Diyabet hastaları soğuktan korunmalı

Diyabet hastaları soğuktan korunmalı

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Dahiliye ve Nefroloji Uz. Dr. İsmail Yıldız Diyabet hastaları soğuktan korunmalıdır.

16 Şubat 2017 - 14:00

Yıldız, Kış ayları diyabet hastaları için çok daha zor geçer. Artan enfeksiyon hastalıkları şeker yüksekliğine sebep olur ve hastalandığınız zaman kan şekerini yönetmek daha zorlaşır. Bu nedenle diyabet hastalarının kış mevsiminde dikkat etmesi gereken hayati pek çok risk bulunur; bunlara karşı hastaların önceden alacağı bazı önlemler hem korunmasına hem de önemli hastalıkları daha çabuk atlatmasına yardımcı olur. Özellikle sık karşılaşılan gribal enfeksiyonlar ve akciğer enfeksiyonlarının diyabetliler için hayati riskler yaratabilmektedir.

 Havaların soğuması pek çok hastalığa davetiye çıkarırken bu dönemde diyabet hastalarının da sağlıklarına ekstra özen göstermesi gerekiyor. Diyabetlilerin kan şekeri düzeylerindeki değişkenlik nedeni ile beslenme düzenlerinden, spor aktivitelerine, vücut bakımlarından kıyafet tarzlarına kadar önemli noktalara dikkat etmesi çok önemlidir.

Kış mevsimi yaklaşırken hava sıcaklığının düşmesi ve günlerin kısalması nedeniyle vücudun kalori harcaması azalır ve buna bağlı olarak da metabolizma yavaşlar. İnsanların daha hareketli olduğu yaz aylarında kan şekerinin normal olmasını sağlayan diyet ve ilaçlar, kış mevsiminde daha az etkili olabilir. Kış aylarında vücut, ısısını koruyabilmek için metabolizmasını yavaşlatır. Bu da kan şekeri ayarının bozulmasına yol açar. Diyabet hastaları soğuk havalarda kan şekerini sık sık kontrol etmeli, diyet ve tedavide oluşabilecek değişiklikleri doktoruna danışmalıdır.

Diyabet hastaları kış aylarında uzun süre aç kalmamalıdır. Diyabetliler az az sık yiyerek vücut dengelerini korumalıdır. İnsülin ve şeker düşürücü ilaç kullanan hastaların, bu ilaçların etkilerinin maksimum olduğu dönemlerde ara öğünlerini atlamamaları çök önemlidir. Kışın azalan aktivite ve buna bağlı olarak öğün saatlerinin aksatılması, hastalarda “hipoglisemi” denilen şeker düşüklüğüne neden olabilmektedir. Hipoglisemi, diyabet hastalarını için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Diyabet hastaları, bu duruma düşmemek için uzun sürebilecek aktivitelerde ara öğünlerin atlanmaması için yanlarında kesiklikle yiyecek taşımalıdır. Uyku düzeni ve süresine dikkat etmelidir. Alkol, kan şekeri düzenini olumsuz etkileyen bir faktör olduğundan, alkolsüz ve şekersiz sıvı gıdaların tüketimine önem verilmelidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...