Fay hattı geçmişten sabıkalı çıktı

Fay hattı geçmişten sabıkalı çıktı

Merkez üssü Onikişubat İlçesine bağlı Sarıçukur Mahallesinde oluşan 3,8 şiddetindeki depremin şehrin içerisinden geçen diri fay hattı üzerinde meydana geldiğini belirten Kahramanmaraş Deprem Araştırma ve Riski Yönetimi Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Ali Can Kop, “Bu fay daha önce 6,5 şiddetinde deprem üretmiş ve yine üretecek. Bu diri fay hattı üzerinde 20 katlı binalar yapılacağına, bir an önce imara kapatılmalı” dedi.

03 Aralık 2017 - 10:32

Önceki gün merkez üssü Sarıçukur Mahallesi olan 3,8 şiddetindeki deprem, Kahramanmaraş’ın depremselliğini bir kez daha gündeme getirdi. Türkiye’nin en tehlikeli fay hatlarından biri olan Doğu Anadolu Fay Hattının güzergâhından uzak bir bölgede meydana gelen depremin, Kahramanmaraş Tekerek mevkisinden geçen Kahramanmaraş Fay zonu üzerinde meydana geldiği bildirildi.

Fayın özellikleri ve geçmişiyle ilgili açıklamalarda bulunan deprem araştırmalarıyla ilgili Kahramanmaraş’taki en yetkili kişi olan Kahramanmaraş Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Ali Can Kop 3,8 şiddetinde deprem üreten Kahramanmaraş Fay zonunun geçmiş yıllarda 6,5 şiddetinde deprem oluşturduğunu belirterek fay zonunun tehlikeli olduğuna işaret etti. Kahramanmaraş’ın çok tehlikeli fay hattı üzerinde kurulduğunu da dile getiren Kop; “Bu deprem Kapıçam’ın hemen yakınından geçen Doğu Anadolu Fay hattıyla ilgisi yok. Şehrin içerisinden geçen Kahramanmaraş Fay zonuyla ilgili. Daha önce de yine gazetenize açıklamıştım, kentin içerisinden 3 adet diri fay hattı geçiyor. 3,8 şiddetindeki deprem bu fay hattından birinin üzerinde oluştu. Yaptığımız araştırma ve deprem eşit yılına göre bu diri fay hattı geçmişte 6,5 şiddetinde deprem oluşturmuş. Önceki gün meydana gelen 3,8 şiddetindeki depremin şiddeti küçük ama etkisi büyük oldu. Düşünün 6,5 şiddeti demek, 900 adet 3,8 şiddetli bir sarsıntının aynı anda olmasına denktir” dedi.


Türkiye’de fay hatları üzerinde Paleosismoloji çalışması yapan 10 kişiden biri olan Deprem Araştırma ve Risk Yönetim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Alican Kop, Tekerek ile Üniversite kavşağı arasında yapılan yüksek katlı binaların yanlışlığına da bir kez daha dikkat çekti. Paleosismoloji çalışılmadan alanın imara açıldığına vurgu yapan Yard. Doç. Dr. Kop yetkilileri uyararak; “Normalde fayın geçtiği her bölgede imar izni verilirken fayın aktif olup olmadığı çalışılmalıdır. Tekerek bölgesinde hiçbir çalışma yapılmadı. Yüzeydeki fay hattına ait izler, geçmiş dönemlerdeki deprem geçmişleri o fayın diri olduğunu gösteriyor. O fayın aktivitesinde bir şüphemiz yok, o alanın imara kapatılması gerekiyor. O fay hattı üzerine yapılan yüksek katlı binalar ise bizi çok korkutuyor. Yüksek katlı binaları fayın üzerine yaparsanız bir sarsıntı anında yıkıcı etkisiyle karşı karşıya karılırsınız. Ne kadar uzak olursa o kadar yıkıcı etkisi azalır” diye konuştu.

 

BU ALAN İMARA KAPATILMALI

Önceki gün merkez üssü Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesine bağlı Sarıçukur Mahallesi olan 3,8 şiddetindeki depremin, Kahramanmaraş’ın içerisinden geçen Kahramanmaraş Fay zonu üzerinde olduğu ortaya çıktı. Yıllardır Kahramanmaraş’ta deprem üzerine araştırmalar ve ölçümler yapan Yard. Doç. Dr. Ali Can Kop, o fay zonunun geçmişte 6,5 şiddetinde deprem ürettiğini ve bir daha üreteceğini söyledi.


Önceki gün Merkez üssü Sarıçukur Mahallesi olan 3,8 şiddetindeki depremin, daha önceden 6,5 şiddetinde deprem üreten ve şehrin içerisinden geçen Kahramanmaraş Fay zonu üzerinde olduğu belirlendi. Kahramanmaraş’ta deprem alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Kahramanmaraş Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Ali Can Kop şiddeti düşük, etkisi büyük hissedilen depremin daha da şiddetlisinin olabileceğini söyledi.

Sarsıntının olduğu fay zonunun özellikleriyle ilgili Bugün Gazetesinin sorularını cevaplayan Kop, “sarsıntı oluşan fay hattının, Doğu Anadolu Fay hattıyla bir ilgisi yok, ayrıca o bölgedeki sarsıntı Doğu Anadolu Fay Hattını da etkilemez. Daha öncede gazeteniz aracılığıyla belirttiğim üzere, kentin içerisinden 3 diri fay hattı geçiyor. Maden Teknik Arama Enstitüsü Türkiye’deki diri fay hatlarını 2011 yılında yaptıkları çalışma ile güncelledi. Kurumun resmi web sitesine girildiğinde Kahramanmaraş’ın hangi bölgelerinden ve tam olarak hangi noktalardan diri fay hattının geçtiği görülecektir.” Dedi.


Yıllardır Kahramanmaraş’ın depremselliğiyle ilgili çalışmalar yaptığını da hatırlatan Kahramanmaraş Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Ali Can Kop diri fay hattının geçtiği bölgelerde Paleosismoloji çalışması yapılmadan imara açıldığını da vurguladı. Kop, “Tekerek yolunda yapılan bir binanın temelinde geçmişte o fay zonunun 6,5 ve üzerinde deprem ürettiğini gördük. Diri fay hattı güzergahında mutlaka Paleosismoloji çalışması yapılması ve o bölgeden geçen fayın özelliklerinin her şeyiyle ortaya çıkarılması gerekiyor. 3,8 şiddetinde deprem üreten fay daha önce 6,5 şiddetinde deprem oluşturmuş. Yüzeydeki fay hattına ait izler; geçmiş dönemlerdeki deprem geçmişleri o fayın diri olduğunu gösteriyor. O fayın aktivitesinde bir şüphemiz yok, o alanın imara kapatılması gerekiyor. Bakın 3,8 küçük şiddetli olmasına rağmen etkisinin büyük olduğunu gördük. 6,5 şiddetin nasıl bir etki göstereceğini halkımız düşünsün, ona göre yapılaşma yapsın, ona göre evlerini, binalarını sağlam zeminler üzerine kursun.” Dedi.

Kop ayrıca 3,8 şiddetinde deprem üreten fay zonunun artçıları olabileceğini fakat bunun en fazla 2,8 şiddetinde ya da halkın hissetmeyeceği şekilde küçük sarsıntılar oluşturabileceğini belirtti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...
Başkan Görgel: “Konut ve İş Yerleri Etaplar Halinde Hak Sahiplerine Teslim Edilecek”
Başkan Görgel: “Konut ve İş Yerleri Etaplar Halinde Hak...