Buğdayda rekolte yükseldi

Buğdayda rekolte yükseldi

Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, yaklaşık 3 senedir kuraklık yaşanan Kahramanmaraş’ta bu sene yağışların yeterli ve zamanında düşmesinin, buğdaydaki rekolteyi yükselttiğini söyledi.

13 Haziran 2017 - 18:06

REKOLTE DE VERİM DE YÜKSELDİ

Kahramanmaraş’ta ilk buğday ve arpa hasadının yapılmaya başlandığını ifade eden Çetinkaya, “Kahramanmaraş’ta 2017-2018 hasat dönemine başlamış bulunuyoruz. Geçtiğimiz birkaç gün itibariyle kıraçta, susuz olan arazilerimizde biçerdöverlerimiz çalışıyor. Biz de arazide birçok çiftçimizi ziyaret edip bilgiler alıyoruz. Kahramanmaraş’ta kış aylarında yağışların bol olması ve zamanında düşmesi buğday üreticilerimizi son derece memnun ettiğini görüyoruz. Kahramanmaraş’ta daha hasat şu anda yeni başlıyor. Yüzde 20 civarında bir artış şu anda gözleniyor. Buğdaylarda verim, rekolte son derece iyi. Bunun yanı sıra yağışların zamanında olması buğdaydaki kaliteyi ve protein oranının artmasını sağladı. Bu da çiftçilerimizi sevindirdi. Çünkü çiftçimiz, kaliteli buğdayı satarken daha yüksek fiyattan satacak.”

TMO EMANET ALIM YAPACAK

Kahramanmaraş geneline bakıldığında bu yıl için 550 bin ton civarında buğday hasat etmeyi beklediklerini aktaran Ziraat Odası Başkanı Çetinkaya, buğday alım fiyatlarına ilişkin şöyle konuştu: “Toprak Mahsulleri Ofisiyle (TMO) fiyat üzerine görüştük. Şu an alım fiyatı açıklamıyorlar. Toprak Mahsulleri Ofisi sadece emanet alım yapacak. Fiyat açıklandığında da emanet alım yapılan ürünlerin parası ödenecek. Fiyatı beğenmeyen çiftçilerimiz olursa ya da serbest piyasada yüksek fiyata satacak olursa yüzde 5 gibi cüzi bir komisyonla ürününü tekrar alıp götürebilecek. Ümit ediyoruz ki hasadımızı kazasız belasız, herhangi bir can ve mal kaybı olmadan bir an önce gerçekleştirebiliriz”

Kahramanmaraş’ta 2017-2018 üretim sezonunda geçtiğimiz yıllara nazaran özellikle buğdayda yüzde 20 civarında bir artış gözlemlendiğini ifade eden Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, buğdayda verim ve rekoltenin iyi olduğunu belirtti.

Çetinkaya, “Kahramanmaraş’ta kış aylarında yağışların bol olması ve zamanında düşmesi buğday üreticilerimizi son derece memnun ettiğini görüyoruz. Kahramanmaraş’ta daha hasat tam anlamıyla son bulmuş değil. Şu anda yeni başlıyor. Yüzde 20 civarında bir artış şu anda gözleniyor. Buğdaylarda verim, rekolte son derece iyi. Bunun yanı sıra yağışların zamanında olması buğdaydaki kaliteyi ve protein oranının artmasını sağladı. Bu da çiftçilerimizi sevindirdi” dedi.

Kahramanmaraş geneline bakıldığında bu yıl için 550 bin ton civarında buğday hasat etmeyi beklediklerini aktaran Ziraat Odası Başkanı Çetinkaya, Narlı Ovasının su sorununa da değindi.

HELETE BARAJI NARLI OVASINI RAHATLATACAK!

Gaziantep’in Kartalkaya Barajı’ndan su aldığı için Narlı Ovasındaki çiftçilerin mağdur olduğunu dile getiren Çetinkaya, Helete Barajı’nın yapılmasıyla Narlı’daki çiftçilerin rahatlayacağını bildirdi. Başkan Mehmet Çetinkaya, şöyle konuştu: “Kartalkaya Barajı, Kahramanmaraş’ın en büyük sıkıntılarından, en büyük problemlerinden birisi. Özellikle de Narlı Bölgesinde su alan çiftçilerimizin en önemli sıkıntısı. Aslında bu sıkıntı 2014 yılından bu yana yaşanıyor. 2017 yılına kadar orada sıkıntılı bir süreç geçirdik. Kartalkaya Barajı’ndan su alan Gaziantep’le Bakanlıkla, Devlet Su İşleri’yle bu konuyu görüştük. Antep için Helete’ye yapılan bir proje vardı aslında. Bu proje, 2018’in sonuna doğru su tutmaya başlayacak. Bu suyla beraber Kartalkaya’yı da tamamen Kahramanmaraş’taki tarımla uğraşan çiftçilerimize bırakacaklar. Bu, o bölgedeki tarımla uğraşan çiftçilerimiz için son derece menfaatine olan bir gelişme. Ümit ediyoruz ki yağışlar 2018 yılında da yeteri kadar olur. O bölgedeki çiftçimiz de mağdur olmaz.”

REYHANLI: ÇİFTÇİ SUYU GEÇ ALDI

Buğday hasadına başlayan Çiftçi Hasan Reyhanlı, buğdayda rekoltenin yükseldiğini ancak Kılavuzlu Sulama Birliği’nin suyu geç vermesiyle bekledikleri verimi alamadıklarını kaydetti. Reyhanlı, “Geçen seneki konuma göre bu sene bereket yağdığından dolayı buğdayda verim biraz yüksekti. Ama bu sene Sulama Birliği suyu geç verdiği için bazı sıkıntılar yaşadık. Kanal geçtiği halde suyu geç aldık. Bu da daha yüksek beklediğimiz verimde düşüş yaşamamıza neden oldu” değerlendirmelerinde bulundu. (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...