3 bin ton malı iade ettiler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya’nın Türk hava sahasına giren savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye’ye yönelik aldığı ekonomik yaptırım kararları kapsamında 3 bin ton civarında ürünün iade edildiğini söyledi.


3 bin ton malı iade ettiler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Kabulde konuşan Bakan Çelik, diyalog mekanizmalarını çalıştırarak TOBB ile birlikte yapacakları çok önemli hizmetler olduğunu ifade ederek, "Yapacağımız bu görüşmede de gelecekteki birlikteliğimizin alt yapısını oluşturacak önemli değerlendirmeleri yapacağız" dedi.

Kabulde gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bakan Çelik, “Rusya’dan geri gelen ürünlerde bir artış var mı?” sorusuna, “Yeni yıla varıncaya kadar bir süre var. Burada bir sorun yaşanmayacağı şeklinde bir algı var ama bu ilk günlerde yaş meyve sebze olduğu için o beklemenin getirmiş olduğu dezavantajlı bir durum var. Kesin bir rakam vermeyelim ama 160 ton değil biraz daha fazla bir iade söz konusu. 3 bin ton civarında bir rakam söz konusu” yanıtını verdi.

  “YENİ PAZAR ALANLARI BULMA KONUSUNDA BÜYÜK BİR ÇABA İÇERİSİNDE OLMAMIZ GEREKİYOR”

  Bakan Çelik, açıklamalarına şöyle devam etti:

 “Dünya geniş bir coğrafya, bu anlamada yeni pazar alanları bulma konusunda büyük bir çaba içerisinde olmamız gerekiyor. Bosna-Hersek Federasyon Başbakanı buradaydı, yaptığımız görüşmede söylediği bir şey çok dikkatimi çekti. Biz hayvansal ürünlerle ilgili değerlendirme yaparken, Türkiye’den Bosna’ya yaş sebze meyve ihracatının çok düşük olduğunu, başka ülkelerden temin ettiklerini ve bu konuda bir çalışma yapabileceklerini ifade ettiler. Biz de hemen gerek hayvansal ürünler, gerekse yaş meyve ve sebze ile ilgili teknik heyeti göndereceğimizi, gerekli çalışmalar yapılacağını ifade ettik. Bunları hükümet nezdinde değerlendiriyoruz, inşallah üreticimizin, ihracatçımızın oluşabilecek krizlere karşı önlemleri hazırlayan noktada olacağız.” 

Bakan Çelik’e hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu ise, “Biz geçen dönemdeki çalışma anlayışından dolayı kendisine teşekkür ediyoruz. TOBB olarak bizim direk olarak çalışma alanımızın içerisinde olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, gerek kamu sektöründe çalışan arkadaşlarımız açısından, gerek ticaret borsalarımız açısından, gerekse gıdaya dayalı sanayiciler açısından baktığınız zaman zaten birçok alanda Sayın Bakan ile ortak çalışma alanlarımız var. Önümüzdeki dönemde özellikle Türkiye tarım ve hayvancılıkta birçok köklü problemlerin çözülmesi noktasında çok başarılı olacağına inanıyoruz. Sayın bakanın bir çalışma stili var, o da ortak akıl. Ortak akıl da zaten bu işin doğruyu bulabilmek için en doğru yol. İhracatta, tarım sektörüne bağlı olarak yapmış olduğumuz üretimdeki ihracatta komşulardaki problemden dolayı yaşadığımız sıkıntılar var. Bunları da akıl yoluyla en uygun pazarları bulup, elimizdeki üretmiş olduğumuz ürünlerin pazarlanmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakanımıza brifing verecekler" diye konuştu.

Bir gazetecinin, “Rusya ile ilgili TOBB’da bir kriz masası oluşturdunuz. Bu anlamda tarımı da içeren sorunlar ağırlıklı olarak hangi sektörde toplanıyor?” sorusu üzerine yaş meyve ve sebze ürünlerinde sorun olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Gerek nakliye, gerekse gümrükte yaşanan problemler, geçişler noktasında sıkıntı var. Sipariş iptalleri gibi konular var, bunları rapor olarak Ekonomi Bakanlığı'na, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı'na rapor halinde sunuyoruz” cevabını verdi.