"Çocuklara yönelik bu alçaklıklar istismar değil alenen...

"Çocuklara yönelik bu alçaklıklar istismar değil alenen izmihlaldir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Bu sabah itibarıyla şu ana kadar bin 715 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda, 32 şehit bulunduğunu bildiren Erdoğan, harekatın hem güvenlik güçlerinin hayatını riske atmamak hem sivillere hassasiyetle hareket edildiği için yavaş ilerlediğinin görülebildiğini söyledi.

21 Şubat 2018 - 20:50

Erdoğan, "Ama şu gerçeği kimsenin unutmaması lazım. Biz oraya önümüze geleni yakıp yıkmak için gitmedik. Biz orayı halen ülkemizde yaşayan yüz binlerce bölge halkı için güvenli ve yaşanılabilir bölge olabilmesi için bu hale getirmek için girmiş bulunuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Adım atılan her yerin bundan sonra güvenli olarak kalmasının çok önemli olduğunun altını çizen Erdoğan, "Aynı şekilde sahada belirli hazırlıkların da yapılması zaman alıyor. Önümüzdeki günlerde çok daha hızlı bir şekilde Afrin şehir merkezinin kuşatmasına geçilecektir. Böylece hem şehre ve bölgeye dışarıdan gelen yardımların önü kesilecek hem de terör örgütünün kimseyle pazarlık yapabilme imkanı kalmayacaktır." diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye'yi güneyinde oluşturulacakları terör koridoruyla çevrelemeye ve esir almaya kalkanlara, bu işin öyle kolay olmadığını göstermekte kararlı olduklarını vurguladı.

 

"İFTİRACILARI HAKİKATLERLE TERBİYE EDİYORLAR"

"Türkiye'nin ve Türk milletinin kırmızı çizgilerini yok sayanlara, gerekiyorsa alınlarının ortasına bu çizgileri nakşederek var olduğumuzu göstermek boynumuzun borcudur." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Birileri Osmanlı tokadının ne olduğunu soruyormuş. Bu soruyu soranlar, bizim tarihçilerimize itibar etmezler de en azından Batılı tarihçilerin yazdıkları Osmanlı tarihiyle ilgili kitapları okusunlar. Dedelerinden veya onların babalarından, Birinci Dünya Savaşı'nda, Çanakkale'de, Kut'ül Amare'de veya diğer cephelerde savaşmış olanlar varsa onlara sorsunlar, Osmanlı tokadının ne olduğunu. Daha da merak ediyorlarsa buyursunlar Afrin'e gelsinler. Bu tokadın, hak edenden başka kimseye atılmadığını da sorup soruşturup öğrensinler. Bu aziz milletin geçmişinde ne sömürge lekesi ne de soykırım ayıbı vardır. Kendini savunurken bile vicdanını ve ahlakını kaybetmeyen bir millete aksi yönde ithamlarda bulunmak bühtandır."

Erdoğan, şu anda da Zeytin Dalı Harekatı'nı gölgelemek için pek çok yalan ve iftiranın ardı ardına ortaya atıldığına dikkati çekerek "Gerek Anadolu Ajansımız gerek Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğümüz gerekse diğer medya kuruluşlarımızın hepsi de bu yalanları süratle ortaya çıkartarak iftiracıları hakikatlerle terbiye ediyorlar. Bizi kendileriyle karıştıranların riyakarlıklarını ifşa etmeyi de bu büyük mücadelenin bir parçası olarak görüyor ve önemsiyoruz." ifadesini kullandı.

 

"SINIRLI OLMAKSIZIN BÖLGENİN TAMAMINDAKİ MÜCADELEMİZ SÜRECEKTİR"

Tüm vatandaş ve dostlardan Türkiye'ye yönelik bu tür iftiraları tespit edip doğruları ortaya koyarak etkisiz hale getirmelerini beklediklerine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye, askeri operasyonları daima en son ihtimal olarak, adeta mücbir sebep olarak, görmüş ve kullanmıştır. Yıllarca Suriye'deki terör örgütlerinden, ülkemize yönelen tehditlerin, ülkenin kendi dinamikleri ve uluslararası koalisyonun gücüyle önlenmesini bekledik. Baktık ki bu tehditler azalacağı yerde sürekli artıyor ve sınırlarımızı aşıp, topraklarımızın içinde bize zarar veriyor. Artık harekete geçmekten başka çare görmedik, göremedik.

Fırat Kalkanı Harekatı'ndan sonra teröristlerden arındırdığımız bölge, hem bizim hem oranın asli sahipleri için huzur ve güven ikliminin hakim olduğu yer haline geldi. Dikkat ederseniz bu harekattan sonra ülkemizin içindeki DEAŞ kaynaklı saldırılar da adeta ortadan kalktı. Afrin'de, İdlib'de de, Münbiç'te de aynısı olacaktır. Tel Abyad'dan Kamışlı'ya kadar sınırlarımız boyunca her yerde aynısı olacaktır. Hem oralardaki kardeşlerimizin geleceği hem de kendi güvenliğimiz için tek bir terörist kalmayıncaya kadar, şu veya bu şehirle sınırlı olmaksızın bölgenin tamamındaki mücadelemiz sürecektir."

Türkiye'nin varlığından sadece terör örgütleri ve onları destekleyen güçlerin hoşnutsuz olduğuna işaret eden Erdoğan, bölge halkının Türkiye ile ilgili en küçük bir sıkıntısının, sorununun, tepkisinin söz konusu olmadığının altını çizdi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii sahadaki varlığımızı etkin bir şekilde sürdürürken diplomasinin imkanlarını da asla ihmal etmiyoruz. Geçmişte ülkemize ne kadar yalan söylenmiş, verilen sözler ne kadar tutulmamış olsa da muhattaplarımızla diyaloğu hiçbir zaman kesmemeye özen gösterdik. Bize, 'Terör örgütlerine silah vermiyoruz' dedikleri anda bile silah teslimatlarının yapıldığını belgelediğimiz halde, büyük bir pişkinlikle iddialarını sürdürdüklerini görmekten elbette üzüntü duyuyoruz. Biz, bütün video kayıtlarıyla beraber bu tespitlerimizi kendilerine tek tek gösterdik. Bunlar kimin askeri? Bunlar batıdan geldi. Bunlar Suriyeli değil. Bunlar bizim askerimiz değil. Bunlar işte sizin askerleriniz, bak sizin bayrağınız, sizin kokartlarınız. Hala 'yok' diyorsunuz. İşte buyur, sizin zırhlı taşıyıcılarınız, sizin tanklarınız, toplarınız. Bunlar buraya havadan zembille inmedi. İşte bunlar buraya 5 bin tırla taşındı, 2 bin kargo uçakla buraya geldi. Şimdi burada bunlar kime karşı kullanılıyor? Önemli olan bu. Biz bunları biliyoruz, görüyoruz. Onun için de madem ki stratejik ortağız, sizi de uyarıyoruz. Bunları tespit edip yüzlerine vurduğumuz yanlışları karşısında bize, 'Üç, beş gün içinde çözeceğiz. Üç, beş hafta içinde çözeceğiz' dedikleri halde hala aynı işleri yaptıklarını görmekten dolayı üzüntünün ötesinde öfkeliyiz."

 

"DİYALOG YOLLARINI KAPATMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ"

Erdoğan, Türkiye'nin diyalog yollarını açık tuttuğunu ve muhataplarıyla görüşmeleri sürdürdüğünü belirterek, "Diyalog yollarını kapatmayı da asla düşünmüyoruz. Geçtiğimiz günlerde pek çok muhatapla, çeşitli seviyelerde görüşmeler yapıldı, yapılıyor. Önümüzdeki dönemde de bu görüşmeler sürecektir. Aynı şekilde sahadaki operasyonlarımızı da kesintisiz devam ettireceğiz. Öte yandan sadece belli bir kesimle değil, Suriye meselesinin tüm taraflarıyla kesintisiz iletişim halinde olmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile dün Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken telefonla görüştüğünü aktaran Erdoğan, muhataplarıyla hem Suriye hem de diğer ikili meseleleri konuştuklarını bildirdi.

