Hayat veren aileye vefa

Bundan tam bir yıl önce geçirdiği trafik kazasında beyin ölümü gerçekleşen 20 yaşındaki Harun Kardiş’in ailesi tarafından bağışlanan böbreğiyle hayata yeniden tutunan 40 yaşındaki İdris Şişman Kardiş ailesini ziyaret ederek bir kez daha minnet duygusunu dile getirdi.


Hayat veren aileye vefa

15 yıldır pençesine düştüğü diyaliz hastalığından, trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen Harun Kardiş’in böbreğiyle kurtulan İdris Şişman ile Harun Kardiş’in ailesi ölümünün birinci yılında buluştu. Böbrek nakliyle yeniden doğduğunu belirten Şişman, organını taşıdığı Harun Kardiş’in ailesini ölümünün birinci yılında Merkez’e 100 km uzaklıktaki Sarıgüzel Mahallesi Ekizce Obasında ziyaret etti. Duygulu anların yaşandığı ziyarette baba ve annenin elini öperek minnet duygusunu birkez daha dile getiren Şişman; “ben artık bu ailenin bir evladıyım. Bana hayat veren ve gencecik yaşında hayata veda eden Harun’un kardeşleri kardeşim, anne ve babası annem ve babamdır.” Dedi.

Oğullarının organıyla hayata tutunan İdris Şişman’ı karşısında gören Baba Mehmet Kardiş ve Anne Muazzez Kardiş duygularına hakim olamayarak gözyaşlarına boğuldu. Baba Mehmet Kardiş; “oğlumun organları başka evlatlarda can bulacağı için mutluyum. Oğlumuz, gitti, biz ağladık, başkaları ağlamasın istiyoruz. Organ bağışıyla en azından oğlumun bir parçası şimdi yanımda duruyor. O da bizim bir oğlumuz oldu” dedi. Anne Muazzez Kardiş’in ise oğlunun organlarıyla hayat bulanlardan tek isteği çocuğu için dua etmek oldu.

25 Kasım 2015 tarihinde askere gitmek için hazırlık yaparken geçirdiği trafik kazasında beyin ölümü gerçekleşen Harun Kardiş’in diğer böbreği İskenderun’da, karaciğeri Kahramanmaraş’ta ve kalbi de Ankara’da birer hastaya nakil edilmişti.

 

Kahramanmaraş’ta yaklaşık 15 yıl diyaliz tedavisi gören 40 yaşındaki İdris Şişman, Kardiş ailesinin beyin ölümü gerçekleşen çocuklarının böbreğiyle hayata tutundu. Şişman, organ bağışı aldığı Kardiş ailesini, çocuklarının ölüm yıldönümünde ziyaret etti.

 

AİLE DUYGU DOLUANLAR YAŞADI

Kahramanmaraş’ta geçtiğimiz yıl geçirdiği bir trafik kazası sonucutedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 20 yaşındaki Harun Kardiş’in organları, Ankara, İskenderun ve Kahramanmaraş’ta 4 kişiye yeniden yaşam oldu. Kardiş’in böbreğiyle diyaliz işkencesinden kurtulan ve hayatı yeniden şekillenen Kahramanmaraşlı İdris Şişman, dün ailenin Merkez Onikişubat İlçesine bağlı SarıgüzelMahallesinin EkizceObası’ndaki evini ziyaret etti. Oğullarının böbreğiyle hayata tutunan Şişman’ı karşılarında gören anne Muazzez Kardiş ve baba Mehmet Kardiş, gözyaşlarına hâkim olamadı. Çocuklarının bir parçasıyla başka birinin nefes aldığını görmek hem aileyi hem de komşularını duygulandırdı.

 

“BİZ AĞLADIK BAŞKALARI AĞLAMASIN”

Oğlunun böbreğiyle yeniden hayata dönen İdris Şişman’ın vefalı ziyareti hakkında gazetemize konuşan Baba Mehmet Kardiş, evladını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını belirterek, "Ancak oğlumun organları başka evlatlarda can bulacağı için mutluyum. Oğlumuz, gitti. Biz ağladık, başkaları ağlamasın istiyoruz. Ben vatandaşlarımızdan, organlarını bağışlamalarını istiyorum. En azından oğlumun bir parçası şimdi yanımda duruyor. O da bizim bir oğlumuz oldu” dedi. Anne Muazzez Kardiş, çocuğunun organlarıyla hayat bulanlardan dua etmelerini isterken; kronik böbrek rahatsızlığından 15 yıl sonra yüzü gülen İdris Şişman ise “Ben her zaman için bu ailenin bir parçasıyım. Harun kardeşimin annesi annem, babası babam, kardeşleri de kardeşimdir” ifadelerine yer verdi.

Kardişailesi bir çocuklarını trafik kazasında kaybetti ama yaptıkları organ bağışıyla 4 kişi sağlığına kavuştu.

Harun Kardiş, geçtiğimiz yıl 25 Kasım’daSarıgüzel Mahallesi'nde motosikletiyle gezerken kaza yaparak ağır yaralanmıştı. İlk müdahalesini olay yerinden geçen Necip Fazıl Şehir Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Mehmet Ali Düzkale'nin yaptığı Kardiş, ambulansla Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmiş; ancakkurtarılamamıştı. Hastanede beyin ölümü gerçekleşen Kardiş’in ailesi, askere gitmek için hazırlanan oğullarının organlarını bağışlamıştı. Yapılan organ bağışının ardından Kardiş’in kalbi Ankara’da atmaya başladı. Bir böbreği İskenderun’daki bir hastaya umut olan Kardiş’in diğer böbreği ve karaciğeri de Kahramanmaraş’ta iki kişiyi yeniden hayata döndürmüştü. Kahramanmaraş’taki o iki hastadan biri olan 15 yıllık diyaliz hastası İdris Şişman, ahde vefa için çocuklarının birinci ölüm yıldönümünde aileyi ziyaret etti.

Aileyle ilk defa karşı karşıya gelen Şişman, anne Muazzez Kardiş ve Baba Mehmet Kardiş’in ellerini öptü. Onu kendi oğulları gibi bağrına basan anne ve baba ise gözyaşlarına hâkim olamadı. Sağlığına yeniden kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Şişman, şunları söyledi: “Ben yaklaşık 15 yıldan beri kronik böbrek yetmezliğinden diyalize girdim. Harun kardeşimizin böbreğiyle tekrar hayata döndüm. Ailesine çok çok teşekkür ediyorum. Kendisine her namazdan sonra dua ediyorum. Ruhu şad olsun, mekânı cennet olsun. Keşke herkes böyle duyarlı olsa da organlarını bağışlasa; bu diyalize giren bir tane kardeşimiz kalmaz. Onlar da sağlığına kavuşur. Bu aileye binlerce kez teşekkür etsem de azdır. Daha önce gelecektim ancak enfeksiyon bazlı bir takım sıkıntılar yaşadım. Bugüne kadar kendime ancak gelebildim. Bugün de hep birlikte geldik. Ben her zaman için bu ailenin bir parçasıyım. Harun kardeşimin annesi annem, babası babam, kardeşleri de kardeşimdir.”


Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Muharrem Erantepli ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Bugün Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hanifi Bey ve Başkan Yardımcısı Harun Bey’in davetleri üzerine Sarıgüzel Mahallemizin Ekinci Obasına geldik. Bundan yaklaşık bir yıl önce Harun kardeşimiz, bir trafik kazasında ruhunu teslim etti. Şehir merkezindeki birçok insanın duyarsız kaldığı organ bağışını, Harun kardeşimiz ve Kardiş ailesi organ bağışını yaptılar. Ve bundan dolayı da Harun’un organları 4 tane hastaya yeniden can oldu. Bu sağlığına kavuşan kardeşlerimizden İdris kardeşimizle beraber Harun kardeşimizin ailesine hem taziyeye geldik. Hem de organ bağışı noktasında hassasiyetlerinden dolayı teşekkürlerimizi ifade etmeye geldik.” Ziyaretin ardından Kardiş ailesi ile onlara can borcu olan İdris Şişman, Harun Kardiş’in mezarını ziyaret etti.

Her iki aileyi de bir araya getiren Kahramanmaraş Böbrek Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hanifi Çöplü organ bağışına bir kez daha dikkat çekti. Kahramanmaraş’ta organ bağışı sayısının yükselmesi için imkansızlıklar içerisinde mücadele eden KABÖDER Başkanı Çöplü bu ana herkesin tanıklık etmesi gerektiğini söyledi. Çöplü; “Nakil yapılarak hayata yeniden tutunan arkadaşımızla organ nakline onay veren aileyi bir araya getirdik. Gerçekten duygusal anlar yaşadık. Harun kardeşimiz 20 yaşında hayata veda etti ve 4 kişiye de can verdi. Şimdi 4 kişi bu organlarla hayata yeniden tutundu. Ailesi için de bu önemli bence. Çünkü çocuklarının organlarını diğer insanlarda hissetmeleri manevi olarak onları bir birine yaklaştırıyor. Buradan tüm vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum, birer hayatta siz kurtarabilirsiniz. Yeter ki organlarınızı bağışlayın” dedi.(KENAN ONARAN)