Çetinkaya; Çiftçiler Değil, Aracılar Kazanıyor!
Reklam

Çetinkaya; Çiftçiler Değil, Aracılar Kazanıyor!

Dolar kurundaki dalgalanmaları fırsat bilerek piyasadaki ürünlere zam yapan fırsatçılar, tarladan 1 TL'ye çıkan ürünü, tezgaha getirene kadar 6-7 lirayı bulduruyor. Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Çiftçilerin değil aracıların kazandığını söyledi.

12 Eylül 2018 - 03:51

Yaklaşık 1 aydır devam eden dolar kurundaki dalgalanmalar sonrasında ortaya çıkan fırsatçılar gözlerini vatandaşların cebine dikti. Tarladan mahsulü üreten çiftçi kazanamazken, fırsatçılar aynı ürünleri 3-5 katı fazla fiyatına piyasaya sürerek ekonomiye zarar veriyor. Stokçularda fiyatların yükselmesinde etkili oluyor.

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, ekibimizin sorularını yanıtlarken, çiftçilerin sorunlarını dile getirdi. Çiftçilerin kazanamadığını belirten Çetinkaya, ''Tarladan çıkan bir ürün 1 TL iken, tezgahlara marketlere geldiğinde fiyatın 6-7 lirayı bulması çiftçilerin kazanmadığının bir örneğidir. Fırsatçılara meydan verilmemesi, denetlenmesi ve incelenmesi gerekiyor. Bununla alakalı devletimizin ve bakanlığımız stokçuların ve fırsatçıların önüne geçmek için gerekli önlemleri alıyor'' dedi.

Üretim Maliyeti Arttı

Ekonomik girdiler ve üretim maliyetlerinin artması çiftçimizin en büyük sorunları arasında yer alıyor diyen Çetinkaya, ''Çiftçi gecesini gündüzüne katarak ürününü üretiyor. Fakat hak ettiği değeri alamıyor. Fırsatçılar zam üstüne zam uyguluyorlar ve stokçular günlük sebze ve meyve fiyatlarının artmasına neden oluyor. Komisyoncuların ve stokçuların dolar kurunu bahane ederek birçok üründe zam yaparak bunu fırsata dönüştürmeye çalıştırıyorlar'' dedi.

Çetinkaya, İşin üretim aşamasından itibaren en zor kısmını çiftçinin yaptığını ve hak ettiği değeri göremediğini belirterek şöyle konuştu;

''Son günlerde de kamuoyundan da izlediğimiz gibi una yapılan zammın ardında ekmeğe de zam yapılması gündemde. Şuan için bakanlığın ve ilgili kurumların böyle bir zammı uygun görmediği ve gündemlerinde olmadığı açıklandı. Son zamanlarda yapılan zamların başında mazot, ürün ilaçları, gübre geliyor. Bunlarda çiftçilerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Ve bunlarda doların artmasının çok büyük etkisi var. çiftçimizin geçtiğimiz yıllarda torbasını 70 liraya aldığı gübre şu anda 170-180 liradır. Bu çiftçilerimiz için ciddi anlamda sıkıntı oluşturuyor. Bunlara bir an önce müdahale edilmezse 2018-2019 üretim yılını olumsuz yönde etkileyecektir. Çünkü bu fiyatlarla bu girdilerle ürününü ekememesine yol açacak.

Mazot Ve Gübre Fiyatı Yükseliyor

Çiftçi elinde avucunda ne varsa satıp tarlaya yeniden ürün ekebilmek için uğraşacak. Dolar kurunun artışı devam ederse çiftçimizi ilerleyen yıllarda çok büyük bir sıkıntı bekliyor.  2018-2019 üretim yılı başlamadan mazotun ve gübre fiyatlarının düşürülmesi için devletimiz ve bakanlığımızın yeni bir düzenleme yapması lazım. Acilen müdahale gelmesi lazım. Çünkü hasat yavaş yavaş bitiyor ve çiftçilerimiz yeni ekim sürecine hazırlanıyor. Bir an önce girdi fiyatlarına, mazota, gübreye, tohuma, ilaca yeniden bir düzenlenme ve fiyatlarının düşmesi gerektiğine inanıyoruz. Çiftçilerimizi de bereketli, ürünlerini gerçek değerinde satabilecekleri bir dönem diliyoruz.''

Gidere Müdahale İstitoruz!

Çiftçi Ramazan İnce ise Şu anda biçer ve pamuk toplama makinalarının fiyatlarının yüksek olması büyük bir sıkıntı olduğunu söyledi. İnce, ''Doların artmasından dolayı makinalar aşırı pahalı. Mazotun fiyatının yüksek olması sadece çiftçinin değil hepimizin sıkıntısıdır. Yetkililerden girdilere müdahale edip fiyatların düşmesini istiyoruz. Pamukları toplatmak için biçerler ile anlaşamıyoruz. Yüksek fiyat talep ediyorlar.Bu konularda yetkililerin müdahalesi gerekiyor'' dedi.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o geliyor: Fırat Görgel
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o...
“Sanayi sitemiz takviyelerle ayağa kalktı kalkmaya da devam ediyor”
“Sanayi sitemiz takviyelerle ayağa kalktı kalkmaya da devam...