Acil servisler doldu taştı
Reklam

Acil servisler doldu taştı

Kahramanmaraş’ta son bir haftadır etkisini sürdüren soğuk hava vatandaşları hastaneler doldurdu. Bir hafta içerisinde Kahramanmaraş’ın sadece Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerindeki sağlık kuruluşlarının acil servislerine 27 bin kişinin soğuk algınlığı şikâyetiyle başvurduğu öğrenildi. Hastalıklara ise İnfluenza Virüsü ’nün yol açtığı ortaya çıktı.

14 Ocak 2017 - 09:56

Soğuk hava ile birlikte hastaneler doldu taştı. Özellikle gribal enfeksiyonlarda son bir haftada büyük bir artış olduğu öğrenildi. Kahramanmaraş’ın iki merkez ilçesinde bir hafta içerisinde 26 bin 800 kişinin hastanelerin acil servisi ve aile hekimlerine müracaat ettiği öğrenildi. Son yılların en soğuk kış mevsimini yaşayan Kahramanmaraş’ta hastanelere 1 hafta içerisinde başvuran 26 bin 800 kişiden 15 bin 500’ünün Necip Fazıl Şehir Hastanesi ile Yörük Selim ek Hizmet Binası ve Çocuk Hastalıkları Hastanelerinin acil servislerine başvurduğu belirlendi.  Havaların soğuk gitmesi özel hastanelerin acil servislerini de doldurdu, yaklaşık 8 bin kişi özel hastanelerin acil servisine müracaat ederek muayene oldu. İki merkez ilçede bulunan 162 aile hekimine gelen 2 bin 800 hastanın büyük bir çoğunluğunu ise gripal enfeksiyonlar oluşturduğu öğrenildi.

Soğuk geçen kış mevsimi nedeniyle uzmanlar uyardı. Halk Sağlığı Kahramanmaraş İl Müdürü Dr. Ahmet Yener günlük neredeyse günde 4 bin kişinin acil servislere gitme nedeninin İnfluenza Virüsü olduğunu belirtti. Yener, solunum yollarına yerleşip, burada çoğalarak neden olduğu hapşırma ve öksürük sonucu başkalarına geçen ve bulaşıcı olan bu virüsten korunma yollarını da açıkladı; “Stres bağışıklık sistemini zayıflatarak kolay nezle-grip olmamıza neden olabilir. Her türlü stresten uzak durmaya çalışmak bu açıdan da önemlidir. Kendinizi sıcak tutun. Bu durumda aşırı terlemeye yol açmadıkça, vücudun bağışıklık sistemi enerjisini enfeksiyona karşı savaşta kullanmak için odaklayabilir.

Hafif, yorulmadan yürüyüş yapın. Bu şekilde kan dolaşımını artırılarak enfeksiyon bölgesine akyuvarların gelmesine katkıda bulunulur. Açık havada yapılan kısa yürüyüşler havasız bir odada yorganın altında yatmaktan daha iyidir.

Beslenmenize dikkat edin. Soğuk algınlığı sırasında enfeksiyona karşı önlem almaya çalışan vücudun metabolizması, hazmı zor gıdalarla yorulmamalıdır. Az yağlı gıdalar, et ve süt ürünleri, taze meyve ve sebzeler yenmelidir. Bol bol sıvı alın. 6-8 bardak su, meyve suyu, çay ve diğer içecekler ile nezleye bağlı kaybedilen sıvı yerine konabilir. Ayrıca yabancı maddelerin vücuttan atılması kolaylaşır.

Su buharıyla odanın havasını nemlendirmek çok iyi bir yöntemdir.”

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ahmet Yener ayrıca gripal enfeksiyonlarda antibiyotikten uzak durulmasını, antibiyotiğin gribal enfeksiyonlara etki etmediğini de belirtti.

 

İNFLUENZA VİRÜSÜ ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR

Sibirya soğuklarının yaşandığı Kahramanmaraş’ta mevsim normallerinin üzerinde seyir eden soğuk hava dalgası Kahramanmaraş’taki sağlık kuruluşlarını doldurdu. Doktorlar günlük 4 bin kişinin müracaat ettiği acil servislerdeki hastalara yetişmekte zorluk çekti.

