Fitch sonunda pes etti

Fitch sonunda pes etti

Fitch, Türkiye’nin, ilk çeyrekte yakaladığı yüzde 5'lik müthiş büyümeye kayıtsız kalamayarak, 2017 büyüme tahminini yüzde 2.3'ten 4.7’ye revize etti. Küresel ekonomi için büyüme tahminini ise yüzde 2.9 olarak açıkladı.

21 Haziran 2017 - 02:57

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye’nin yüzde 5 büyüyerek ilk çeyrekte gösterdiği müthiş ekonomik performansı sonunda görmezden gelmemeye karar verdi. Kuruluş,  haziran ayı ‘Küresel Ekonomik Görünüm’ raporunda Türk ekonomisine yönelik tahminlerinde yukarı yönlü bir güncellemeye gitti. Raporda geçen yıl yüzde 2,9 büyüme kaydeden Türkiye ekonomisinin, bu sene yüzde 4,7, gelecek yıl ise yüzde 4,1 büyümesinin tahmin edildiği belirtildi. Fitch, daha önce, Türkiye'nin bu yıl ve gelecek seneye dair büyüme oranı beklentilerinin sırasıyla yüzde 2.3 ve yüzde 1.3 olduğunu bildirmişti. Revizyonla ilgili açıklamada, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüme yakalayarak beklentileri aştığına dikkat çekildi.

 

TEŞVİKLERE DİKKAT ÇEKİLDİ

Raporda 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından hükümetin ekonomik aktiviteleri destekleyici teşvikler sunduğunun altı çizilirken, Kasım 2019'a kadar Türkiye'de yeni bir seçim yapılmayacağından dolayı bunun yatırımı desteklemesinin beklendiği vurgulandı. Türkiye'de tüketim harcamalarındaki artışın 2017'de yüzde 4.3'e  ulaşmasının öngörüldüğü bilgisine yer verildi. Raporda küresel ekonominin bu sene yüzde 2.9, gelecek yıl yüzde 3.1 büyümesinin öngörüldüğünü duyurdu. Yani Fitch önümüzdeki 2 yılda Türk ekonomisinin dünya ortalamasının çok üzerinde büyümesini bekliyor.

 

Dünya Bankası ve Goldman Sachs önceden yükseltmişti

FItch’in bu açıklamasından önce Dünya Bankasi ve ABD’li finans devi Goldman Sachs da Türkiye’ye yönelik büyüme tahminlerini yükseltmişti. Dünya Bankası 5 Haziran’da Türkiye'nin bu yılki büyüme beklentisini 0.5 puanlık artışla yüzde 3.5’e yükseltti. Türkiye’nin 2018 ve 2019 büyüme tahminlerini ise sırasıyla yüzde 3.9 ve yüzde 4.1 olarak açıkladı. Goldman beklentilerden çok daha iyi gelen 2017 ilk çeyrek büyüme rakamları açıklandıktan hemen sonra yılın tamamı için büyüme tahminini yüzde 3.2’den yüzde 4’e yükseltti.

 

Şaşırtmaya devam edeceğiz

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, revizyonu sosyal medya hesaplarından değerlendirerek, "İYüzde 5'lik büyümenin uluslararası kuruluşları heyecanlandırdığını görmek bizi mutlu ediyor. Ekonomimiz şaşırtmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

 

Şimdi gözler notta

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli de Twitter'dan "Fitch, Türkiye büyümesini revize etti çünkü zaten notu düşürmeleri de siyasi karardı,ekonomiye operasyondu! Not artışı yapmak zorundalar" mesajını paylaştı. Fitch ocakta Türkiye'nin notunu düşürmüştü. (AKŞAM)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...