‘FETÖ, CHP’nin içine çok daha geçmiş tarihlerde...
Reklam

‘FETÖ, CHP’nin içine çok daha geçmiş tarihlerde kaçmıştı’

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk oldu. Başbakan Yardımcısı Kaynak, gündemdeki soruları yanıtlarken, referandum süreci hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

14 Nisan 2017 - 16:28

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, gündeme ilişkin değerlendirmelerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin “kontrollü darbe” açıklamasını hatırlatılarak başladı. Kaynak, aslında FETÖ’nün, CHP'nin içine çok daha geçmiş tarihlerde kaçmış olduğuna dikkat çekerek, “CHP, 17-25 Aralık'tan sonra 2014 yılında yargıdaki yapılanmaya karşı getirdiğimiz bütün kanun tasarılarına karşı çıkmıştı. Mecliste fiilen ve resmen bunu yapmışlardı” dedi.

 

“BU SÖYLEM YENİ DEĞİL”

Kararnamelerin kanunlaşması için TBMM'de yapılan görüşmeler sırasında da CHP'nin terör örgütlerine karşı yapılan mücadeleyi eleştiren, suçlayan yaklaşımlarına şahit olduklarını aktaran Kaynak, şunları söyledi: "Ancak bunu tescilleyen o gün Atatürk Havalimanında tankların yol vermesi oldu. O görüntüler, gazetelerde var. Tankların adeta yol verip sonra yolu tekrar kapamaları ve kendisinin güvenli bir yerde kalması hadiseyi gösteriyor. Aslında FETÖ, CHP'nin içine çok daha geçmiş tarihlerde kaçmıştı.”

 

“BÜTÜN KANUN TASARILARINA KARŞI ÇIKTILAR”

“17-25 Aralık'tan sonra 2014 yılında yargıdaki yapılanmaya karşı getirdiğimiz bütün kanun tasarılarına karşı çıkmışlardı. Mecliste fiilen ve resmen bunu yapmışlardı. Kılıçdaroğlu'nun 'kontrollü darbe' demesi bunun öncesinde, '170-180 milletvekilinde ByLock var, şu var bu var' demesi aslında o hain darbe girişimini o şehitlerimizi, o gazilerimizi, milletimizin istikbalinin ne kadar riske girdiğini unutturmaya çalışma gayretidir. Kılıçdaroğlu'nun bu beyanıyla, Almanya İstihbarat Teşkilatı BND'nin ve İngiliz Parlamentosu İstihbarat Komisyonunun söylemleri birbirinin aynısıdır."

 

'EVET'İN HEP, 1-0 ÖNDE BAŞLADIĞINI GÖRDÜM”

Türkiye'de çok fazla kararsız seçmen olduğunu düşünmediğini dile getiren Başbakan Yardımcısı Kaynak, 12 Eylül döneminin tüm depolitizasyonuna rağmen Türk seçmeninin siyasetle çok ilgili olduğunu söyledi. "Biz doğru bir şey yaptık. AK Parti ve MHP doğru bir şey yaptı" diyerek sözlerine devam eden Kaynak, “Koalisyon dönemleri ve bunun getirdiği acı sonuçlar, 1970'li ve sonraki yıllarda fazlasıyla yaşandı. Milletimizin oyuna büyük bir saygımız olmakla beraber, hiçbir zaman 'evet'leri riskli görmedim. 'Evet'in hep, futbol tabiriyle, 1-0 önde başladığını gördüm. Mesele memleket meselesi olduğu için, 1-0 sıfır önde başladığımızı müşahede ettim" dedi. 

 

“AVRUPA'DAKİ SANDIKLARDAN ‘EVET’ ÇIKACAK”

Yurt dışında kullanılan oylara ilişkin de bilgi veren Kaynak, "Gurbetçilerimizin sandığa gidişi zannediyorum gümrük kapılarında kullanılanlarla yüzde 50 olacak. Çok iyi bir katılım” dedi. Kaynak, gurbetçi vatandaşların, içinde yaşadıkları ülkelerin kendilerine ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapması ve Türkiye'nin hedeflerin, 15 yıllık macerasını çok iyi gözlemledikleri için ortaya bu katılımı koyduklarını, bunun çok önemsenmesi gerektiğini dile getirerek, Avrupa'da kurulan sandıklardan çok başarılı bir "evet"in ortaya çıkacağını savundu.

 

AVRUPA, ORTA ÇAĞ’A GERİ DÖNÜYOR

Avrupa'nın, insan hakları, hukuk, ifade özgürlüğü, demokrasi üzerine inşa edilmiş olduğunu anımsatan Kaynak, Avrupa'nın halk oylamasının anlatılması sürecinde bunlardan ayrılarak, "Orta çağ Avrupa'sına" geri döndüğünü söyledi.
Avrupa'da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yapılana değinen Kaynak, söz konusu olayda kadın hakkı, seyahat, ifade özgürlüğü diye bir şey bırakılmadığını, Türkiye'nin kendi toprakları sayılan konsolosluk binasına girilmesine izin verilmediğini vurguladı. Türkiye'nin Cumhurbaşkanının, bakanlarının Almanya'da faaliyetlerine izin verilmezken, PKK terör örgütünün açıkça ‘hayır’ propagandası yaptığına dikkati çeken Kaynak, şunları söyledi:

 

“AVRUPA, KENDİ İÇİNDE BÜYÜK ÇEKİŞMELERE SAHNE OLUYOR”

"Biz yapsak derler ki, 'Bir devlet, bir başka devletin iç işlerine karışamaz.' Alman Der Spiegel'in falan Türkçe manşetiyle yaptığı işler. Açıkça kampanyanın tarafı oldular. Bundan dolayı Türkiye adına değil, gerçekten Avrupa Birliği adına büyük kaygı duyuyorum. Avrupa 70 yılı savaşsız, iç çatışmasız geçirdi. Maalesef bu süreç, Avrupa'yı yeniden kendi içinde büzülmeye, ulusalcı, milliyetçi akımlara ve birlik Avrupası yerine ulus devlete götüren bir süreç olur. Avrupa Birliği korkarım orta çağdaki yüzyıl savaşları gibi kendi içerisinde büyük çekişmelere sahne olur. Zaten gidişatı hoş değil. Bir yandan Almanya ve Fransa'nın domine ettiği bir Avrupa Birliği var, bir yandan Türkiye'nin yarısı kadar milli geliri olmayan ülkeler, Avrupa Birliği'nin üyesi ve sosyal sorunlar var."

 

“HERKESİN DİYARBAKIR’DA FAALİYET İZNİ İSTEMESİ GARİP”

Sivil toplum örgütü adı altında Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen, ancak izin verilmeyen kuruluşların olup olmadığına dair yönetilen soruları da yanıtlayan Kaynak, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Türkiye'de Suriye'den göç hareketleri başlayınca 48 yabancı sivil toplum kuruluşu, göç ve göçmen konusunda çalışma yapmak üzere İçişleri Bakanlığı’ndan izin aldı.  Ben, kuşkulandım. Bunların en çok faaliyet göstermek istediği üç yer var, Hatay, Gaziantep ve Diyarbakır. Diğer illerde de var faaliyetleri. Hatay, Gaziantep anlamlı, göçün ilk kapısı ve çok sayıda göçmen var ama Diyarbakır, Türkiye'de göçmenlerin en az olduğu illerden biri. Herkesin oraya kendi projektörlerini çevirmesi ve orada faaliyet izni istemesi garip.”

 

TÜM VAKIFLAR HAKKINDA ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

“Şu anda İçişleri Bakanlığımız tüm vakıflar hakkında bir çalışma yapıyor. Biz de AFAD olarak bir çalışma yapıyoruz. İstiyoruz ki, vakıf faaliyetleri adı altında Türkiye'nin milli birliğini bozucu faaliyetler olmasın. Misyonerlik faaliyetlerine izin vermeyelim. Herkese ideolojisini, kendi görüşünü, meşrebini, mezhebini aşılayacağı bir imkan ortaya koymayalım. Sahadaki yardımları koordine eden, düzenleyen ve öyle dağıtan bir sisteme geçelim.”

 

“İNŞALLAH MASUM NEDENLERLE BURADADIRLAR”

Mültecilerle ilgili çalışma yapmak için izin alan vakıfların, bu çalışmalarını raporlaştırıp, referandumdan sonra bir noktaya varacaklarını belirten Kaynak, “Bu vakıfların, niyetleri bilinemiyor. Faaliyetleri sorgulanıp, bir neticeye varılacaktır. İnşallah masum sebeplerle buradadırlar diye düşünüyorum ama Türkiye'deki Alman vakıfları ve başka diğer vakıflar hep tartışma konusu olmuştur. Bu Alman vakıflarıyla ilgili İçişleri Bakanlığımızın bir çalışma içerisinde olacağını bekliyorum."

 

BAKANLIK, 3 VAKFIN FAALİYETLERİNE SON VERDİ

İçişleri Bakanlığı tarafından 3 vakfın faaliyetlerine son verildiğini de dile getiren Kaynak, “O vakıfların faaliyetine son verilince beni Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi ziyaret etti. Avrupa Birliği'nden ziyaretçilerim oldu, bu faaliyetlerin ne için engellendiğini öğrenmek ve bundan sonra çalışmalar için hangi şartlarda çalışmalara izin verileceğini öğrenmek maksadıyla" dedi.

 

BÖLGE, YENİDEN CANLANDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye'nin kuzeyinde DEAŞ'tan arındırılan bölgelerin Cerablus örneğinde olduğu gibi canlandırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığında dair yöneltilen soruyu da yanıtlayan Kaynak, Fırat Kalkanı Harekatı'nın 24 Ağustos 2015'te Cerablus'tan başladığını, 24 Mart 2016'da El Bab'da sona erdiğini anımsatan Kaynak, şöyle konuştu: “Harekat süresince 67 şehit verildi. 300'den fazla Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubu şehit düştü. 3 binden fazla DEAŞ mensubunun bertaraf edildi. Bölgede bundan sonra bizim yapacağımız iş, sivil hayatı bir an önce normalleştirmek ve oraya geri dönüşü hızlandırmak. Bunun için bir yandan orada her kasabanın, her ilçenin yerel meclisleri var, onları muhatap alıyoruz. ÖSO'yu, meşru geçici Suriye hükümetini muhatap alıyoruz. Bunlarla koordineli bir şekilde öncelikle içme suyu teminine gayret ediyoruz. Tarım tekrar canlandırılıyor. Okullarını onarıyoruz. Onların kolluk güçlerini eğitiyoruz, donatıyoruz, iç güvenliklerini sağlama çalışmaları yapıyoruz.”

 

“TÜRKİYE, ORADA 8 AY MÜCADELE YAPTI”

El Bab’tan “Halep'in zenginler kulübünün yerleşim yeri" olarak bahsedildiğini anlatan Kaynak, şu değerlendirmeyi yaptı: “El Bab dışındaki bütün alanlarda, bir defa zeytinlik bölge dediğimiz alanda 70 bini çadırlarda, 100 bini açık alanda yaşayan insanlar var. Bunların hayatlarının normalleşmesi için geçici barınma merkezi inşa edilmesi fikrine vardık. Bölgenin eğitim ve sağlık altyapısını şu anda Suriye'deki muhataplarımızla planlamış vaziyetteyiz. Kilis'te, Elbeyli ve Çobanbeyli sınırında bu bölgedeki insanların gıdalarını, ilaçlarını düzenli olarak temin edelim diye depo inşa ettik. El Bab'da öncelikle bilinçli olarak bütün kamu binaları ve Türkiye sınırındaki Türkmen köyleri ve camileri tahrip edilmiş vaziyette. Türkiye, orada 8 ay mücadele yaptı ve orayı DEAŞ ve kısmen PYD teröründen temizledi. Musul ve Rakka'da hem ABD hem Irak ordusu birçok sivil kayba sebep oldu. Sivil kayıplar nedeniyle operasyonu durdurdular. Türkiye'nin bu hususta ne kadar hassas ve samimi olduğunu, asla bir işgal ya da ilhak niyetiyle değil, orayı terörden temizleme niyetinde olduğunu hedefini seçerken ortaya koyması çok anlamlı. Bu, Türkiye, TSK ve ÖSO açısından gurur vesilesidir.” 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Okay, Konteyner Kent Sakinleriyle İftarda Bir Araya Geldi
Başkan Okay, Konteyner Kent Sakinleriyle İftarda Bir Araya Geldi
“Tekir’in potansiyelini ortaya çıkaracağız”
“Tekir’in potansiyelini ortaya çıkaracağız”