıklardan kolayca faydalanabileceğini belirtiyor.

5G KABLOLU BAĞLANTILARIN SONUNU GETİRECEK!

Dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturan akıllı telefon kullanıcıları, geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilen 5G’yi merakla bekliyor. 4G’ye kıyasla 1000 kat daha hızlı olacağı ve kablolu bağlantıların sonunu getirebileceği düşünülen 5G’nin temel yeniliği ise otonom otomobiller, tüm IoT cihazlar ve endüstriyel kontrol sistemleri tarafından kullanılabilecek olması.

5G’nin ayrıca 8GB boyutundaki bir filmi altı saniyede indirebilecek kadar hıza, otonom otomobillerde navigasyon, film ve müzik hizmetine ve birden fazla kişinin görüntülü aramaları için simultane çeviriye imkan vereceği konuşuluyor. Güvenlik uzmanları ise şu sıralarda deneme testleri yapılan bu yeni teknolojinin güvenli sayılabilmesi için ciddi iyileştirmelere ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.


HENÜZ PEK ÇOK GÜVENLİK AÇIĞI VAR!

Telekomünikasyon sektörü, depoladığı milyonlarca dolarlık veri kapasitesiyle kişisel konuşmalar veya gizli verilere erişim sağlamak isteyen hackerler için harika bir av olarak görülüyor. Önceki ağlara göre sadece daha hızlı değil, daha güvenli de olduğu vaadinde bulunan 5G için karşı yapılan güncel bir araştırma ise yeterince güvenli olmadığını ortaya koyuyor.

5G’nin özelliklerini kapsamlı bir güvenlik analizinden geçiren ETH Zurich, Lorraine Üniversitesi ve Dundee Üniversitesi’nden araştırmacılar, şu anki hali ile bu hizmette pek çok güvenlik boşluğunun bulunduğunu ve bu durumun sayısız siber saldırıya yol açabileceğini belirtiyor. Araştırmada elde edilen temel bulguları değerlendiren WatchGuard’ın Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, her ne kadar bu teknolojide 3G ve 4G’ye kıyasla bazı veri koruma özellikleri gelişmiş olsa da kritik güvenlik açıklarının bulunduğunu ve hackerlerin de bu açıklardan kolayca faydalanabileceğini belirtiyor. Gizlilik kısmında ve kimlik doğrulama kapasitesinde geliştirmelerin yapılması gerektiğini belirten Evmez, aksi takdirde hedefli saldırılara karşı kullanıcıların güvende olamayacağını vurguluyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o geliyor: Fırat Görgel
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o...
Kahramanmaraş’ta beton mikseri devrildi
Kahramanmaraş’ta beton mikseri devrildi