Anayasa değişikliğinde doğru olan yol seçildi!

Anayasa değişikliğinde doğru olan yol seçildi!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, yeni anayasa teklifi üzerine Anayasa Komisyonu Toplantısı’nda konuştu. Güvenç, değişiklik noktasında doğru olan yolun seçildiğini ve tercih edilen yolun Güçlü Türkiye’nin önünü açacağını kaydetti.

31 Aralık 2016 - 08:09

Anayasa değişikliği teklifi üzerine Yaklaşık 10 gündür geceli gündüzlü mesailerle çalıştıklarını belirten TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, “Parlamenter sistemin bir tepki felsefi yaklaşımı olduğu, teorik olarak birçok paradoksu içinde barındırdığı uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Önümüzdeki 50 yıl bu ülke ya küresel bir aktör olacak tabiri caizse Dünya Birinci Ligi'nde oynayacak ya da maalesef makûs talihine boyun eğecek. Birinci ligde oynamanın şartı güçlü, cesur, halka dayanan, pratik karar alabilen bir yönetim ve yürütme erkinin kurulmasından geçer” dedi.

Yapılacak olan Anayasa reformundan sonra Türkiye'de koalisyon, kaos ve milli iradeye müdahale dönemlerinin biteceğini vurgulayan TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, yeni sistemin Türkiye’yi daha güçlü kılacağını belirtti.

Üzerinde çalışılan anayasa değişikliği için komisyonda veya değişik ortamlarda ‘Tek Adam Rejimi’nin geleceğinin, ısrarla savunulduğunu dile getiren Güvenç, Türk halkının tercinin yüzlerce yıldır demokrasiden yana olduğunu ve hiçbir kuvvetin bu sistemi değiştirmesinin söz konusu olamayacağını aktardı. Meclis İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, yeni anayasa teklifi üzerine şunları söyledi: “Şunun altını çizmek lazım: Bu değişiklikle Türk demokrasisinde lider sultası bitecektir. Partiler kapanmayacak; ama her partiden, her muhalefet Partisi'nden bir yenilenmen her seçimde kaçınılmaz yaşanacaktır. Kazanan taraf ise en fazla 2 dönem kalacak. 2 dönemin sonunda yeni yüzler, yönetime ve siyasete gelecektir. Bunu görmek lazım!”

Teklif üzerine çalıştıkları süre boyunca bir sonuç çıkardığına işaret eden Güvenç, “Bu 10 günlük sürede çıkan tartışmalardan da çıkarttığım bir sonucu samimi olarak ifade etmek istiyorum. O da şudur: Halkımızın 100 yıldır, 150 yıldır tercihi demokrasidir. Hiçbir güç ve kuvvetin bu sistemi zorlaması, değiştirmesi söz konusu değildir. Allah korusun aksi takdirde halkın sahiplenmediği bir demokrasiyi de sahiplenecek bir güç yoktur” ifadelerine yer verdi. Anayasa değişikliği noktasındaki tartışmaların farklı boyutlara çekildiğine vurgu yapan Meclis İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, şu açıklamalarda bulundu: “Dolayısıyla gerek bu toplantıda gerek başka yerlerde ve platformlarda demokrasiyle ilgili yapılan ateşli savunmaların, gereksiz kaygıların, yersiz olduğunu; demokrasimizin halk nezdinde güçlü bir yere sahip olduğunu ifade etmek istiyorum. Ve 15 Temmuz kanlı hain saldırıda halkımızın rüştünü ispat bakımından dünya tarihine geçmiş önemli bir binek noktası olduğunun altını çizmek istiyorum. Buna rağmen neden komisyonda veya değişik ortamlarda ‘Tek Adam Rejimi’nin geleceği, ısrarla savunuluyor?” Cumhurbaşkanına verilen kararname etkisiyle meclisin yetkisinin elinden alınacağı hükmünün yersiz olduğunu ifade eden Güvenç, şunları kaydetti: “ Komisyon üyelerinin eleştirdiği husus; kararnameye etkisiyle, meclisimizin yetkisinin elinden alınacağı ve hükümsüz hale geleceğini noktası ise tamamen yersizdir. Çünkü madde ile ilgili düzenlemeye baktığınızda kararname çıkarılabilecek hükümler tadat edildiği gibi maddede çok açıkça bir şekilde kanunda düzenlenen konularda kararname çıkarılamayacağı yazılmıştır. Yine maddede bir konuda kararname varsa bile meclisimizin yasa çıkarabileceğini ve kararnameyi hükümsüz hale getirebileceğini açık bir şekilde ifade edilmiştir. Madde ile ilgili şu kısma dikkat çekmek istiyorum: Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde kanun hükümleri uygulanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin aynı kanunu, kanun çıkarması durumunda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümsüz hale gelir. Madde metni budur! Meclis hâkimdir konusuna ve yasama erkine…”

 

TÜRKİYE 1. LİGE OYNUYOR!

İktidar partisi olarak böyle bir öneriyi gündeme neden getirdikleri üzerine açıklamalar yapan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Türkiye’nin küresel bir güç olma yolunda dünya 1 Liginde oynamak istediğini belirterek açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Önümüzdeki 50 yıl bu ülke ya küresel bir aktör olacak tabiri caizse Dünya Birinci Ligi'nde oynayacak ya da maalesef makûs talihine boyun eğecek. Birinci ligde oynamanın şartı güçlü, cesur, halka dayanan, pratik karar alabilen bir yönetim ve yürütme erkinin kurulmasından geçer. Bizim düşüncemiz budur! Parlamenter sistemin bir tepki felsefi yaklaşımı olduğu, teorik olarak birçok paradoksu içinde barındırdığı uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Üzülerek müsaade ettim ki konuşmalarda Türkiye vurgulanması örneğinden de hiçbir ders çıkarılmadan yorumlar yapılmıştır. Önümüzde iki seçenek vardır: Biri bu! İkincisi ise İtalya'nın, Yunanistan'ın uyguladığı Aşkın Temsil Sistemi ile bu ülkenin bir daha koalisyonlara muhtaç olmasının önlenmesi! Bu mümkündür. Ama bu yapıldığında da gene antidemokratik değişiklikler yapılıyor, diye belirli çevrelerde kıyametler kopacak. Kaldı ki Aşkın Temsilde, koalisyonlara ihtiyaç kalmasa da 61 Anayasası'ndaki güçlü Cumhurbaşkanı gene yerinde duracak ve sonradan 367 garabeti ile eklenen seçilmiş Cumhurbaşkanı da orada duracak. Dolayısıyla bu iki yol da doğru yol! Doğru olan yol seçilmiştir ve bu teklif olurlarınıza gelmiştir. Ve inanıyorum, güveniyorum ki bu reformdan sonra Türkiye'de koalisyon dönemleri, kaos dönemleri, milli iradeye müdahale dönemleri bitecek. Halkın seçtiği bir yürütmenin başı olarak Cumhurbaşkanı 5 yıl süreyle yönetecek; başaramazsa çekip gidecek. Hoş seda olacak.” (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...