Demire zam sektörü durdurmadı

Demire zam sektörü durdurmadı

Demirde fiyatlar yüzde 120 arttı. Son yıllarda Kahramanmaraş’ta atağa geçen inşaat sektörü fiyat artışına rağmen hız kesmiyor.

14 Aralık 2017 - 12:47

İnşaat Yalıtım ve Yapı Malzemeleri (İZOMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yaşar, 15 Temmuzdan bugüne demir fiyatlarının yüzde 120 arttığını ve buna rağmen kentte inşaat çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini söyledi. 


‘HEM FİYAT YÜKSEK HEM DE BULUNMUYOR’

İş dünyasındaki tüm olumsuzluklara rağmen vatandaşlarının yatırım için pes etmediklerine değinen Yaşar, “Ülkemizde olan bütün sıkıntılara rağmen demir bulunmuyor, beton yetiştiremiyoruz. Fabrikalar şuan 24 saat çalışıyor. Havaalanları, köprülü kavşaklar, meydan çalışmaları, hastane inşaatları, okul inşaatları, kentsel dönüşümler devam ediyor. Şuanda inşaatçının durumu çok zor, 1 tır demir 90 bin oldu. Demir yükseldiği gibi bazen de bulunmuyor.  Ve hala yükselmeye devam ediyor. Dolar yükselse, demir yükseliyor, dolar düşse demir düşmüyor. Ben 20 yıldır bu sektördeyim hakikaten hiçbir matematiğe uyduramıyorum. Ama bakıyoruz ülkemizde de ekonomik olarak büyümeler var. Ben bu büyümelerin gerçek olduğuna inanıyorum. Ülkemizde olan bütün sıkıntılara rağmen demir bulunmuyor, beton yetiştiremiyoruz” dedi.

 

DEMİR LOBİSİNE ÖNLEM ALINMALI

İnşaat Yalıtım ve Yapı Malzemeleri (İZOMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yaşar, 15 Temmuzdan bugüne demir fiyatlarının yüzde 120 arttığını ve buna rağmen kentte inşaat çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini söyledi.

İş dünyasındaki tüm olumsuzluklara rağmen vatandaşlarının yatırım için pes etmediklerine değinen Yaşar, “Ülkemizde olan bütün sıkıntılara rağmen demir bulunmuyor, beton yetiştiremiyoruz. Fabrikalar şuan 24 saat çalışıyor. Havaalanları, köprülü kavşaklar, meydan çalışmaları, hastane inşaatları, okul inşaatları, kentsel dönüşümler devam ediyor.” dedi.

 

“TABANDA GÜVEN SIKINTISI VAR”

Müstaitlerin konut satmakta sıkıntı çektiğini ve daire fiyatlarının 2014 yılındaki fiyatla aynı olduğunu vurgulayan Yaşar konuşmasını şöyle sürdürdü: “15 Temmuzdan bu güne demir fiyatları yüzde 120 arttı. Şuanda inşaatçının durumu çok zor, 1 tır demir 90 bin oldu. Demir yükseldiği gibi bazen de bulunmuyor.  Ve hala yükselmeye devam ediyor. Dolar yükselse, demir yükseliyor, dolar düşse demir düşmüyor. Ben 20 yıldır bu sektördeyim hakikaten hiçbir matematiğe uyduramıyorum. Ama bakıyoruz ülkemizde de ekonomik olarak büyümeler var. Ben bu büyümelerin gerçek olduğuna inanıyorum. Ülkemizde olan bütün sıkıntılara rağmen demir bulunmuyor, beton yetiştiremiyoruz. Fabrikalarşuan 24 saat çalışıyor. Havaalanları, köprülü kavşaklar, meydan çalışmaları, hastane inşaatları, okul inşaatları, kentsel dönüşümler devam ediyor. Ama taban da ise güvenle ilgili bir sıkıntılar var. Şuan için müstaitler daire satamıyor. İnşaatların maliyetleri yüzde 35 oranında yükseldi. Ama daire fiyatları artmadı. 2014, 2015 daire fiyatlarından satılıyor. Şehrimizde büyük bir daire stoku var. Ben 2 yıla kadar bu daire stokunun çözüleceğini düşünüyorum.”

 

“KONUT ALMANIN TAM ZAMANI”

Konut almak isteyen vatandaşlara da seslenen Zafer Yasar daire almanın tam zamanı olduğunu söyledi. Daire fiyatlarının artmadığını sadece maliyetlerinin arttığını kaydeden Yaşar şunları söyledi: “İnşaatçılar yüzde 35 daha pahalı aldığı bir malzemeyi 2014 daire fiyatlarına satıyor. Onlarda ellerindeki stoku bitirdiklerinde daire fiyatlarında 40, 50 bin TL ye kadar bir artış olacak. Halkımıza da buradan seslenmek istiyorum, şuan daire almanın tam zamanı. Daire fiyatları artmadı ama maliyetleri arttı. Bu inşaatçılar illaki bu zamları daire fiyatlarına yansıtacaklar. Buda 2018 yılı olarak görülüyor. Daire fiyatlarının yeni yıl itibarıyla artacağını düşünüyorum. Ama bu demir lobisininde elealınması gerekiyor. Devletimiz şuan demircilerin üzerine naylon fatura ile malzeme üretenlere haksız rekabet yapanların üzerine gittiğini biliyorum. Şuan İskenderun’da operasyonlar yapılıyor. Herke işini hakkıyla yapması gerekiyor. Ama demirin bu adar çok yükselmesiyle ilgili de ben devletimizin mutlaka bir şeyler yapması gerektiğini düşünüyorum.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...