Beyni zinde tutmanın yolları

Beyni zinde tutmanın yolları

Yaş ilerledikçe her organ gibi beyin de yıpranmaya başlar. İnsan vücudu için önemli bir işlevi olan beyni basit egzersizler ile zinde tutmak mümkün.

10 Ağustos 2017 - 20:50

Her insanın yaşı ilerledikçe vücudunda bulunan tüm organlar yıpranmaya başlar. Yıpranma süresini geciktirmek ve beyni zinde tutmak için basit beyin egzersizleri yapılmasının faydaları yapılan çalışmalar ile ispatlandı.

İleri yaşa sahip olanlar, beyinlerini zinde tutmaları için bol bol bulmaca çözmesi, uzun rakamlı sayıları aklında tutabilmeleri ve telefon numarası ezberlenmesi, basit matematik hesabı yapmaları ve bol bol kitap okumaları gerekiyor.

Gülümsemek beyni zinde tutuyor

Günlük yaşamda yapılacak her küçük aktiviteler beyni oldukça zinde tutuyor. Alkol ve uyuşturucu kullanan insanların beyninde küçülmeler meydana gelirken, insanın kendine hobi edinmeleri beyin için oldukça önemli bir hale geliyor. Spor yapmak, örgü örmek beynin mutlu olmasını sağlıyor ve beyinde endorfin yani insan vücudunda ağrıyan dokularda ağrının azalması için beyin dokuları tarafından üretilen hormonların salgılamasına neden oluyor ve beyindeki yıpranmış hücrelerin yenilenmesine yardımcı oluyor. Bunun yanında mutlu olmak ve gülümsemek beynin zinde kalmasını sağlıyor.

Beynin endişeden uzak tutulması gerekiyor

İyi uyumanın ve iyi bir beslenmenin beyne oldukça faydası var. Gün içerisinde 10 dakikalık bir uyku beynin daha zinde çalışmasını sağlamakla birlikte kan şekerinin sabit ve yüksek tutmak beynin tam kapasite ile çalışmasına yardımcı oluyor. Bunun yanında beyin sağlığı için endişeden ve stresten uzak durulması gerekiyor. Vazgeçilmez içeceklerimizden olan kahve ve çayın içerisinde bulunan kafeinin beynin daha hızlı çalışmasına neden oluyor. Ancak kafein tüketiminde aşırıya kaçmamak da önemli. Çikolata, muz, balık, fındık ve fıstık gibi yiyecekler ise beyine mutluluk hormonu salgıladığı için beynin daha mutlu kalmasını sağlıyor. Nikotin, vücudun bütün damarlarını daraltır ve beynin kanlanmasını bozar. Bu durum beyne az kan gitmesi anlamına geleceği için beyin yarı kapasite ile çalışmaya başlar. Beyni zinde tutmak için sigaradan uzak durulmalıdır.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi