Esnaf başkanından milli çağrı

Esnaf başkanından milli çağrı

KMESOB Başkanı Kuybu, hükümetin gündeminde olan sicil affının uzun süredir beklendiğini ve büyük bir gelişme olduğunu söyledi. Kuybu; “Esnafımız sicilinin temizlenmesiyle kısa bir nefes alabilir, kalıcılık ise iş yaparak para kazanmasıdır. Onun için tüm hemşerilerimizi milliyetçilik yapmaya, alışverişlerini esnaflardan yapmaya davet ediyorum” dedi.

24 Aralık 2016 - 07:44

Kahramanmaraş Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu hemşerilerine milli çağrıda bulundu. Hükümetin, borcunu yasal süresi içinde ödemediği için takibe düşen bu yüzden de kara listeye alınan yüz binlerce şirketin, esnafın ve şahsın kredi sicilini temizlemek için yaptığı düzenlemeyi Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine değerlendiren Kuybu, bu uygulamanın faizsiz krediden daha hayırlı olduğunu belirtti.

Yıllardır beklenen yeni düzenlemenin en çok esnafın işine yarayacağını da belirten Kuybu; “işleri nedeniyle borçlarını geç ödemiş ve yasal takibe düşmüş esnaflarımızın kredi başvuruları reddediliyordu. Sonuçta krediler esnafımıza bir nebze olsun nefes aldırıyordu. Bu düzenleme artık işlerini büyütmek isteyen, düşüncelerini hayata geçirmek isteyen esnafımıza bir can suyu olacak. Bu düzenlemenin KOSGEB aracılığıyla verilen faizsiz krediden daha hayırlı olduğuna inanıyorum” dedi.

Hemşerilerine de çağırıda bulunan KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu Kahramanmaraş esnafının ahilik geleneğinden geldiğini belirterek hemşerilerinin esnaflardan alışveriş yapmalarını istedi. Kuybu; “hükümetimizin açıkladığı sicil affı nedeniyle esnaflarımızın sicilleri temizlenecek. Esnafımız tekrar kredi kullanabilecek. Fakat bu krediler geçicidir. Vatandaşlarımız bu kentin öz sermayesi ve öz mallarıyla ticaret yapan esnafımızı desteklemeli. Esnafımız çok sıkıntılar yaşadı, devalüasyonlar, krizler, darbe girişimleri atlattı ama her zaman şükretmeyi bildi. 15 Temmuz’da nasıl canını ortaya koyarak sokağa çıktıysa bugünde aynısını yapacak cesaret ve güçtedir. Esnafımız önce ‘vatanım ve bayrağım, sonra işim ve gücüm’ dedi. Allah kalplerine göre veriyor ve bir çark döndürmeye çalışıyorlar. Bu çarkın döndürülmesine hemşerilerimizin destek olması gerekir. Milliyetçiliği ön plana çıkartıp esnaftan alışveriş yapalım, onların ayakta durmasını sağlayalım” dedi.

 

ESNAF BAŞKANINDAN MİLLİ ÇAĞRI

Hükümetin gündeminde olan sicil affını Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine değerlendiren Kahramanmaraş Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu esnaflara kalıcı destek olarak vatandaşlara; “alışverişimizi esnaflarımızdan yapalım” diyerek milli çağrıda bulundu.

Hükümetin gündeminde olan sicil affının en çok esnafın işine yarayacağını dile getiren Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu düzenlemenin verilen faizsiz krediden daha hayırlı olduğunu belirtti. Kuybu: “geçmişte işlerinin bozukluğu nedeniyle ödemeleri yasal takibe düşmüş olmasına rağmen yine de borcunu kapatmış esnaflarımız mağdur oluyordu. Hangi bankaya kredi için gitse ret cevabı alıyordu. Bu düzenlemeyle artık esnafımız da rahat bir nefes alacak. Yine bankalara borçlu olanlar borcunu kapatırsa onların da sicilleri temizlenecek. Bankalarla esnaf arasında beyaz bir sayfa açılacak. Her zaman esnafımıza destek olan hükümetimizin bu uygulaması esnaf kardeşlerimiz arasında sevinçle karşılandı. Yeni iş kollarına atılmak isteyen, işini büyütmek isteyen esnaflarımız daha rahat olacak. Fakat kredilerle iş yapmak geçicidir, asıl kalıcı olan milliyetçiliktir” dedi.

Kahramanmaraş esnafının tüm Türkiye’ye örnek olduğunu ve her zaman devletinin ve milletinin yanında yer aldığına dikkat çeken Kuybu çok sıkıntılar yaşayan esnafın devalüasyonlar, krizler, derbe girişimleri atlatmasına rağmen her zaman şükrettiğine dikkat çekti. Kuybu, “Esnafımız Önce ‘vatanım, bayrağım’ dedi, işi ve gücü en sona geldi. Allah kalplerine göre veriyor bir çark dönüyor. Var mı bir darlık var ama esnafımız şükretmeyi biliyor.” Dedi.

Ahi evran geleneğinden gelen esnafa en büyük desteği vatandaşların vermesi gerektiğini de ifade eden Kuybu hemşerilerine milli çağrıda bulunarak esnaflardan alış veriş yapmalarını ve yerli üretime yönlenmelerini istedi. Şuanda vatandaşın milliyetçilik yaparak yeri üretimden yana tavır almasının esnafın tüm sıkıntılarını çözeceğini belirtti.

Bugünden başlayarak esnaflardan alışveriş yapmalarının esnafların sıkıntılarını çözeceğini de dile getiren Kuybu, “her zaman hemşerilerimize çağrıda bulunuyorum. Alışverişlerini esnaflarımızdan yapabilirler. Aynı kalitedeki ürünleri esnaflarımız da veriyor, onlardan alışveriş yapalım onları ayakta tutalım” dedi.

Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi sicil affıyla ilgili düzenlemenin detaylarını okuyucuları için derledi. Yeni düzenleme ne zaman uygulamaya girecek, kimler yararlanacak ve nasıl işleyecek? İşte cevabı;

Hükümet, borcunu yasal süresi içinde ödemediği için takibe düşen bu yüzden de kara listeye alınan yüz binlerce şirketin, esnafın ve şahsın kredi sicilini temizlemek için düğmeye bastı. Torba yasaya eklenen düzenleme 2017 itibarıyla yürürlüğe girecek. Peki, sicil affından kim, nasıl yararlanacak? Ne kadar süre tanınacak? Borç peşin mi ödenecek?

 

KREDİYE ULAŞMAK ZORDU!

Kredi, kredi kartı borçlarını ve çeklerini yasal süresi içinde ödeyemeyenler bankaların gözünde ‘sicili bozuk’ olarak değerlendiriliyor. Bir başka deyişle bu kişiler ‘kara listeye’ alınıyor. Kara listeye girenlerin bir daha bankadan kredi, kredi kartı veya çek defteri alması neredeyse imkansız. Bozuk sicil kayıtları 2009’da çıkarılan afla Merkez Bankası tarafından silinmişti. Ancak bankalar kendi kayıtlarını tutmaya devam etti.

 

13.8 MİLYONA DOKUNACAK

Şimdi banka kayıtlarını da içeren bir sicil affı gündemde. Yasa tasarısı geçen hafta Meclis’e sunuldu. Türkiye ticaretinde beyaz bir sayfa açmayı hedefleyen sicil affı ile 11,5 milyon kişi ila 2,3 milyon şirket kara listeden çıkacak. Bunun için yasa çıktıktan sonra şahısların ve şirketlerin 6 ay içinde borçlarını ödemesi veya yeniden yapılandırması gerekiyor. Bankalar borcunu ödeyeni kara listeden çıkaracak.

 

EN ÇOK ESNAF BEKLİYOR!

Daha önce çıkarılan sicil affına rağmen bankalar kendi kayıtlarını tutunca en çok esnaf mağdur olmuştu. Acil ihtiyacı ya da yatırımı olan esnaf, bankalardan her seferinde eli boş döndü. Sicili bozuk olan esnaf krediye bir türlü ulaşamadı. Hatta devlet destekli faizsiz krediyi dahi alamadı. Siciller temizlenince esnaf, can suyu niteliğindeki kredilere ulaşabilecek.

 

SÜRE 90 GÜN!

Vadesi gelen kredi borcu 90 gün içinde ödenmezse bankalar, yasal takip sürecini başlatıyor. Böylece kara listeye girmiş oluyorsunuz. Dana önce Merkez Bankası tarafından tutulan sicil bilgileri, 2011’de çıkarılan kanunla Bankalar Birliği bünyesindeki ‘Risk Merkezi’ne devredildi. Banka müşterilerinin risk bilgileri bu merkezde toplanıyor ve söz konusu bilgiler bu kuruluşlarla, gerçek veya tüzel kişilerin kendileriyle paylaşılıyor.

 

KİMLER YARARLANACAK?

-Kredi kartı, tüketici kredisi borcu olan tüketiciler, karşılıksız çeki olan esnaf, ticaret erbabı, senedi protestolu olanlar, kredisi olan bütün kişi ve kurumlar faydalanacak.

-Halen ödenmemiş çeki olan 566 bin 116 kişi.

- Kredi kartı nedeniyle yasal takip borcu bulunan 2 milyon 233 bin 188 kişi.

-Tüketici, taşıt ve konut kredileri nedeniyle yasal takibe düşen 1 milyon 729 bin 846 kişi.

- Ticari kredilerden yasal takip borcu olan 535 bin 379 şahıs şirketi ve 99 bin 928 sermaye şirketi af kapsamına alınacak.

-Kara listeye giren ancak borcunu daha önceden ödeyenler de aftan yararlanacak

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x