Kırmızı et fiyatı bütçeleri zorluyor

Kırmızı et yüksek fiyatlarıyla cep yakıyor. Üreticiden rafa çıkıncaya kadar fiyatlar katlanıyor. Kasapta 1 kilo bonfile 55, pirzola ise 40 lirayı satışa sunuluyor.


Kırmızı et fiyatı bütçeleri zorluyor

Gıda fiyatları tüketiciyi vuruyor. Enflasyonu artıran kalemlerin başında gıda gelirken, özellikle kırmızı et fiyatlarının yüksek olması dikkat çekiyor. Kasapta, bonfilenin kilosu 55 lirayı buluyor. Pahalılıkta ilk sırayı alan dana bonfileyi, kilosu 45 lira olan dana biftek takip ediyor. Dana kuşbaşı 40, kuzu pirzola 40, kuzu kuşbaşı da 40 lira olan kilo fiyatıyla cep yakıyor. Kırmızı et fiyatları ile ilgili görüşlerini aldığımız Kahramanmaraşlı kasap esnaflarından Aslan Burçak, “Geçtiğimiz Ramazan ayından bu yana fiyatlar hemen hemen aynıdır.  Müşterilerimiz fiyatlarını yüksek bulduğu için kilo yerine gram şeklinde almayı uygun görüyorlar. Bazı müşterilerimiz ise bütçelerine uygun olan beyaz ete yöneliyorlar” dedi.

KIYMA 38 LİRA

En çok tüketilen et ürünü olan kıyma da bütçeleri zorluyor. 1 kilo kıyma almak isteyenin de 38 lira ödemesi gerekiyor. Kırmızı et fiyatları hakkında bilgi veren kasap Burçak, “Dana bonfile 55 liraya, dana biftek 45 liraya, dana-kuzu kuşbaşı 40 liraya, ana-kuzu kıyma 38 liraya, kuzu pirzola 40 liraya, kuzu köftelik 45 liraya, dana köftelik 42 liraya tüketicinin karşısına çıkıyor” dedi.

ET TÜKETİLMEDİĞİNDE NE OLUR?

Kırmızı et tüketiminin sağlık açısından önemine dikkat çeken uzmanların uyarısı ise şu şekilde:

“kırmızı et yeterince tüketilmediğinde, bünyeye yeterince protein ve enerji alınamaz. Her ikisinin yetersizliğinden ileri gelen “marasmik kwashiorkor” vakalarına, yeterince et tüketmeyen veya hiç et tüketmeyen toplumlarda sık rastlanıyor. Ayrıca sağlıklı bir zihinsel gelişim için kırmızı etin tüketilmesi gerek. Proteinler, vücudun yapıtaşları. Proteinlerin en önemli kaynakları arasında kırmızı et geliyor. Çocuklar, eğer yeterli seviyede et tüketmezlerse zihinsel faaliyetlerinde yeterince gelişme olmaz, ayrıca kas ve iskelet sisteminin gelişimi de olumsuz etkilenir. Yeterli miktarda et tüketmeyen çocuklarda bünye zayıflığı görülüyor.  Ayrıca gelişme sorunları yaşarlar. Anemi (kansızlık) ise yeterince et tüketmeyen çocuklarda görülen diğer bir sağlık problem.”