Diğer ülkelerin liderleriyle de her fırsatta bizzat görüştüğünü anlatan Erdoğan, "Sözün gücünü en iyi biz biliriz. Sahadaki varlığımızla sözümüzün gücünü birleştirerek, hem kendimiz hem de kardeşlerimiz için en iyisini, güzelini, doğrusunu başarmanın çabası içindeyiz." dedi.

 

"ECDADIN BİZE YÜKLEDİĞİ MİRAS VE SORUMLULUK VAR"

Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle çok yönlü politikalar geliştirmesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, "Türkiye her hal ve şart altında çok yönlü bir politika izlemek mecburiyetindedir. Çünkü biz yıllarca birlikte yaşadığımız güneyimizdeki komşularımızla, kardeşlerimizle hala çok yakın ilişkilere ve bunun gerektirdiği sorumluluklara da sahibiz. Bu bakımdan Ortadoğuluyuz. Aradan bir asır geçmiş olmasına rağmen, bugün Kuzey Afrika'yı boydan boya geçen herkes bizden oralarda bir parçaya rastlar. Dolayısıyla biz aynı zamanda Kuzey Afrikalıyız. Aynı zamanda Orta Afrikalıyız. İşte hafta başı inşallah oralara dört ülkeyi kapsayacak bir seyahate çıkıyoruz." şeklinde konuştu.

 

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Kafkasya'dan başlayıp, yukarıda Sibirya'ya, doğuda Japon Denizi'ne, aşağıda Hindistan'a kadar olan geniş coğrafyada ecdadımız yıllarca hüküm sürmüştür. Demek ki biz diğer hususiyetlerimizin yanı sıra, tarihi olarak da Orta Asyalıyız, Güney Asyalıyız. Kimi zaman Doğu Avrupa üzerinden, kimi zaman Balkanlar üzerinden ulaştığımız hep daha ilerisine gitmeyi hedeflediğimiz Avrupa da bizim yurdumuz olmuştur. Bu da bizim aynı zamanda Avrupalı olduğumuzu da gösterir. Dünyada böylesine geniş bir sahada varlık göstermiş, temel atmış, eser ve iz bırakmış bir başka millet yoktur. Tarihe baktığımız zaman yaklaşık 18 milyon kilometrekarelik bir alanda hükmetmiş bir ecdada sahibiz. Onun bize yüklediği bir miras, sorumluluk var. Bu sorumlulukla hareket ediyoruz. Üstelik bunları söylerken milattan önceki tarihlerden de bahsetmiyorum. Daha birkaç asır öncesini konuşuyorum. Bugün bizi her kim neresi olursa olsun, 'Sizin burada ne işiniz var' diye eleştiriyorsa bilin ki bizim orada olmamız şarttır. Zaten bizim olmamamız gereken hiçbir yerde de biz bulunmayız."     

Türk vatandaşlarının yaşadıkları ülkelerin maddi, beşeri ve kültürel zenginliğine katkıda bulunmaktan başka bir şey yapmadığını ifade eden Erdoğan, buna rağmen düşman oklarının onlara yöneliyor olmasının, Avrupa değerlerinin içinin hızla boşaldığını gösterdiğini dile getirdi.

Erdoğan, 60-70 yıldır Avrupa'da yaşayan bu kişilerin güvenliği, huzuru, esenliği ve haklarının korunmasının Türkiye'nin namusu olduğunu vurgulayarak, bu vatandaşların gittikleri ülkelere emanet edildiğini, bu emanete gerektiği gibi sahip çıkılmasını sağlamanın, Türkiye'nin en başta gelen görevi olduğunu bildirdi.

Bu vatandaşların Avrupa'da herkese tanınan çalışma, eğitim, kültür, ibadet haklarını kullanmalarından daha tabii bir şey olamayacağına fakat oradaki vatandaşların, ibadethaneleri ve okullarının kundaklandığına, aralarında şehit edilenler olduğuna işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa'daki ve dünyanın her köşesindeki vatandaşlarımız müsterih olsunlar, arkalarında tüm gücüyle, imkanlarıyla, kurumlarıyla Türkiye Cumhuriyeti devleti vardır ve olacaktır. Suçlu dahi olsa kendi vatandaşları için dünyayı ayağa kaldıran hiç kimsenin de Türkiye'nin bu hassasiyetinden rahatsız olmasını kabul edemeyiz. Dün faşizm ve komünizm gibi ideolojilerle sınanan dünya, bugün terörizm imtihanındadır. Açık konuşmak gerekir ki istisnalar hariç dünya bu imtihanı başarıyla veremiyor. Demokrasinin safında olduğunu iddia eden ülkelerin, son çeyrek asırdır terör yöntemlerini kullanan örgütler ve gruplar karşısında sergiledikleri ikircikli politika, artık gizlenemez hale gelmiştir. Eğer bir ülkede, üstelik de resmen terör örgütü olarak tanınan bir yapının mensupları, sırf kendileri gibi düşünmüyor, davranmıyor diye, masum insanlara şiddet uygulayabiliyorsa orada sözün bittiği yere gelinmiştir. Pek çok Avrupa ülkesinde, bölücü terör örgütü mensubu yandaşlarının yaptıkları işte budur. Meşru bir ülkenin askerleri, diplomatları, sivil görünümlü görevlileri terör örgütlerinin kamplarında görüntü vermekte, onları destekleyen açıklamalar yapmakta mazur görmüyorsa vay dünyanın haline."

Erdoğan, terör örgütünün adını eğip bükerek açıkça itiraf ettikleri gibi onların üzerinde imaj çalışması yaparak gerçekleri gizlediklerini sananların, sadece kendilerini kandırdığını aktardı.

 

"SALDIRILARA MUHATAP OLDUKLARINDA SIRÇA SARAYDA OTURDUKLARINI ANLAYACAKLAR"

Ne terör örgütünün asıl kimliğini inkar ettiğini ne de başta Türkiye olmak üzere diğer ülkelerin bu gerçeği her seferinde ortaya sermekten geri durduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Adeta bir orta oyununa, tiyatro müsameresine dönen bu rezilliği bitirmek yerine daha ileriye taşıyanlar kimseye değil sadece kendi itibarlarına darbe vurduklarını bilmelidirler. Bu gidişle dünya üzerinde böylesine ikiyüzlü, yalancı, düzenbaz bir ülkeye güvenip de yol yürüyecek, ortak politika izleyecek devlet kalır mı bilemiyoruz. Daha bize söylediklerinin yankısı dinmeden arkalarını dönüp bambaşka sözler edenlere bizim vereceğimiz değer de işte bu kadar olur. Türkiye olarak sınırlarımız boyunca ve sınırlarımız içinde başımıza musallat edilen terör örgütleriyle öyle veya böyle baş eder hepsinin de hakkından Allah'ın izniyle geliriz. Palazlandırılan, cesaretlendirilen, teçhiz edilen bu terör örgütleri, faaliyetlerini başka yerlere doğru genişlettiklerinde işin rengi çok değişecektir. Kendilerine suni bir güvenlik ve refah dünyası kuranlar terör örgütlerinin saldırılarına muhatap olduklarında aslında bir sırça sarayda oturduklarını çok çabuk anlayacaklardır. "

Geçen yıllarda, DEAŞ'ın Irak ve Suriye'deki yapılarıyla irtibatlı görülen 60 bininin üzerinde yabancıya Türkiye'ye giriş yasağı konulduğunu, 6 binin üzerinde yabancının da sınır dışı edildiğini anımsatan Erdoğan, "Bu ne demektir biliyor musunuz? Çoğunluğu özellikle bu suni güvenlik ve refah dünyası içerisinde yaşanan ülkelerde olmak üzere bu kadar potansiyel DEAŞ'lı yaşıyor, faaliyet gösteriyor demektir. Buna bir de PKK'lısından ırkçı terör örgütlerine kadar diğer tehlikeli yapıları ekleyin, işte o zaman karşımıza adeta patlamaya hazır bir bombanın çıktığını görürüz." dedi.

Erdoğan, kim bu tehlikenin en erken farkına varırsa onun en az zararla, bu işten çıkacağına işaret ederek, zaten bu tehlikenin farkına varan ülkenin, ilk yapacağı işin gelip Türkiye ile iş birliği yollarını aramak olacağını ifade etti.

 

"TERÖRİZME YÜZ VERMEYİN"

Bu durumun en kötü tarafının ise kimi ülkelerin, gerçek tehdidin farkına varamayıp meseleyi yine ırkçılık, yabancı ve İslam düşmanlığı gibi sığ korkulara bağlamaya çalışması olduğunun altını çizen Erdoğan, "Biz, ikaz görevimizi şimdiden yerine getiriyor, müttefiklerimizi, dostlarımızı iş birliği yaptığımız ve yapmadığımız tüm ülkeleri bu büyük tehdit konusunda uyarıyoruz. Bugün, terörizme yüz vermeyin, kucak açmayın ki yarın kendinize korku içinde saklanacak yer aramayın. Yaşadığımız tecrübeler ışığında daha bundan fazla ne denebilir, onu da bilmiyoruz. Türkiye'nin terörle artarak sürecek ve Allah'ın izniyle mutlaka ve mutlaka zaferle neticelenecektir." diye konuştu.

Son günlerde bu konudaki haberlere dikkati çeken Erdoğan, "Canımızdan birer parça olan bu masumların sadece yaşatılması, yetiştirilmesi değil, her türlü tehdit ve tehlikeden korunması da bizlerin sorumluluğundadır. Son günlerde ardı ardına karşımıza çıkan, çocuklara yönelik alçakça saldırılarla ilgili haberler bizi bu sorumluluklarımız konusunda düşünmeye, kendimizi sigaya çekmeye yöneltmelidir. Her ne kadar genellikle istismar sözüyle ifade ediliyorsa da çocuklara yönelik bu alçaklıklar istismar değil, alenen izmihlaldir, toplumumuzu çöküşe götürecek birer dinamittir, alçaklıktır. Böyle bir duruma asla kayıtsız kalamayız, göz yumamayız." ifadesini kullandı.

Dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında da konunun etraflıca ele alındığına değinen Erdoğan, gerek Adana'da gerek Antalya'da yaşanan olayların kendilerinde ciddi yaralar açtığını söyledi.

 

"EN AĞIR CEZAİ MÜEYYİDELER NEYSE ALINACAKTIR"

"İnsanı yaratılmışların en şereflisi olarak gören bir medeniyetin mensupları olarak çocuklar konusundaki hassasiyetimizi mutlaka eğitimden yasaların uygulanışına kadar her düzeyde ortaya koymak mecburiyetindeyiz." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Dün Beştepe'deki başkanlığımda toplanan Bakanlar Kurulunda, bu meseleyi detaylı bir şekilde ele aldık. Gerek kanunların kendilerinde gerek uygulamada olan boşlukların giderilmesi gerek ailelerden okula kadar tüm kanalları kullanarak bu konudaki bilincin artırılması hususunda bir çalışma başlattık. Konuyla ilgili 6 bakan arkadaşımız hemen çalışmaya başladılar. Bu heyetimiz çok kısa bir süre içerisinde yaptıkları değerlendirmeler ışığında geliştirecekleri çözüm tekliflerini Sayın Başbakan'a ve şahsıma getireceklerdir. Ardından meseleyi ilk Bakanlar Kurulu'nda tekrar görüşüp idari tedbirleri ve yasal düzenlemeleri derhal hayata geçireceğiz. Burada caydırıcı olması bakımından en ağır cezai müeyyideler neyse bu cezai müeyyideler de kesinlikle alınacaktır. Bunun adımlarını da atacağız."

Bu tür konuların beklemeye, uzatmaya, uzun uzun toplantılarla sürdürülmeye tahammülü olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hızlı ve etkin çözümlerin peşinde olduklarını bildirdi.

 

"BU SUÇU İŞLEYENLERİN TÜM İNDİRİMLERİN DIŞINDA TUTULMASI ŞARTTIR"

Erdoğan, bu tür suçları işleyenlerin, kesinlikle infaz sistemindeki tüm indirimlerin, tüm kolaylıkların dışında tutulmasının da şart olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Milletimizin gözünde bir çocuğun bedeninde ve ruhunda açılan yaralar bir insanı taammüden öldürmekte aynıdır, bu böyle bilinsin. Dolayısıyla bu tür suçlara verilen cezaların ve infazının da hissiyatımıza uygun olması gerekir. İnşallah en kısa sürede bu meseleyi hem inancımızın gerekleriyle hem milletimizin değerleri ve beklentileriyle mütenasip bir şekilde çözüme kavuşturacağız."

Fırat Kalkanı Harekatı'nda 72 şehit verdiklerini anımsatan Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı'nda şu ana kadar 32 şehit verdiklerini, Özgür Suriye Ordusu'ndan da 60'ı aşkın şehit olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlerin ve gazilerin her birinin, birer şeref levhası olarak kalplerdeki yerlerini koruduklarını ifade etti.

Çanakkale Şehitlerine şiirinin, "Şüheda gövdesi, bir baksana dağlar, taşlar.../O rüku olmasa dünyada eğilmez başlar/Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor/Bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor" dizelerini okuyan Erdoğan, "Şehitlerimiz bir hilal uğruna cennete uğurlandı." dedi.

 

"HİLAL İÇİN BATMAYI GÖZE ALAN DAHA NİCE GÜNEŞLER VAR"

Erdoğan, "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" diyerek çıkılan yolda, hilal için batmayı göze alan daha nice güneşler olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimizdeki bu azim, bu kararlılık, bu cesaret, bu dirayet olduğu müddetçe, Allah'ın yardımıyla bu ülkenin bileğini bükecek bir terör örgütü tanımıyoruz. Buna niyetlenenlerin hepsi de birer birer toprağa gömülüyor, gömülmeye de devam edecektir. Karıncayı bile incitmek bize yakışmaz ama söz konusu olan istiklalimiz ve istikbalimiz olduğunda kimseyi de gözümüz görmez." ifadelerini kullandı.

Bütün bu güvenlik ve diplomasi meseleleriyle uğraşırken, ülkenin ve milletin sıkıntılarını ve beklentilerini de asla ihmal etmediklerini vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çalışacak işi, karnını doyuracak, her şeyin daha iyiye gideceğine dair umudu, evladına gösterecek güzel bir geleceği olmayan insanları sadece güvenlik politikalarıyla ülkelerine bağlayamazsınız. Bunların hepsi de birbiriyle iç içe olan, biri diğerini destekleyen hususlardır. Türkiye'nin 2014'e kadar yakaladığı güçlü büyüme performansı, ardı ardına yaşadığımız kimi hadiselerle bir parça gölgelenir gibi olmuştu. Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin bir parçası olarak ortaya çıkan, ekonomimiz üzerinde estirilen olumsuzluk havası, ihracatta, turizmde, istihdamda, finansta farklı sonuçlar doğurmuştu.

Geçtiğimiz yıl bu olumsuz havayı dağıttımız, yeniden geleceğimize güvenle bakılmasını sağladığımız bir dönem oldu. 2017'de büyüme oranımızın yüzde 7,5'lar düzeyinde olacağının anlaşılması, ihracatta 157 milyar doları geride bırakmamız, turizmde yeniden 32 milyon turist, 26,5 milyar dolar turizm geliri seviyesine yükselmemiz tüm dünyaya çok ciddi mesajlar vermiştir. Bu dönemdeki en önemli başarılarımızdan biri de istihdamdaki kırılmanın önüne süratle geçerek, ibreyi yukarıya doğru çevirmemiz olmuştur."

 

"28,6 MİLYON KİŞİLİK İSTİHDAM SEVİYESİNE ULAŞILDI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin tarihinde ilk defa 28,6 milyon kişilik  istihdam seviyesine ulaştığını belirtti.

2007'den 2017'ye kadar geçen 10 yıllık dönemde iş gücüne 9,5 milyon kişi ilave olurken, istihdamda 8,3 milyonluk artış sağladıklarına işaret eden Erdoğan, "Başlattığımız istihdam seferberliği ile bir yıllık dönemde yaklaşık 1,5 milyon kişiyi ilaveten istihdam içerisine almış bulunuyoruz. Şimdi hedefimiz, yeni bir seferberlikle bu sayıyı katlayarak artırmak ve işsizlik oranını yeniden tek haneli rakamlara indirmektir. İlk kampanyada artı 1 demiştik, şimdi artı 2 diyerek, çok daha iddialı bir kampanya başlattık." değerlendirmesini yaptı.

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, istihdamın desteklenmesine yönelik teşviklerin süresi de buna uygun şekilde uzatıldığını ve yeni programlarla genişletildiğini bildirdi.

"Biz bu işleri kendi kafamıza göre yapmıyoruz. İşverenlerimizin, esnaflarımızın, sanatkarlarımızın, sendikalarımızın, çalışanlarımızın ve elbette işsizlerimizin seslerine kulak vererek yol haritamızı belirliyoruz." diyen Erdoğan, özellikle stratejik olarak belirledikleri sektörlerde çok ciddi desteklerle hem işverenlerin hem de çalışanların önünü açtıklarını bildirdi.

 

"TOPLUMA YÜK OLAN DEĞİL DESTEK VEREN KİŞİLER"

İmalat ve bilişim sektörlerini stratejik olarak belirlediklerini, bu sektörlerde sigorta ve prim desteklerinin tutarının 2 bin liranın üzerine kadar çıkabildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Diğer sektörlerde de 833 liraya kadar sigorta ve prim desteği uygulanabiliyor. İstihdamın tabanını genişletebilmek için teşviklerde kadınlara ve gençlere öncelik veriyoruz. Asgari ücret desteği ile yeni istihdam alanı açanların üzerindeki yükü devlet olarak kendileri ile paylaşıyoruz. Hatta az sayıda eleman çalıştıran esnaflarımıza yönelik olarak başlattığımız 'Bir Senden Bir Benden' uygulamasıyla, işe yeni alınanların maaşını, sigortasını ve vergilerini, bir ay devletin bir ay kendilerinin ödemesini sağlıyoruz.

İş başı eğitimleri ve meslek edindirme kursları gibi bu tür uygulamalarla gençlerimizi hayatları boyunca sürdürebilecekleri meslek sahibi yapıyoruz. Engellilere yönelik hibe programlarıyla, bu kardeşlerimizin topluma yük olan değil, destek veren kişiler haline dönüşmesini temin ediyoruz. Allah'ın izniyle, yakında ülkemizde işsizlik değil çalışacak eleman bulma sorunu yaşanmaya başlayacaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel sektörün istihdam imkanını artırmak için ekonomi yönetiminden adalete, gümrükten maliyeye, çevre ve şehircilikten enerjiye kadar ilgili tüm bakanlıklarda reform programları üzerinde çalışıldığını aktardı.

Şirket kuruluş ve icra iflas işlemleri, inşaat, altyapı, tapu izinleri, finansman meseleleri ve vergi ödemeleri gibi tüm hususlarda yürütülen hazırlıkların bir kısmının Meclise geldiğini, bir kısmının da geleceğini ifade eden Erdoğan, "İş yapmak, ticaret yapmak, üretmek, istihdam etmek isteyenleri öyle kapı kapı dolaştırarak yoran, bezdiren, adeta burnundan getiren tüm işlemleri tek çatı altında toplamaya gayret ediyoruz." diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bir başka ifadeyle girişimci müracaatını bir yere yapacak, orası diğer kurumlardan olan sorgulamaları ve bilgi akışlarını doğrudan kendisi sağlayacak. Böylece iş adamlarımızın daha işin başında kırk kapı dolaşıp enerjilerinin tükenmesine yol açan süreçleri ve süreleri de azaltıyoruz. Aynı şekilde mevcut durumda istismarlara yol açan kimi uygulamalar, daha adil ve sürdürülebilir bir zemine oturtuluyor. Hem yerli hem uluslararası yatırımcılar için ülkemizi yeteri kadar cazip hale getiremezsek büyümemizde, ihracatımızda, istihdamda ve diğer alanlarda 2023 hedeflerimize ulaşamayız. AK Parti, kurulduğu günden beri bu ülke ve bu millet için tuğla üstüne tuğla koyan herkesin yanında olmuştur, bundan sonra da olmaya devam edecektir."

 

"DÜNYADA VAHŞİ BİR KATLİAM ARAYAN VARSA İŞTE O HOCALI'DIR"

Erdoğan, bugün 26. yılı olan Hocalı Katliamı'nda şehit edilen tüm Azerbaycanlıları rahmetle ve tazimle yad ettiğini dile getirerek, "Şayet dünyada vahşi bir katliam arayan varsa işte o Hocalı'dır. Son dönem insanlık tarihinin en büyük zulümlerinden biri bundan 26 yıl önce Hocalı'da yaşanmıştır. Dünyada her fırsatta demokrasiden, insan hak ve hürriyetlerinden bahsedip Hocalı katliamının faillerine yönelik yaptırımlar talep eden veya uygulayan herhangi bir ülke duydunuz mu? Duyamazsınız. Çünkü bunların gözleri, kulakları ve vicdanları söz konusu olan Müslümansa, hele hele bir de Türkse kapanır, görmez, duymaz, hissetmez." diye konuştu.

Hocalı katliamını herkes unutsa da unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını vurgulayan Erdoğan, "Hocalı katliamını da kardeşlerimize karşı işlenen diğer tüm insanlık suçlarını da hep hatırlayacak ve hatırlatacağız." dedi.

 

Asker kıyafeti giymiş çocuklar grup toplantısına katıldı

AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda, izleyici locasındaki partililer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yoğun sevgi gösterisinde bulundu. Grup toplantısına gelen misafirlerin çok olması nedeniyle basının bulunduğu bölüme de izleyiciler alındı.

Erdoğan'ın konuşması sırasında, zaman zaman izleyiciler ile basın mensupları arasında gerginlik yaşandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kürsüde konuşmaya başlamadan önce, oturduğu milletvekili sıralarında bir kız çocuğu ile fotoğraf çektirdi.

İzleyici locasında asker kıyafeti giymiş çocuklar yerlerini aldı. Çocuklar, "Reis bizi yanına çağır" sloganı attı.

Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının ardından kürsüye gelen bu çocuklarla sohbet etti, onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Asker selamı veren çocuklar, Rabia işareti de yaptı. Erdoğan, çocuklara hediyeler verdi.

Grup toplantısında, "İşte ordu işte komutan" ile "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları atıldı.

Erdoğan'ın Hocalı katliamı ile ilgili sözleri sırasında, izleyici bölümünde Azerbaycan bayrağı açıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak