Esnaf ve Sanatkârların Patroniçeleri

Esnaf ve Sanatkârların Patroniçeleri

Kadın esnaf sayısının son beş yılda yüzde 50 artarak 278 bine yükseldiği görüldü. Kadın esnaf ve sanatkâr sayısının Kahramanmaraş’taki durumunu Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Kuybu’ya sorduk.

13 Temmuz 2018 - 02:45

Başkan Ahmet Kuybu kadın esnaf ve sanatkâr sayısının durumunda artış olduğunu ve bu artışın topluma da faydalı olduğunu söyledi. Kuybu, Kahramanmaraş’ta kadın esnaf ve sanatkârlar sayısının 5 yılda %3 oranında genel olarak arttığını ve kişi sayısı olarak 2300 civarında artış yaşandığını belirtti.

Kuybu, Kahramanmaraş’ta ki kadın esnaf sayısının son beş yıldaki durumu nedir sorusu üzerine şöyle konuştu;  ‘’Kahramanmaraş’ ta bayan esnafların sayısında bir artış yaşandı. Kadın esnaf ve sanatkârların en çok tercih ettiği mesleklerin başında bakkallığın geldiğini belirten Kuybu, “En fazla kadın işletmesi olan meslek kollarının başında büfelerde, bakkallarda ve marketlerde yapılan esnaflık geliyor. Tercih edilen iş sektörleri arasında lokanta, yiyecek, içecek ve sunum faaliyetleri var. En fazla kadın işletmesi olan diğer meslek kolları kadın kuaförlüğü pazarcılık ve konfeksiyonculuk ticareti yer alıyor” dedi.


 “Kahramanmaraş’ta mevcut esnafın %18’lik bölümünü bayanlar oluşturduğunu belirten Başkan Kuybu; Bu orandaki artışın nedenleri arasında kadınların sosyalleşmesi, bilinçlenmesi, eğitim düzeyinin artması da etkili” dedi.

 Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Kuybu; “Bayanların ticarette aktifleşmesi; sektörün hareketlendiğinin de bir göstergesidir. Daha iyi şartlarda yaşama isteği, iş bölümü, bilinçlenme, kadınında ticarette aktifleşmesini sağlamıştır. Kadının esnaflık sektöründe aktifleşmesi sektöre yenilik canlılık ve farklılık getirmiştir” dedi.

Bayanların esnaflığa, çalışmaya yönelik yaptığı bu atılımın faydalarından bahseden Kuybu, “Kadınların esnaflık sektörüne yaptığı atılımlarla esnaflığa daha farklı bir bakış açısı getirmişlerdir. Düzen, disiplin, görselleştirme, iyi sunum, pazarlama ve insanlarla olan ilişkilerinin aktif olması beraberinde başarıyı getirmiştir. Kadınlarımızın topluma ve sektöre atılmasıyla katılmasıyla esnaf ve sanatkârlık sektörümüz daha da iyi yerlere gelecektir” ifadeleriyle sözlerini tamamladı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını Kaybetti, 7 Kişi Yaralandı
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını...