Ev almanın tam zamanı!

Ev almanın tam zamanı!

Konut sektöründe son günlerde gelen teşvik haberleri sonrası vatandaşların yüzü gülmeye başladı. Ev almanın tam zamanı olduğunu belirten, Ezel Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Alper Paksoy, Başbakan Binali Yıldırım'ın Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) genel kurulunda yaptığı açıklamalar sonrası gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

18 Mayıs 2018 - 05:49

Başbakan Binali Yıldırım bankaların genel müdürlerine talepte bulundu ve konut kredisi faizleri için düzenlenen yeni kampanyalar hakkında bilgi vererek şunları söyledi;

“Yüksek faiz sizin için de iyi değilse, kâr etmiyorsanız gelin indirelim. Hem kâr edin hem de memleket kazansın. Tamam mı? Daha çok kazanmak için faizlerin inmesi gerekir, sözü aldık. Bizim de işimiz var biz de enflasyonu aşağı çekeceğiz. Ziraat Bankası yeni bir kampanya başlatacak. Böylece hem piyasa hareketlenmiş olacak, stoklar azalacak ve oradan gelen para konut sektöründe dönmeye başlayacak.

Konu ile ilgili olarak gazetemize değerlendirmelerde bulunan Ezel Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Alper Paksoy, ''Faiz oranlarının yüzde 1'in altına inmesi sonucunda konut faizleri 36 baz puan kadar inerek aylık yüzde 0.99’dan konut kredisi bulunabilecek. 10 yıl vadeyle 200 bin lira kredi alan bir kişinin aylık ödemesi 3 bin 375 liradan 2 bin 855 liraya inecek. Böylece vatandaşlarımız daha indirimli şekilde ev sahibi olabilecek'' dedi.

Ziraat Bankası ve sektörün önde gelen bankalarının da yer alacağı bir eylem planı kamuoyu ile paylaşılması beklenirken, Bu plan kapsamında faiz indirimi ve vade uzatımı gündemde olduğu, Şu an sektörde aylık ortalama yüzde 1.25-1.35 seviyelerinde olan konut kredisi faizlerinin yüzde 1 seviyesine çekmenin hedeflendiği vurgulandı. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ise yaptığı açıklamada faizin yüzde 0.99’a çekileceğini açıkladı.

Konut teşvikleri 2018’de neler oldu?

2018’in konut teşvikleri imar barışı haberi ile başladı. 30 Nisan Pazartesi günü Başbakan Binali Yıldırım tarafından Bakanlar Kurulu’nda açıklanan imar barışı ile imarsız yapılar artık kayıt altına alınabilecek. Ülkemizde 2017 yılından önce yapılmış ve bu durumda olan tüm binalar şehir, kat büyüklüğü, metrekare gibi herhangi bir şarta bakılmadan kapsam içerisinde olacak. 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapılar için imar barışına başvurulabilecek ve Yapı Kayıt Belgesi alacak. İmar barışı kapsamında, iskânsız yapılar kayıt altına alınarak iskân verilecek. Su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, konut teslimlerinde, 6 ay süreyle yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanacak. Net alanı 150 metrekare ve üzerinde olan konutlar için ise yüzde 18 KDV oranı uygulanacak. Söz konusu düzenleme ile 150 metrekareden büyük konutlar ile 150 metrekareden küçük olup yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2016 arasında alınmış arsa birim metrekare vergi değeri bin liranın üzerinde olan konutlar ve yapı ruhsatı 1 Ocak 2017 sonrası alınmış arsa birim metrekare vergi değeri 2 bin liranın üzerinde olan konutlarda KDV oranı 31 Ekim 2018’e kadar yüzde 8 olarak uygulanacak. 2018 teşvikleri arasında bir de tapu harcı indirimi var. Konut ve iş yerlerinde (arsa, arazi hariç) beyan edilen değer üzerinden “binde 20” nispetinde alınan tapu harcı, binde 15 olarak yeninden belirlendi. Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre, yüzde 4 olan tapu harcı yüzde 3’e düşürüldü. Peki tapu harcı indirimi ne zamana kadar geçerli? Bakanlar Kurulu kararına göre, 6 ay süreyle, yani 31 Ekim 2018 tarihine kadar indirim geçerli olacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x