Eğitimli işsizlik artıyor mu?

Eğitimli işsizlik artıyor mu?

Eğitim hız kazandıkça eğitimli işsiz rakamları da buna bağlı olarak artıyor. İstihdamda başlatılan seferberlik ile işsizlik seviyesi en aza indirgenirken, diplomalı kişilerin masa başı çalışma talepleri, iş ağını daraltıyor.

29 Kasım 2017 - 03:16

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdam çağrısına ilk yanıt veren illerden olan Kahramanmaraş’ta başlatılan seferberlik ile yüzde 12.7’lerde seyreden işsizlik sayısı yüzde 10’lara düşerken, İŞKUR İl Müdürlüğü’nün il için uyguladığı teşvik programları ile de hedeflenen sayının üzerine çıkılmıştı. Ancak, İŞKUR Kahramanmaraş İl Müdürü Ali Yüce’nin ısrarla üzerinde durduğu ‘Kahramanmaraş’ta işsizlik yok, iş beğenmeme var’ sözünü eğitimli işsizler çürüttü.  


KAPSAM DIŞINDA

Kentte önlisans ve yükseklisans olmak üzere toplam 8 bin 317 eğitimli işsiz bulunuyor. Eğitimli kişilerin işe yerleşiminde kapsam dışında kalan İŞKUR, bu sorunun da çözümlenebilmesi için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Türkiye genelinde daha fazla karşılaşılan problemin aksine eğitimli işsizde daha alt seviyede olan Kahramanmaraş’ın durumunu değerlendiren Yüce, “41 bir 733 kişi işsizin bulunduğu kentimizde bu sayının 12 bin 344 tanesi ortaöğretim-lise mezunu. 4 bin 347 tanesi önlisans mezunu 3 bin 970 tanesi ise lisans mezunu. Bizim istihdamda ki en çok zorlandığımız kesim eğitimli kesimdir. Haklı olarak onlar eğitim görmüş kişiler ve haliyle masa başı olarak çalışmak istiyor ancak bu kişiler bizim kapsamımız dışında kalıyor” dedi.

İstihdam seferberliği ile işsizlik rakamları her geçen gün azalan Kahramanmaraş’ta diplomalı işsiz sayısı artıyor. Yüce, “Eğitim görmüş kişiler ve haliyle masa başı olarak çalışmak istiyor ancak bu kişiler bizim kapsamımız dışında kalıyor” dedi.

Israrla üzerinde durduğu ‘Kahramanmaraş’ta işsizlik yok, iş beğenmeme var’ sözünü eğitimli kişilerde çürüten İŞKUR Kahramanmaraş İl Müdürü Ali Yüce, “Bizim istihdamda ki en çok zorlandığımız kesim eğitimli kesimdir. Haklı olarak onlar eğitim görmüş kişiler ve haliyle masa başı olarak çalışmak istiyor ancak bu kişiler bizim kapsamımız dışında kalıyor” diye konuştu.  

 

8 BİN 317 EĞİTİMLİ İŞSİZ

41 bir 733 kişinin işsiz bulunduğu Kahramanmaraş’ta, kentin işsizlik durumunu değerlendiren Yüce, bu rakam içerisinde 3 bin 970 kişinin lisans mezunu olduğunu belirterek iş bulmada tek sorunu eğitimli kesimde yaşadığını vurguladı.  Yüce, “41 bir 733 kişiyi rakamlara döktüğümüz zaman bu sayının 12 bin 344 tanesi ortaöğretim-lise mezunu. 4 bin 347 tanesi önlisans mezunu 3 bin 970 tanesi ise lisans mezunu. Bizim istihdamda ki en çok zorlandığımız kesim bu eğitimli kesimdir. Haklı olarak onlar eğitim görmüş kişiler ve haliyle masa başı olarak çalışmak istiyor ancak bu kişiler bizim kapsamımız dışında kalıyor. Teknik okul bölümü ve önlisans mezunlarında çok zorluk çekmiyoruz ama lisans mezunlarını işe yerleştirmede çok büyük sorunlar yaşıyoruz” diye konuştu.

 

KÜRESEL OLAYLA İSTİHDAM İLİŞKİSİ

Dünya genelinde yaşanan olumsuzlukların istihdamı etkilediğine işaret eden Yüce, bunu önlemek amaçlı çok sayıda proje hayata geçirerek rakamların her geçen gün düşürüldüğü duyurdu. Yüce, şunları kaydetti: “Son zamanlarda dünyanın içinde bulunduğu ekonomik dar boğaz küresel olaylar ve Türkiye’ye karşı olan tutumlardan dolayı işsizlik rakamları yükseldi. Geçen ay itibariyle Türkiye genelinde işsizlik oranı 10.7 olurken daha önceleri de 12. 7’lere çıkmıştı. Kurumumuzun uyguladığı bazı teşvik projeleri sayesinde işsizlik rakamları düştü.”

 

‘İŞSİZLİKTE TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDAYIZ’

Kentin ağırlıklı iş sektörü hakkında da bilgilendirmede bulunan Yüce, şu bilgileri aktardı: “Kahramanmaraş özellikle tekstil ve çelik mutfak eşyalarında Türkiye’de marka ve öncü şehirdir. Biz bu yönüyle çok şanslı bir iliz ve Kahramanmaraş’ta işsizlik oranı Türkiye ortalamasının çok altında. Kentimizde işsizlikten ziyade iş beğenmeme var çünkü aylık bize iş yerlerimizden bunların içinde de özellikle tekstil ve imalat sektörlerinden yaklaşık 2 bin civarında iş talebi oluyor. Biz ise bunun yarıya yakınını karşılayabiliyoruz. Burada genelde insanlar tekstil ve imalat sektöründe çalışmaktan ziyade kurumların hizmet sektöründe çalışmak istiyor. İş yerleri ise ya vasıflı elaman istiyor ya da yetiştirilmek üzere düz beden işçisi istiyor. Kahramanmaraş’ta kayıtlı işsiz sayısı 41 bin 733’tür ama bunun tamamına işsiz değildir. Bize kayıt olabilmek için insanların işsiz olma şartı yok. Bir kişi bir yerde çalışıyordur ve iş değiştirme fikri olduğu zaman biz yine kayıt olabilir ve dolayısıyla bu işsiz sayısının daha da alt seviyelerde olduğunu düşünüyoruz.”


‘HEDEFLENEN SAYININ ÜZERİNE ÇIKTIK’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliği kapsamında sonuçlanan genel durumu anlatan Yüce, “Biz 2017 yılının bu gününe kadar 29 bin 419 tane iş yerlerinden açık iş talebi almışız ama işler kabul edilmediği için biz bunun 11 bin 853 kişi yerleştirmişiz. İş beğenmemenin yanı sıra bunun nedeni ise ücrettir. Aynı ücretlendirme olduğu zaman zor olan işten ziyade kolay olan tercih edilir. Kahramanmaraş’ta tekstilde birçok fabrika asgari ücretin üzerinde ödeme yapıyor. Yine işsizlik rakamlarını düşürmek için devlet 10’un üzerinde ki istihdamın vergi ve sigortasını ben karşılayacağım dedi ve bununda işsizliğe gerçekten çok fazla katkısı oldu. Cumhurbaşkanımızın başlattığı seferberlik kapsamında Kahramanmaraş’ta hedeflenen sayı 7 bindi biz ise bu sayıyı geçerek 11 bine ulaştık” şeklinde konuştu. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi