AKDO’dan yepyeni bir tat: Reyhan Şerbeti

AKDO’dan yepyeni bir tat: Reyhan Şerbeti

Kahramanmaraş’ın en önemli pastanelerinden biri olan ve gün geçtikçe büyüyen AKDO, müşterilerine ikram olarak reyhan şerbeti ikram ediyor. AKDO’nun yapmış olduğu hizmet, hem müşterilerden tam not alıyor, hem de Kahramanmaraş’a yeni lezzetler kazandırmaya devam ediyor.

14 Şubat 2018 - 09:00

Osmanlı mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan ve günümüzde unutulmaya yüz tutmuş reyhan şerbeti, AKDO’da yeniden yaşatılmaya başlandı. AKDO’nun bütün şubelerinde gelen müşterilere ikram olarak dağıtılan reyhan şerbeti müşterilerin büyük beğenisini topladı. Unutulmaya yüz tutmuş olan reyhan şerbetini iş yerlerinde tekrar vatandaşların beğenisine sunan AKDO’nun ustalarından Ahmet Kabak, şerbetin insan sağlığına büyük etkileri olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Başımız ağrıdığı zaman hazırlanır içerdik ve baş ağrımız kesilirdi. Annemin sütü artsın diye nenem yapardı ve anneme içirirdi. Bunla birlikte annemin sütü artardı. Midemiz ağrıdığı zaman, bağırsak sorunu yaşadığımızda ninemiz yapardı içerdik. Saç dökülmesini de önlüyor. Bu içeceği o zamandan bu güne getirdik. Çocukluğumdan beri içtiğim bir şerbet olduğu için iş yerinde deneyelim dedim. Patronun da desteği ile hazırladım. Gelen misafirlere ikram ediyoruz. Doğal bir içecek olduğu için beğeniyorlar.”


Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan anca son yıllarda fazla tüketilmeyen reyhan şerbetinin özellikle Kahramanmaraş’ta sıcak geçen yaz aylarında insanları oldukça ferahlattığını ifade eden AKDO Esentepe Şube Müdürü Ömer Kandilcik, “Reyhan şerbetini işletmemizde bulundurmaktayız. Reyhan, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelmiş görsel olarak çok sevdiğimiz, bunu yanında balkonlarda da yetiştirdiğimiz çok sevdiğimiz fesleğengillerden olan bir bitkidir” dedi. Reyhan şerbetinin içinde herhangi bir katkı maddesinin olmadığını kaydeden Kandilcik, “Böylesine hoş kokan bir bitkiyi Osmanlı mutfağında servis ediyorlardı. İşin ilginç bir kısmı var, bu şerbeti yaparken içerisinde herhangi bir katkı maddesi yok ve tamamen doğaldır. Sıcak yaz günlerinde içimizi ferahlatan bir özelliği de var. Her dönemde içebileceğiniz, misafirlere de sunabileceğiniz bir reyhan suyudur” diye konuştu.


Osmanlı’dan günümüze miras kalan tatları yaşatmak için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştıklarını ve şu ana kadar yapılan uygulamaların gayet olumlu sonuçlandığını söyleyen AKDO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Davarcıoğlu, AKDO ustası Ahmet Kabak’ın bir gün yanına reyhan şerbeti ile geldiğini, şerbeti tattığında çok beğendiğini aktardı. Reyhan şerbetinin kendine özgü doğal renginin müşteriler tarafından çok beğenildiğini vurgulayan Davarcıoğlu, şöyle konuştu: Peygamber Efendimizin kokusunu Reyhan bitkisine benzetildiği için halk arasında çok bilinen bir bitki. Günümüzde olduğu gibi Osmanlı Mutfağında da birçok yemeğe konulurdu.  Konulan yemeklere verdiği mis gibi kokusu ve eşsiz tadı ile her zaman tercih edilen bir bitki olmuştur.  Özelikle Ramazan ayının sıcak yaz günlerine gelmesi ile birlikte içimizi serinleten buz gibi içecek arayışına giriyoruz. Hem serinleyelim hem de sağlıklı olsun isteyenlere göre Reyhan şerbeti.  Evlerinde kolay bir şekilde şerbet yapmak isteyenelr için gerekli malzemeler; ‘1 demet koyu renk mor reyhan 10-12 tatlı kaşığı şeker, 1 buçuk çay kaşığı limon tuzu, 3-4 adet karanfil, 1 tane çubuk tarçın, 2 litre su, 1 limon. Yapılışı ise şu şekilde; Öncelikle 1 demet reyhanı güzelce yıkayalım. Bir tencereye koyalım ve üzerine 2 litre suyumuzu ilave edelim. Ardından limon tuzunu şekeri kabuk tarçını ve karanfili ilave edelim. 1 adet limonu ince dilimler yaparak içine ilave edelim. Ve tencerenin kapağını kapatarak biraz dinlenmeye bırakalım. Yaklaşık 15 dakika beklettikten sonra süzerek sürahiye koyalım. Ardından buzdolabına soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra buz ilave ederek Reyhan Şerbetini servis yapabilirsiniz. Şerbet dışında salatalara yemeklere ilave edilerek güzel bir tat verir ayrıca reyhan bitkisi birçok koku üretiminde de kullanılan çok amaçlı ve çok faydalı bir bitkidir. Şerbeti dışında demlenerek balla karıştırılıp da tüketilmesi önerilmektedir.”

