Gerçeğini aratmadı

Gerçeğini aratmadı

Birinci derece deprem bölgesi olan Kahramanmaraş’ta deprem ve yangın tatbikatı yapıldı. 4 ille birlikte aynı anda yapılan tatbikatı Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Ankara AFAD Başkanlığında koordine etti. DSİ lojmanlarındaki tatbikat gerçeğini aratmadı.

08 Mart 2017 - 11:44

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak 4 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen tatbikatı AFAD Merkezinden yönetti.  Canlı olarak yayınlanan tatbikatta önce memleketi Kahramanmaraş’a bağlanan Başbakan Yardımcısı Kaynak Demokrasi Meydanındaki etkinlikte Vali Vahdettin Özkan’dan bilgiler aldı. Daha sonra ise tatbikat alanı olan DSİ Şube Müdürlüğünün mezarlık yanındaki eski binasındaki gerçekleştirilen tatbikatı canlı olarak izledi.

Kahramanmaraş’ta 6,5 şiddetinde olası bir deprem sonrası ekiplerin görev ve tanımlarının anlatıldığı bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Medya kuruluşu olarak sadece Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesinin takip ettiği tatbikat alanına önce İtfaiye ekipleri gelerek yangını söndürdü, ardından gelen Afad ekipleri enkazda arama-kurtarma çalışmaları yaptı. Akedaş ekipleri olay yerine intikal ederek elektrikleri kesti, Umke’ye bağlı sağlıkçılar yaralılara müdahale etti ve gelen ambulanslarla yaralıları çevre hastanelere sevk etti. Kaski ekipleri patlaya su borularını tamir ettikten sonra en sona ise Türk Telekom ekibi telekomünikasyon hizmetlerini vermeye başladı.

Nefes kesen tatbikat yaklaşık 2 saat sürdü. Arama taramaya köpeklerinde katıldığı tatbikatta binalardan yaralılar indirildi. Afad Merkezinde 4 ildeki tatbikatları canlı olarak izleyen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak AFAD sivil savunma gönüllülük kampanyasını tanıttı.

Kaynak; “Yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki; afet ve acil durumlarda insanların hayatını ağırlıklı olarak çevrede bulunan diğer insanlar kurtarıyor. Çoğunlukla profesyonel ekiplerin afet bölgesine ulaşmasına kadar geçen sürede gerekli ilk yardım görevi de vatandaşlarımıza düşüyor. İşte bu ihtiyaç üzerine harekete geçen AFAD, Sivil Savunma Gönüllülük Projesi’ni hayata geçirme kararı aldık" dedi.

 

TATBİKAT 4 İLDE EŞ ZAMANLI OLARAK YAPILDI

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın Ankara Afad Merkezinde koordine ettiği ve AFAD Sivil Savunma Gönüllülük Kampanyası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde 4 ilde eş zamanlı olarak tatbikat gerçekleştirildi. Canlı olarak yayınlanan tatbikatta ilk Kahramanmaraş’a bağlanan Kaynak Vali Vahdettin Özkan’dan kampanya ile ilgili bilgiler aldı.

AFAD Sivil Savunma Gönüllülük Kampanyasının tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Kahramanmaraş’ta  “Deprem”, Erzincan’da “Heyelan”, Rize’de “Sel” ve Bursa’da “Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer” tatbikatları gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş’ta olası 6,5 şiddetindeki depremde enkazda yapılacak arama-kurtarma çalışmaları canlı yayınla tüm Türkiye’ye anlatıldı. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın Afad Merkezinden koordine ettiği tatbikat 4 ille birlikte eş zamanlı olarak saat 14.30’da başladı.

Bir süre önce boşaltılan Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğünün eksi binasında gerçekleşen tatbikata AFAD, İtfaiye, UMKE, 112, Kaski, Akedaş ve Türk Telekom ekipleri katıldı.

Tatbikat alanına bağlanan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’a tatbikatla ilgili bilgiler veren Afat Kahramanmaraş İl Müdürü Zafer Özcan senaryo gereği meydana gelen 6,5 şiddetindeki deprem sonrasında yangın ve göçük ihbarlarının gelmesiyle tatbikatı başlattı.

Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesinin dakika dakika takip ettiği tatbikat gerçeğini aratmadı. Nefes kesen tatbikat alanına çıkan yangını söndürmek için ilk olarak itfaiye ekipleri geldi. Senaryo gereği çıkan yangını kısa sürede söndürdü.

Deprem bölgesine gelen yapı mühendisleri yıkık binalarda keşif yapmış olup, arama ve kurtarma faaliyeti yapılmasına uygundur raporu verdi.

Belirlenen enkazda 2 kişinin olduğunu tespit eden Afad ekipleri bir kişinin yıkılan duvarın altında kaldığını ve çıkamadığı bilgisini aldı. Enkazlarda deprem sonrası oluşabilecek gaz sızıntıları ve kimyasal madde tehlikelerine karşı hazmat ekipleri ölçüm yaptı.

Ölçüm sonucu çalışılacak binada herhangi bir tehlike olmadığını belirleyen Hazmat ekibi durumu kurtarma ekiplerine bildirdi. Deprem neticesinde merdivenleri yıkılan 1 numaralı enkazda arama kurtarma çalışmaları başladı.

AFAD ekibi binaya halat fırlatma tüfeği ile atılan halatın yardımıyla kurulan ana emniyet istasyonu ile binaya tırmanarak arama ve kurtarma çalışması başlattı.

2 numaralı enkaza gelen ekipler ise enkaz etrafında fiziki arama yaptı. Arama taramanın birinci aşaması olan çalışma herhangi bir cihaz kullanılmadan mevcut boşluklarda ve insan duyu organlarıyla gerçekleştirildi.

Daha sonra enkaz üzerinde sesle arama faaliyeti başladı. Afad ekipleri enkaz üstüne çıkarak seslerini depremzedelere duyurmaya çalıştı. Ekiplerin seslenişine karşılık veren bir depremzedeyi kurtarmak için ekipler harekete geçti. Boşluktan aşağıya doğru Endoskop kamera uzatan ekipler depremzedenin konumunu belirledi.

Bu arada binanın 4’üncü katına kurulan halatla ekipler binaya tırmanmaya başladı.

6 şiddetinden büyük olması durumunda hiçbir yerden emir almadan Kahramanmaraş’ın yardımına gelmekle sorumlu Adana Afad Müdürlüğü ekipleri olay yerine intikal etti. Gelen ekipler 3 numaralı enkaza yönlendirilerek çalışmalara başlatıldı.

1 numaralı enkaza çıkarak duvar altında kalan afetzedeyi gören ekipler gerekli teknik ve tahliye malzemelerini klavuz ip vasıtasıyla yukarı çekti.

Bu arada en iyi rolü de vatandaşlar yaptı. Tatbikat alanında depremzedelerin akrabaları olarak bulunan vatandaşlar gerçeğini aratmayacak yakarışlarda bulundu. Çevik Kuvvet ekibinin önlem aldığı tatbikat alanında bazı vatandaşlar gerçeğe yakın davranınca yere düştü.

Adana’dan gelen 3 nolu enkaza yönlendirilen Adana Afad ekipleri köpeklerle enkazda arama kurtarma çalışmalarına başladı.

1 numaralı enkazda yıkılan duvarın altında kalmış yaralı afetzede sedyeye alındı, kurulan istasyonla 4’üncü kattan aşağıya indirildi. Yere indirilen afetzedeyi olay yerine gelen 112 ambulansa teslim etti.

3 numaralı enkazda çalışan ekipler sismik ve akustik dinleme cihazı ile arama yaptı. Cihazla arama esnasında çevre enkazlarla birlikte ses çıkartan tüm araçlar susturuldu ve çalışmalar durdurularak megafonla anons yapıldı.

Daha sonra kontrol paneli, sensörler, kulaklık ve mikrofondan oluşan insan kulağının duymasının mümkün olmadığı sesleri duymayı sağlayan sismik ve akustik dinleme cihazı ile enkaz bölgesi dinlendi.

1 numaralı enkazda yaralı olmayan fakat mahsur kalan bir vatandaşın yine kurulan istasyonla aşağıya indirilmesinin ardından ekipler ölü ve yaralı kalmadığına dair binayı işaretledi.

2 numaralı enkazda afetzedeye ulaşan ekipler açılan boşlukları güvenli hale getirdikten sonra afetzedeye müdehale etmek için UMKE ekiplerini çağırdı. Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri olan UMKE görevlilerinin her türlü afet durumunda yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için yetiştirildiği bildirildi.

3 numaralı enkazda dinleme cihazı ile afetzedenin konumu daha da yaklaşık olarak belirlenmesinin ardından ekipler o yöne doğru çalışmalarını hızlandırdı. Arama kurtarma çalışmasına arama köpeği de dahil edildi.

3 numaralı enkazda beton blok altında kalan afetzedenin kurtarılması için 68 tona kadar yük kaldırabilen kaldırma yastığı kullanıldı.

Deprem sonrası su altyapısında bulunan boruların tamiri için KASKİ ve telekominikasyon hizmetlerinin devamı için ise Türk Telekom ekipleri olay yerine intikal etti.

Nefes kesen tatbikatı Ankara’da izleyen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak yapılan araştırmaların afet ve acil durumlarda kazazedelerin hayatlarını ağırlıklı olarak çevrede bulunan insanların kurtardığını gösterdiğini söyledi.

Çoğunlukla profesyonel ekiplerin afet bölgesine ulaşmasına kadar geçen sürede gerekli ilk yardım görevi de vatandaşlara düştüğünü belirten Başbakan Yardımcısı Kaynak, bu ihtiyaçtan yola çıkarak AFAD’ın Sivil Savunma Gönüllülük Projesi’ni hayata geçirme kararı aldığını belirtti.

Projenin asli amacının; AFAD merkezlerinde eğitilecek gönüllülerin Allah vermesin bir afet hali söz konusu olduğunda süratle harekete geçmesi ve profesyonel ekipler olay yerine ulaşana dek eğitimini aldıkları müdahaleyi yapmaları gerektiğini ifade eden Kaynak, bugüne dek meydana gelen olaylara 81 ilde profesyonel ekipleri bulunan AFAD her zaman süratle müdahale ettiğini ve bu alanda hem yurt içi hem de yurt dışında her zaman Türkiye’nin göğsünü kabarttığını söyledi.

"Bugün, yani 7 Mart 2017, AFAD için bir miladdır" ifadesini kullanan Veysi Kaynak şöyle devam etti: “Çünkü bugünden sonra artık isteyen vatandaşlarımız da arama-kurtarma faaliyetlerinde AFAD gönüllüsü olarak görev alabilecektir. Bugüne dek AFAD hep arama-kurtarma çalışmalarıyla ön plana çıkmıştır. Ancak sivil savunma hizmetlerinin yürütülmesi noktasında da ülkemizdeki ana kurumdur. Düşman saldırılarında sivil kayıpların en aza indirilmesi için de bazı çalışmalar yapmaktadır. Sivil savunma çalışmaları kapsamında bir yandan halkın güvenliğine yönelik tedbirler gözden geçirilirken, diğer yandan ise, vatandaşların ihtiyaç olduğunda devletine sahip çıkması hedeflenmektedir. Sivil savunma olmadan ülkemizin yalnızca askeri unsurlarca savunulması mümkün değildir.

Ayrıca afet durumlarında ilk 72 saatin hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Kaynak, bu nedenle arama kurtarma ekiplerinin müdahaleleri kadar olay yerinde bulunan kişilerin soğukkanlı ve planlı davranışların da önemini vurgulayarak, "İşte biz de, 'Asıl Kahraman Sizsiniz' sloganıyla hayata geçireceğimiz bu proje ile daha çok can kurtarmayı hedefliyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Gönüllülük Projesi çerçevesinde eğitimler ve tatbikatlar düzenleyerek vatandaşlarımızla içiçe bir afet ve acil durum yönetim sistemini hayata geçireceğini ifade ederek, programa dahil edilecek kişileri belirlemek için bazı kriterlerimiz olacağını başvuranların yaşına, mesleğine ve ilgi alanlarına bakılıp ona göre ilgili ekiplerde görevlendirileceğini ve eğitimlerini tamamlayan AFAD gönüllüleri ise; hafif arama-kurtarma, basit yangınlara müdahale, ilk yardım, sığınakların yönetimi gibi konularda profesyonel ekiplere destek olmak üzere sistemdeki yerini alacağını söyledi.

Kaynak son olarak, "Ülkemiz pek çok farklı afet ve acil durum tehdidiyle karşı karşıya. AFAD’ımız tüm tehditlere karşı 7 gün 24 saat hazır durumda. Bugün lansmanını yaptığımız projemiz ile inşallah sivil vatandaşlarımıza gerekli eğitimler verilecek ve onlar da gücümüze güç katacaktır" ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x