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde yaşayan yaklaşık 27 bin vatandaş son bir haftada sağlık kuruluşlarının acil servislerine taşındı. Özellikle Necip Fazıl Şehir Hastanesi ile Yörük Selim Ek Binası ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ek binasının acil servislerinde yoğunluk üst seviyeye çıktı.

 

ACİL SERVİSLER DOLDU TAŞTI

Son bir haftada merkez ilçelerde ikamet eden 26 bin 800 vatandaş devlet hastanesi ve ek binalarının acil servislerine müracaat etti. Müracaatların büyük bir çoğunluğunu ise soğuk algınlığı oluşturdu. Kahramanmaraş’taki soğuk hava Özel Hastaneler ile Aile hekimlerinde de yoğunluk oluşturdu. Yaklaşık 8 bin kişi özel hastanelerin acil servislerine müracaat ederek muayene oldu, aile hekimlerine muayene olmak için giden hasta sayısının ise 2 bin 800 olduğu öğrenildi.

 

TEDAVİ EDİLMEZSE ÖLÜME KADAR YOL AÇAR

Kahramanmaraşlıları acil servislere dolduran, genellikle soğuk havalarda ortaya çıkan ve çok çabuk yayılan influenza virüsü olduğu belirlendi. İnfluenza’nın solunum yollarına yerleşip, burada çoğalarak neden olduğu hapşırma ve öksürmeyle başkalarına geçen bir virüs olduğu öğrenildi. Başka bedene geçen virüsün anında belirtisini göstermediği 1 ve 2 gün kuluçkaya yattığı da belirtildi. İyileşmesi 10 güne dayanan virüsün çok ciddi bir hastalık olduğu ve tedavi edilmezse ölüme kadar yol açılacağı öğrenildi. Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener soğuk havalarda bu tür hastalıklardan korunmanın yollarını Kahramanmaraş Bugün gazetesine açıkladı.

 

SOĞUK ALGINLIĞININ ÜSTESİNDEN GELEBİLİRSİNİZ

Soğuk havaların etkisinin kış hastalıklarında artış gösterdiğine belirten Yener, özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığının kişiyi aniden yatağa düşürüp,  yaşam kalitesini bozduğunu belirtti. Yener, “soğuk algınlığını daha ciddi tablolara yol açmadan hafif bir şekilde atlatmak bazı pratik önerilerle mümkün olabiliyor.” Dedi.

Soğuk algınlığını herkesin zaman zaman yenik düştüğü kronik bir rahatsızlık olarak değerlendiren Yener hastalığı, belirtileri ve korunma yöntemlerini şöyle açıkladı; “Nezle-grip virüsleri nedeniyle; kırgınlıkla birlikte burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma ve hatta öksürük şikâyetleri Ne yazık ki soğuk algınlığına birden etki edebilecek mucizevi bir tedavi şekli yoktur. Bakteri enfeksiyonlarında etkili olan antibiyotikler ise bu virüslere etki etmemektedir. Kişi genellikle sürekli burnunu çekmekte, kendi kendine ilaç almakta ve belirtilerin geçmesini beklemektedir. Ancak soğuk algınlığını biraz daha konforlu geçirebilmek ve çevreye bulaştırmamak için alınabilecek bazı tedbirler vardır. Bu sayede hastalığın üstesinden daha da çabuk gelinebilir.

 

SOĞUK ALGINLIĞI VE SOĞUK ALGINLIĞINDA YAPILMASI GEREKENLER

Soğuk algınlığı, üst solunum yolları dediğimiz akciğer ile burun-ağız arasında kalan anatomik bölgenin viral bir enfeksiyonudur. Viral enfeksiyon virüslerin sebep olduğu enfeksiyon anlamına gelmektedir.

Soğuk algınlığı diğer bütün üst solunum yolları enfeksiyonları gibi havada asılı kalan damlacıklar yolu ile bulaşmaktadır.

Soğuk algınlığı, genellikle, kış aylarında daha fazla görülmekte olup, bulaşıcı bir hastalıktır. Ve en çok okul çağı çocuklarında görülür.

Soğuk algınlığının ilk belirtileri genellikle boğazda takılma hissi, burun akıntısı ve hapşırık.

Çocuklarda ise boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, ateş, halsizlik, kas ağrıları ve iştahsızlık da görülebilir.

soguk-alginligiSoğuk Algınlığına Yakalanmamak için,

Hastalık belirtileri olan kişilerle hastalığın ilk ikinci ve dördüncü günleri arasında temas edilmemesi gerekir.

Ancak, çoğu zaman bu mümkün değildir. Soğuk algınlığına yakalanan kişiler, henüz hasta olduklarını anlamadan bulaştırıcı döneme girmiş olurlar.

Soğuk algınlığına yakalanan kişiler, sık sık ellerini yıkamalı, öksürürken ve hapşırırken ağız ve burunlarını kapamalıdırlar.  Hatta, kollarına doğru hapşırılması daha uygundur.

Soğuk algınlığı genellikle 7 ile 14 gün arasında iyileşir

Stres bağışıklık sistemini zayıflatarak kolay nezle-grip olmamıza neden olabilir. Her türlü stresten uzak durmaya çalışmak bu açıdan da önemlidir.

Olumlu düşünün. Olumlu düşünmek çok önemlidir; yapılan çalışmalar hayata olumlu bakan insanlarda bağışıklık sisteminin daha iyi çalıştığını göstermektedir. Vücudumuzun dirençli ve dayanıklı olduğunu düşünmek iyileşmeyi kolaylaştırabilir.

 

İSTİRAHAT VE GEVŞEME, BELKİ DE NEZLE VE GRİBİN EN ESKİ TEDAVİ ÖNERİSİDİR

Kendinizi sıcak tutun. Bu durumda aşırı terlemeye yol açmadıkça, vücudun bağışıklık sistemi enerjisini enfeksiyona karşı savaşta kullanmak için odaklayabilir.

Hafif, yorulmadan yürüyüş yapın. Bu şekilde kan dolaşımını artırılarak enfeksiyon bölgesine akyuvarların gelmesine katkıda bulunulur. Açık havada yapılan kısa yürüyüşler havasız bir odada yorganın altında yatmaktan daha iyidir.

Beslenmenize dikkat edin. Soğuk algınlığı sırasında enfeksiyona karşı önlem almaya çalışan vücudun metabolizması, hazmı zor gıdalarla yorulmamalıdır. Az yağlı gıdalar, et ve süt ürünleri, taze meyve ve sebzeler yenmelidir.

Tavuk çorbası burundaki salgının kıvamını azaltarak, tıkanıklığı gidermektedir. Ayrıca özellikle sıcak tavuk çorbası salgı üretimini artırır, hapşırma ve sümkürme yoluyla mikropların vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur.

Bol bol sıvı alın. 6-8 bardak su, meyve suyu, çay ve diğer içecekler ile nezleye bağlı kaybedilen sıvı yerine konabilir. Ayrıca yabancı maddelerin vücuttan atılması kolaylaşır.

 

SU BUHARIYLA ODANIN HAVASINI NEMLENDİRMEK ÇOK İYİ BİR YÖNTEMDİR

Sigara içmeyin, içilen ortamdan uzak durun. Sigara içilmesi veya dumanına maruz kalınması zaten enfeksiyon nedeniyle duyarlı olan boğazın daha kötüye gitmesine neden olur. enfeksiyona karşı mikropları solunum yollarımızdan temizlemeye çalışan hücrelere olumsuz etki yapar.

Yeterli miktarda C vitamini alın. Öksürük, hapşırma ve diğer belirtilerin azalmasını sağladığına eskiden beri inanılmaktadır. Yüksek doz C vitamini doktor gözetiminde, kısa süreyle kullanılabilir. Fakat sıvı alımını da artırmak açısından portakal, mandalina, kivi ve greyfurt gibi C vitamininden zengin meyvelerin suları içilebilir.

Tuzlu su ile burnunuzu temizleyin. Burun içindeki ödemin azalmasına ve burun tıkanıklığında azalmaya yardımcı olur. Ayrıca mikropların mekanik olarak temizlenmesini sağlar. Eczanelerde alınabilecek bu tip tuzlu su spreyleri kullanılabilir veya evde de basitçe hazırlanıp kullanılabilir. Bir bardak suya bir çay kaşığı saf tuz koyup karıştırdıktan sonra burun damlalıkları ile buruna damlatılarak belirgin rahatlık sağlanır.

 

MİKROPLARDAN KORUNMA VE ÇEVRENİZDEKİLERE BULAŞMASINI ÖNLEMENİN YOLLARI

Ellerinizi yıkayın. Ellerin yıkanması mikropların uzaklaştırılmasında oldukça önemlidir. Sabun ve akan sıcak su ile nezle virüsleri el ve parmak cildinden temizlenir. Sabun ve deterjanlar nezle virüsünü etkilemezler; virüsler yıkama ile mekanik olarak ortamdan uzaklaştırılırlar. El yıkama nezle olan kişi veya eşyaları ile temastan sonra çok önemlidir. Özellikle çocuklara hasta olan kişi ile temas ettiklerinde, ellerini yıkamaları öğütlenmelidir.

Fincan veya bardakları paylaşmayın. Tek kullanımlık kağıt bardaklar, özellikle okul ve iş yerlerinde mikropların yayılımını önlemede başarılıdır.

Kağıt mendil kullanın. Kağıt mendili bir kez kullanıp atmak önemlidir; zira masaya, koltuğa, sandalyeye vs. temas ile başkasına virüs bulaşabilir.

Gözlerinize burnunuza ve ağzınıza elinizi götürmeyin. Nezle olan biriyle temas edildiyse kişi elini gözlerine, burnuna ve ağzına sürmemelidir.

Çocuğunuza sık el yıkamasını öğütleyin.

Kağıt havlu kullanın. Mutfak veya diğer yerlerde, özellikle nezle olunduğunda pamuklu havlu yerine kağıt havlu tercih edilmelidir.

Oyuncakları temiz tutun. Oyuncaklar mikropları barındırabilir. Oyuncaklar düzenli olarak sıcak, sabunlu suyla yıkanmalıdır.

Başka yöne hapşırın. Diğerlerinden uzağa veya mendile hapşırılması önemlidir. Ağzınızı elleriniz ile kapadıysanız, sonrasında mutlaka elinizi yıkayın. Bu durumu çocuklarınızın da örnek almalarını sağlayın.

Bulunduğunuz ortamı havalandırın. Mikroplar durağan havada asılı kalır. Pencereler açıldığında temizlenir Ayrıca oda nemlendirilmelidir. Kaloriferin üzerine ıslak bez konulması yeterli olur. Burun mukozasının kuruması önlenir.

Mikropları temizleyin. Mikroplar üç saate kadar, kapı kollarında, trabzanlarda, ışık düğmelerinde, telefon, uzaktan kumanda gibi sıkça dokunulan yüzeylerde yaşayabilirler. Bunların ara sıra dezenfektanlarla silinmesi faydalıdır.

 

ANTİBİYOTİKLER İSE VİRÜSLERE ETKİ ETMEZLER

Antibiyotikler gibi reçeteye tabi olan ilaçlar, bakteriyel enfeksiyonun bulunduğu orta kulak iltihabı ve sinüzit gibi durumlarda, doktor tarafından teşhis edildikten sonra reçete edilir.

Basit nezle ve grip durumlarında antibiyotik kullanımının bir yararı olmadığı gibi, hastanın karaciğer ve böbreklerinin işlevlerini ağırlaştırır ve ayrıca mikropların antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesine de neden olur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x