Akdeniz’de tek büyükşehir Kahramanmaraş oldu

Akdeniz’de tek büyükşehir Kahramanmaraş oldu

2017 referandum sonuçlarına göre Akdeniz Bölgesinde bulunan 8 il’den sadece ikisinde ‘evet’ oyları galip geldi. 5 Büyükşehrin bulunduğu 3’te il’in bulunduğu Akdeniz bölgesinde Kahramanmaraş yüzde 73,97 ile birinci olurken, ikinciliği ise yüzde 57,84 ile Osmaniye aldı. Kahramanmaraş dışındaki tüm büyükşehirler ‘hayır’dan yana oy kullandı.

18 Nisan 2017 - 15:55

İktidar partisine destek veren Kahramanmaraş her seçimde olduğu gibi Türkiye genelinin yine üzerine çıktı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine Türkiye ortalamasının 22 puan üzerine çıkarak destek veren Kahramanmaraş Akdeniz illeri arasında ‘evet’ oyu veren tek büyükşehir oldu.

İktidar kanadına verdiği destekle Türkiye’nin ilk üç sırasında bulunan Kahramanmaraş geleneği değiştirmedi. Türkiye ortalamasının 22 puan üzerinde cumhurbaşkanlığı yeni hükümet sistemine ‘evet’ diyen Kahramanmaraş Türkiye’de yurt dışı oylarının dağılımının ardından Konya ve Erzurum’dan sonra Büyükşehirler arasında 3’üncü sıraya yerleşti.

Akdeniz’de bulunan büyükşehirler arasında en düşük ‘evet’ oyu 1850 yataklı Türkiye’nin en modern hastanesinin yapıldığı Mersin’den geldi. Mersin, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yüzde 64,04’le ‘hayır’ derken ‘evet’lerin oranı yüzde 35,98’de kaldı.

İkinci en düşük ‘evet’ oyunun çıktığı Büyükşehir ise yüzde 40,92 ile Antalya oldu. Antalya belediyesinin Ak Partili olmasına rağmen Hayır oylarıyla evet arasında 20 puan fark oldu. Antalya’da ‘hayır oyları yüzde 59,08, ‘evet’in oranı ise yüzde 40,92’de kaldı.

Akdeniz bölgesinde bulunan ve ‘hayır’ oylarının yüksek çıktığı bir diğer büyükşehir de Adana oldu. Adana’da ‘hayır’ oyları yüzde 58,19 ‘evet’ oyları ise 41,81 olarak sandığa yansıdı. Adana’nın ardından Hatay Kahramanmaraş dışında en yüksek ‘evet’ oyu verin ikinci büyükşehir oldu. Hatay’da ‘evet’ oyları Yüzde 45,65 olurken ‘hayır’ oyları da yüzde 54,35 olarak kayıtlara geçti. Yüzde 73,97 oy veren Kahramanmaraş Mersin’e 38 puan fark attı. Akdeniz bölgesinde bulunan büyükşehirler arasında kendisine en yakın Hatay’a ise 28 puan fark attı.

Akdeniz bölgesinde büyükşehir olmayan 3 il arasında en yüksek oy MHP lideri Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’den geldi. Osmaniye Partili Cumhurbaşkanlığı sistemine yüzde 57,84’le, Isparta yüzde 54,04’le Burdur ise yüzde 51,75 ile ‘evet’ dedi.

30 Büyükşehrin bulunduğu Türkiye’de 17 ilde ‘hayır’ oyları önde çıktı. İçerisinde Konya, Erzurum ve Kahramanmaraş’ın da bulunduğu 13 Büyükşehir’de ise ‘evet’ oyları birinci çıktı. İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyük illerin erip gittiği referandumda Kahramanmaraş, Erzurum, Gaziantep, Malatya gibi iller referandumu sırtlamış oldu. (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını Kaybetti, 7 Kişi Yaralandı
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını...