Bakan Tüfenkci, KMTSO’da İşadamlarıyla buluştu
Reklam

Bakan Tüfenkci, KMTSO’da İşadamlarıyla buluştu

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen istişare toplantısında Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, işadamlarıyla bir araya geldi.

19 Mart 2017 - 17:04

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kahramanmaraş Ticaret ve Odası (KMTSO) tarafından düzenlenen istişare programına katıldı. KMTSO salonunda gerçekleştirilen istişare toplantısında Bakan Tüfenkci, Kahramanmaraşlı işadamlarını dinledi.

2013 yılında Gezi Parkı bahanesiyle ekonomik alanda Türkiye’ye yönelik eşzamanlı saldırılar başladığını ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, aslında o dönemde IMF’ye olan borcun ödendiğini, döviz rezervlerinin zirve yaptığını, ihracat-ithalat ve enflasyon rakamlarının olumlu seviyede olduğunu kaydetti. Türkiye’nin kısa zamanda söz konusu engelleri aştığını dile getiren Bakan Tüfenkci, ardından ülkenin 17-25 operasyonları ve 15 Temmuz hain darbe girişimini yaşadığını söyledi.

Yaşanan bu olumsuz gelişmelerden sonra Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının da arka arkaya Türkiye’nin notunu düşürdüğünü belirten Tüfenkci, bunlara rağmen milletin yılmadığını, alınan tedbirler ve teşviklerle ekonominin kısa zamanda toparlandığını ifade etti.

 

“YATIRIMA KATKI ORANINI TÜM BÖLGELER VE YATIRIMLAR İÇİN YÜZDE 80’E ÇIKARTTIK”

Türkiye’nin 2017 yılına çok güçlü bir başlangıç yaparak başladığını ve 2017’nin 2016’dan daha iyi geçeceğini aktaran Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci şu şekilde konuştu: “Bunun temayüllerini de görüyoruz. Ocak ayı ihracatımız yüzde 18 küsur büyüme yakaladı, Mart ayı ihracatımız onun da üzerinde bir büyümeyi yakalayacağını şimdiden söyleyebilirim. Biz ülkemizin, milletimizin ekmeğini, aşını büyütme sevdasındayız. Türkiye’nin gücüne güç katmak, vatanımıza, milletimize sahip çıkmak derdindeyiz. Ekonomimizi etkileyen, ekonomiyle ilişkili her konuda kolaylık sağlayan tedbirleri alıyor, yeni teşvikler de uyguluyoruz. Yatırım döneminde yararlanabilecek, yatırıma katkı oranını tüm bölgeler ve yatırımlar için yüzde 80’e çıkarttık. 500 milyon TL’yi aşan tüm yatırımlarda, inşaat işleri nedeniyle indirilemeyen KDV’nin iadesini mümkün kıldık. Sigorta primi işveren hissesi desteğinin oran ve sürelerini artırdık, stratejik yatırımlarda faiz desteğini getirdik.

 

“İHRACAT DESTEĞİ BÜTÇEMİZİ 1 MİLYAR LİRADAN 3 MİLYAR LİRAYA ÇIKARDIK”

Teşvik belgeli yatırımlarda nakdi sermaye artışı yapılması suretiyle karşılanan öz kaynak üzerinden hesaplanan kurumlar vergisi matrahından düşümü gerçekleştirdik. Emlak vergisi muafiyetleri getirdik. Yatırımı teşvik belgesi kapsamında binalar 5 yıl süreli emlak vergisinden muaf olacak. Arazilerde yatırım teşvik belgesi süresince aynı şekilde muaf olacak. Yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalarda bina inşaat ve imar harcı alınmayacak. Daha önce 2016 yılında ihracat desteği bütçemizi 1 milyar liradan 3 milyar liraya çıkardık. Yeni destek programlarını uygulamaya koyduk, destek unsurlarını çeşitlendirirken teknoloji yoğunu ürünlerin ihracatına ilişkin desteği de artırıyoruz.”

Taşımacılık maliyetlerini düşürecek desteklerin öngörüldüğünü aktaran Tüfenkci, bunların hayata geçirileceğini kaydetti. Gemilerin yüzde 85’inin yurt dışından elde edilen bedel hizmet şirketlerinin çalışanları nedeniyle gelir vergisi stopaj teşviki sağlandığını ifade etti. KOBİ birleşmelerinin teşvik edildiğine dikkat çekerek, özellikle sanayici sicil belgesine sahip ve fiilen üretime yönelik çalışan KOBİ’lerin kendi aralarında birleşmeleri halinde kazançlarından 3 yıl boyunca sadece yüzde 5 kurumlar vergisi alınacağını açıkladı.

2017 yılında asgari ücret desteğinin devam edeceğini söyleyen Bakan Tüfenkci, bundan yaklaşık 10 milyon çalışanın faydalandığını kaydetti.

 

ÜRÜN İHTİSAS BORSASI KURULUYOR

Ürün İhtisas Borsası’nın kurulmasıyla ilgili kararın Bakanlar Kurulu’nda imzalandığına vurgu yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından Ürün İhtisas Borsası’nın işlemlere başlayacağını açıkladı. Tüfenkci: “Bu lisanslı depoculuk esasına dayanıyor. Ürünlerin, fıstığın da, buğdayın da, baklagillerin de, zeytini de, pamuğun da hatta zeytin yağının da, kuru kayısının, üzümün ve incirin lisans alan depolarda sınıflandırılıp orada yetkili laboratuarlarda sınıflandırılıp sağlıklı şartlarda depolama imkanı getirdik. Bunu yaparken de lisanslı depolara ürününü koyacak çiftçinin kira bedelini de devlet olarak biz karşılıyoruz. Kendisine bir elektronik senet veriyoruz ve bu elektronik senetle ister gider borsada işlem yapar, ister bir başkasına satar veya acil krediye ihtiyacı var, bankaya gider onu teminat olarak gösterdiğinde de onun faiz oranının belli bir kısmını da yine biz karşılıyoruz. Depoya götürürken nakliye ücreti ödeniyorsa ton başına 25 lirayı da biz veriyoruz. Laboratuar ücretini de yine biz karşılıyoruz. Lisanslı depoların yapımına da teşvik veriyoruz. Yüzde 50’sini biz karşılıyoruz, şimdi Bakanlar Kurulu’nda karar verdik bu oranı daha da teşvik etmek amacıyla yüzde 60’lara, yüzde 75’lere de İnşallah çıkaracağız.” şeklinde konuştu.

 

“BİR DENETMEN MEMUR GELSE SİZİN BÜTÜN FABRİKAYI KİLİTLEYEBİLİYOR”

Türkiye’nin önünde şu anda ekonomi için millet için çok önemli bir referandum süreci olduğunu söyleyen Bakan Tüfenkci şunları konuştu: “Sizlerin şikayet ettiğiniz konuların başında bürokrasi geliyor. Şu andaki yapı sanayicimizin önünü açmaktan ziyade, önünü tıkamaya matuf nerdeyse. Diyelim ki SGK’dan bir denetmen memur gelse sizin bütün fabrikayı kilitleyebiliyor, gününüzü öldürebiliyor. Yatırım yapsanız izinler, başvurular belki aylarca, yıllarca gidiyor. Biz diyoruz ki artık Türkiye hızlansın, Türkiye istikrarı yakalasın, Türkiye huzuru yakalasın ve dünya ile rekabet edebilir hale gelsin. Dünyada ne varsa Türkiye’de de o olsun istiyoruz. Sizlerin önünün açık olması lazım.

 

“BİZ DİYORUZ Kİ ARTIK BİR KOALİSYON OLMASIN”

5 yılsa seçimler 5 yılda önünüzü görebilmeniz lazım ve mutlaka bir iktidar çıkması lazım. 7 Haziran gibi bir Türkiye’yi bu milletin bir daha yaşamaması gerekir. Veya geçmişteki koalisyonlar dolayısıyla bu milletin sermayesinin, enerjisinin, insan kaynaklarının nasıl heba olduğunu burada birçok arkadaşımız yaşı itibariyle bilirler. Biz diyoruz ki artık bir koalisyon olmasın, tek başına bir iktidar çıksın. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle mutlaka ve mutlaka bir Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde işlerin hızlandırılması mekanizmasının oluşturulması lazımdı ve tek bir sorumlusuyla bu işin hep beraber yürümesi lazım. Biz bir daha 15 Temmuz’ları yaşamak istemiyorsak, bir daha geçmiş dönemlerde çift başlılıklardan dolayı Başbakanlar ve Cumhurbaşkanları arasındaki kavgaları yaşamak istemiyorsak 16 Nisan’da evet diyeceğinize ben inanıyorum.”

 

“KAHRAMANMARAŞ GEÇMİŞTE TEŞVİKLERİ EN İYİ KULLANAN İLİMİZ”

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Sayın Bakanımız son bir iki ay içerisinde 3 kere Kahramanmaraş’ımıza teşrif ederek, Maraş’ımızın hem potansiyelini çok yakından bilen bir hemşehrimiz hem de bu potansiyeli daha ileriye götürecek stratejileri hepimize ödev verebilecek konumu ve backgrounduyla ilimize çok ciddi anlamda katma değer sunan saygıdeğer bir Bakanımız. Gerçekten Kahramanmaraş geçmişte teşvikleri en iyi kullanan ilimiz. Devletten aldığı teşvikleri ciddi anlamda katma değere dönüştürerek ilimize ve ülkemiz ekonomisine geri dönüşünü sağlamıştır.”

Konuşmaların ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, işadamlarının dilek, görüş ve sorunlarını dinledi.

 

Toplantının sonunda Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ve Meclis Başkanı M. Hnifi Öksüz, Bakan Tüfenkci’ye sim sırma tablo hediye etti.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x