’AB, Türkiye’ye daha samimi olmalı!’

'AB, Türkiye’ye daha samimi olmalı!'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyon Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye karşı samimi ve şeffaf olması gerektiğini söyledi.

03 Aralık 2016 - 07:26

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, katıldığı bir televizyon programın; Türkiye’nin AB ile ilişkisini değerlendirdi. 55 yıldır Türkiye’nin AB kapısında bekletildiğini ifade eden Güvenç, AB’nin yeni Türkiye’nin bilince olmadığını kaydetti. AB’nin, Türkiye’nin kat ettiği ilerlemeyi görmek istemediğini dile getiren Güvenç, “Bizim Avrupa Birliği'ne itirazımız Avrupa Birliği'nin çöküp çökmemesi, refah toplumu olup olmaması değil. Bizim isyanımız, Türkiye'nin eski Türkiye olmadığı bilincine varmamış olmaları. Biz diyoruz ki siz bu huylarınızdan vazgeçin. Dünyayı eskisi gibi tek taraflı yönetemezsiniz, dizayn edemezsiniz. Biz bu kadere, bize çizmiş olduğunuz bu role isyan ediyoruz” dedi.

AB’nin, eskisi gibi dünyayı tek taraflı yönetmek istediğine dikkat çeken Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Dünyadaki Tayyip Erdoğan düşmanlığının altındaki nedenin de “Dünya 5’ten büyüktür” söyleminin olduğunu aktardı.

Uluslararası ilişkilerde hukuk olmadığını vurgulayan Güvenç, “Güç ve karşılıklı menfaat ilişkisi olduğunu biliyoruz. Ama Türkiye'ye dayatılan özellikle 1. Cihan Harbinden beri dayatılan: Efendim işte siz bizi örnek alın! Siz bizim kurallarımıza uyun! Bizim medeniyetimizi taklit edin biz de size böyle yardım ederiz. Bakın Tam 55 yıl oldu. 55 yıldır bizi Avrupa Birliği'nin kapısında bekletiyorlar” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin son 13 yılda çağ atladığını belirten Milletvekili Güvenç, şöyle konuştu: “Gelinen noktada 13 yılın sonunda onlara şunu dedik: Bu Türkiye, eski Türkiye değil. Demokrasi ise biz de sizin kadar demokrasi biliriz. İnsan hakları ise biz de sizin kadar biliriz. Açık toplum, katılımcı yönetim, çevre duyarlılıkları, hayvan hakları, insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları… Bunlar bizim kültürümüzün özüdür, dedik. Bizi Avrupa Birliği’ne alacaksanız alın, dedik. Bugün Cumhurbaşkanımızın açıklaması da o! Durup dururken Avrupa birliği ile maraza çıkamıyoruz. Yani yüzde 50 dış ticaret ilişkimiz var. Hamdolsun ki AK Parti geldi geleli dış ticaretimizi de çeşitlendirdik. Ülkemizi tamamen buna bağımlı olmaktan çıkardık. Şimdi Rusya alternatifi, İslam ülkeleri alternatifi, Afrika alternatifimiz var.”

Türkiye’nin, Avrupa Birliği'nin önemini bildiğini söyleyen Güvenç, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Avrupa Birliği'nin ekonomik, siyasi, sosyal, coğrafi konum olarak bizim için ne anlama geldiğini biliyoruz. Bizim Avrupa Birliği'ne dediğimiz şu: Bize karşı samimi olun! Türkiye eskisi gibi 3 bin dolar gayri safi milli hasılası olan, yarım demokrasisi olan, askeri idari vesayeti olan bir ülke değil. Türkiye halka dayalı hükümeti olan, 10 bin dolar milli geliri olan Ortadoğu'nun, bölgenin önemli bir aktörü ve gücüdür. Ve halka dayanan bir hükümet var. Türkiye, kolay kolay manipüle edebileceğiniz, dizayn edeceğiniz bir ülke değil. Cumhurbaşkanımız bu kadar sert açıklamalar yaparken de söylüyor: Bize karşı adil olun, bize karşı şeffaf olun, bize karşı samimi olun. Biz sizi tanıyoruz, biz sizi biliyoruz. Ve eskisi gibi bize şirinlik yaparak el altından terör örgütlerini desteklerseniz; biz, buna razı olmayız. Bize karşı dost durup, stratejik ortak deyip NATO da beraberiz, Birleşmiş Milletler’de beraberiz, Avrupa Birliği'ne alacağız sizinle müzakere yapıyoruz, fasıla açtık açmadık derken; Türkiye düşmanlarını beslerseniz, biz bunu kabul etmeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği bu! Yoksa biz Avrupa Birliği ile maraza çıkartalım, demiyoruz. Savaşalım demiyoruz. Böyle bir derdimiz yok; ama Avrupa Birliği bunu görecek!” (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x