 

REYHANIN FAYDALARI:

Reyhan, sağlık açısından oldukça faydalı olan bitkisel besinler arasında en popüler ve en etkili olanlardan biridir. Son derece değerli olan bu bitki tüm dünyada, birçok kültürde bir fesleğen ya da kutsal fesleğen olarak da bilinmektedir. Lamiaceae familyasına ait olan reyhanın Latince ismi ocimum basilicum olarak bilinmektedir.

Reyhan, tıbbi amaçlar için eski yıllardan beri kullanılmaktadır. Mikropları öldürücü ve dezenfektan özelliklere sahip olması onu oldukça kullanışlı bir ot haline getirmektedir. Fesleğen yaprakları kalp hastalıklarından solunum problemlerine kadar değişen çeşitli sağlık sorunlarını tedavi edebilecek antibakteriyel, anti oksitleyici, ve anti inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca birçok temel besinler ve mineraller açısından yüksektir.

Ateşi düşürür: Reyhan içerdiği esansiyel yağlar nedeniyle iyileştirici güçlere sahiptir. Mükemmel bir antibiyotik, antiseptik, anti mantar ve dezenfektan olarak çalışıp enfeksiyonlardan vücudu korumaktadır. Vücutta yüksek ateş esas olarak protozoa (sıtma), enfeksiyonlar, bakteriler (tifo), virüsler (grip) ve hatta alerjik madde ve mantar nedeniyle olabilmektedir. Vücudun bu durumlara karşı mücadele etmesinin göstergesidir. Reyhan yaprakları kaynatılıp içildiğinde ise enfeksiyonlarla mücadeleye destek olarak ateşi düşürmektedir.

Üst solunum yollarına iyi gelir: Reyhan virüs, bakteri ve mantar enfeksiyonlarını tedavisi ile birlikte solunum sistemi tıkanıklığını da azaltmaktadır. İçerdiği kamfen, öjenol ve sineol gibi bileşenlerin varlığı ile olağanüstü bir yetenek sergilemektedir. Bu durumda hem kronik akut hem de bronşit dâhil olmak üzere solunum bozukluklarının hemen hemen hepsinde etkili olabilmektedir. 

Kalp sağlığını destekler: Reyhan kalp sağlığı için faydalı olan bitkilerden biridir. Reyhanda bulunan öjenol kolesterol düzeylerini düşürmekte, felç ve kalp zayıflıkları tehlikesini önlemektedir. Aynı zamanda, vitamin C antioksidanlar içermesi nedeniyle serbest radikallerle mücadele edebilmektedir. Yapılan bazı çalışmalara göre, reyhan büyük ölçüde kan şekeri düzeylerini de azaltabilmektedir. Böylece, kalp hastalıkları riskinin önüne geçebilmektedir.


Stresle mücadele eder: Reyhan sadece fiziksel rahatsızlıklara iyi gelmekle kalmamakta, aynı zamanda ruh sağlığına da iyi gelmektedir. Sinirleri yatıştırır, böylece de gerginlik ve depresyon gibi durumlarda rahatlama sağlar. Reyhan gerilen kan damarlarını gevşetebilen potasyum açısından zengindir. Bu nedenle, reyhan çiğnemek günün stresinden uzak tutmak için faydalı olabilmektedir. 

Kanserden korur: Reyhanın etkili bir antioksidan olduğu bilinmektedir. Serbest radikallerin hasarına karşı vücudu koruyabildiği için pek çok kanser türüne karşı etkilidir. Reyhan ayrıca flavonoidler içermesi nedeniyle radyasyonun yanı sıra oksijen bazlı hasarlardan hücre yapılarını koruyabilmektedir. Reyhan beta karoten üretimine de destek olarak hücrelerin korunmasını sağlayabilmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Reyhan sahip olduğu antioksidanlar nedeniyle metabolizmaya destek olmasının yanı sıra yapraklarında barındırdığı antibakteriyel yağ ile de bulaşıcı hastalıklara karşı bir koruma sağlayabilmektedir. Topikal olarak da uygulanabilen reyhan yaprağı soğuk algınlığı, grip ve herpes içeren viral enfeksiyonlarla mücadele etmeye yardımcı olmaktadır. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu