Açık artırmayla satışa çıkmış

Açık artırmayla satışa çıkmış

Dulkadirli Devleti hükümdarı Alaüddevle Bozkurt Bey’in vakfiyesi, 1510 yılında Kapalı çarşı ile birlikte inşa edilmiş ve 1 Şubat 1920’de Fransızlar tarafından yakılan Mevlevihane’nin 1940 yılında bakanlar kurulu ile 715 Liraya satıldığı ortaya çıktı.

24 Kasım 2016 - 08:00

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Selçuklular döneminde Maraş’ konulu sempozyumda Mevlevihane ile ilgili bildiri yayımlayan Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feyzan Göher Mevlevihane’nin yerine aynısının yapılmasının mümkün olacağını söyledi.

17-19 Kasım tarihleri arasında Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde Mevlevihane ile ilgili yaptığı araştırmalara kaynak olarak Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi Köşe Yazarı Tarihçi-Yazar Ali Avgın’ın çalışmalarını gösteren Doç. Dr. Göher 1940 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile 715 TL’ye satılan Mevlevihane’nin günümüze kadar gelememesinin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

Konuşmasının büyük bir bölümünde, yıllardır Kahramanmaraş Mevlevihane’si ile ilgili araştırmalar yapan ve bu konuda birçok belge bulan Ali Avgın’ın araştırmalarını kaynak olarak gösteren Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feyzan Göher; “Mevlevihanenin eski yerine yeni bir Kahramanmaraş Mevlevihanesi inşası imkân dâhilinde gözükmektedir. Bununla birlikte binanın yeniden inşasına yönelik Nazif Öztürk ve Ali Avgın’ın önerilerine ilaveten, bizim önerimiz Kahramanmaraş’ta Mevlana musiki ve sema topluğunun kurulmasına yönelik olacaktır.” Dedi.

Kapalı çarşı kompleksi içerisinde bulunan ve şimdiki Saatçılar Garajı olarak bilinen yerde amacı dışında kullanılan Mevlevihane geçtiğimiz aylarda gazeteniz Kahramanmaraş’ta Bugün tarafından haber yapılmış, yapılan haberde ise çilehanelerin olduğu bölümlerin depo olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

Tarihçi-Yazar Ali Avgın uzun yıllar üzerinde araştırma yaptığı Mevlevihane ve Mevlevihane hakkında bildiri yayınlayan Doç. Dr. Feyzan Göher ile bir araya geldi. Avgın Göher’in bildirisi hakkında detaylı bir yazı kaleme aldı.


ALİ AVGIN'IN KÖŞESİ İÇİN TIKLAYIN

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak