Gemciler’den şiir şöleni

Gemciler’den şiir şöleni

Gemciler Kültür ve Dayanışma Derneği’nin geleneksel hale getirdiği ve bu sene ikincisini düzenlediği “Hikmet Eken Şair Biçer Maraş Gibi” Şiir Şöleni 26 Kasım Cumartesi akşamı Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

28 Kasım 2016 - 07:37

Şiirseverlerin yoğun ilgi gösterdiği şölende açılış konuşmasını yapan Gemciler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Gökhan Gemci, “Şiir, duygudur. Anlatmaktır, anlamaktır. Şiir, hissetmektir. Paylaşmaktır. Sonsuzluğa giden bir yoldur. Bilmektir, hayattır. Hayatsa; bir şiir. Amacımız şiiri beraber anlamak, beraber anlatmak, beraber hissetmek ve paylaşmaktır: Hikmet Eken Şair Biçer Maraş Gibi İkinci Şiir Şöleni, bizleri burada Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde buluşturdu” ifadelerine yer verdi.


Gemci, “Üstad Bahattin Karakoç; her şeyin bir sevdası vardır, şiirin de sevdası aynıdır. Şiir, bir gönül oyunu, gönül avuntusu, oyuncağı değildir. Şiir, kendi dalında bin bir bilim dalıdır, diyor. Türk dillerinin, lehçelerinin şiiri edebiyatı asırlara, coğrafyalara ve siyasi sınırlara sığmaz. Orhun’da taşlar dilimizi konuşmasaydı; Bilge Kağan ‘düşün, titre, pişman ol’ demeseydi; Kutadgu Bilig bize mutluluk telkin etmeseydi; Kaşgarlı Mahmut, doğduğu Kaçkar’dan binlerce kilometre ötede büyük bir medeniyet merkezinde Bağdat'ta Divan-ı Lugati’t Türk’ü yazmasaydı; Dedem Korkut soy soylamasa boy boylama sa idi; Yesevi'nin, Nevai'nin, Fuzuli'nin, Baki'nin, Mahtumkulu’nun, Abay'ın, Tugay'ın dili olur muydu” dedi. Başkan Gemci, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Manas, binlerce on binlerce mısra ile insanlık maceramız anlatabilir miydi? İsmail Gaspıralı, ‘dilde, fikirde, işte birlik’ der miydi? Cengiz Aytmatov, ‘Bir Asırlık Bir Gün’ü yazabilir miydi? Şiir ve müzik sanatı hayatın içinde yaşanmış duyguların tek tek işlenmiş halidir. İlmik ilmik işlenmiş duygudur ve etrafımızdaki her şeyin canlandırılmış halidir, diye düşünüyorum. Sanat yağmuru, bulutu, taşı, ağacı, hayallerimizi, geleceğimizi, geçmişi, içinde bulunduğumuz anın inceltilmiş işlenmiş halidir ve hayatın anlamıdır. Sözün değerinin iyi takdir edildiği bir yerde bunca söz ustasının cem olduğu bir gecede emeği geçenlere ve bu geceye katılarak bu güzel anı paylaşan siz değerli katılımcılara çok teşekkür ediyorum.”


Geceye renk katan Şair Vedat Ali Kızıltepe ise şöyle konuştu: Şiirin başkenti Kahramanmaraş'ta yine bir şiir etkinliği ile karşınızda olmanın heyecan ve mutluluğu içerisindeyiz. Naçizane bir iddiam vardır: Şiir kalbi yumuşatır; şiir yazan, şiir seven yürek pas tutmaz, kir tutmaz diye. Bunu, pek çok platformda dile getiririm. O yüzden kendi çocuklarıma şiiri sevdirmeye çalışırım. Eş dost ortamlarında da daima çocukların şiiri yönlendirilmesi; en azından yetenekleri doğrultusunda sanatın herhangi bir dalına yönlendirilmeleri gerektiğini savunurum. Öykü, roman, deneme, makale velakin şiir bambaşkadır. Şiirin yüreğe dokunan ayrı bir yanı, ayrı bir büyüsü vardır. Şiir birkaç dize ile bin bir duygu ve düşünceyi anlatma çabasıdır. Bazen okuduğunuz iki dize şiir, sizi bambaşka duygu dünyalara götürür. İki dizelik şiir, okuyup bitirdiğiniz sayfalar dolusu bir roman ya da öykünün damağınızda oluşturduğu tadı, hazzı bırakır. Şiirler, roman gibi öykü gibi makale gibi okunup geçilmez. Kendisini, yüreğini, aklını yormak istemeyen okurun önüne sunulan hazır duygu, olay ya da heyecan fırtınası değildir şiir. Aklını vermek belki birkaç kez okumak gerekir. Çok daha derindir, şiir. Hatta okudukça derinleşir. Her okur, kendisine göre anlam çıkarabilir.” Şiirin yozlaşan kültürümüzde ve günümüz dünyasında hak ettiği değeri görmediğini ifade eden Kızıltepe, günümüz dünyasında şiire ve edebiyata bakış ile ilgili şu eleştiri yöneltti:


“Yozlaşmaya başlayan kültürümüzde; yozlaşmaya başlayan ve tamamen ticari bir sektör haline gelmeye yüz tutan edebiyat sektöründe, şiir ve şair maalesef hak ettiği değeri bulamamakta. İnsanların şiire kolay ulaşımı, şair ve şiir enflasyonu olan ülkemizde maalesef iyi kalemler iyi şiirler, vasat kalemler ve eserler arasında kaybolup gitmekte. Üzülerek ifade etmek gerekir ki ülkemiz genelinde olduğu gibi şiirin başkenti unvanı ile anılan ilimizde de şair ve yazarlar, kurumlarımızdan bekledikleri ilgi ve desteği görememektedirler. Biz ne olursa olsun bir avuç da olsa burada bir olmanın birlikte olmanın keyfini çıkarmak için toplandık. Bu birlik içinde olmayı kabul ettiğiniz, bizimle bir olduğunuz için teşekkür ederiz. Bir teşekkür de edebiyata her daim katkılarından dolayı bu geceyi organize eden Gemciler Kültür ve Dayanışma Derneği’ne…” Birbirinden güzel şiirlerin seslendirildiği gecede; katılımcı şairlere Katılım Belgesi takdim edildi. (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Görgel: “Bayramımız Mübarek Olsun”
Başkan Görgel: “Bayramımız Mübarek Olsun”
Kahramanmaraş’ta ATV kazasında 13 yaşındaki çocuk öldü
Kahramanmaraş’ta ATV kazasında 13 yaşındaki çocuk öldü