Ziraat Odasından çiftçiye zeytin takviyesi!

Dulkadiroğlu Ziraat Odası, dün 10 bin zeytin ve badem fidanını çiftçiyle buluşturdu. Artan taleple birlikte karaborsa ve kalite sorunu ortaya çıkan zeytinde çiftçilerin mağduriyet yaşamasının önüne geçmek isteyen Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, zeytin fidanlarını piyasanın yarı fiyatına çiftçinin ayağına getirdi.


Ziraat Odasından çiftçiye zeytin takviyesi!

Kahramanmaraş’ta her geçen gün ilginin arttığı ve dev bir sektör haline gelen zeytincilik çiftçilerin yeni uğraş alanı oldu. Çiftçilerin kaliteli zeytin talebini karşılamak için kolları sıvayan Dulkadiroğlu Ziraat Odası, geçen yıl olduğu gibi bu sene de fidan dağıtımı yaptı. Zeytin fidanına yoğun talep olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, zeytin dikim mevsiminin gelmesiyle beraber ilk partide 10 bin zeytin, 600 de badem fidanı dağıttıklarını söyledi. Çetinkaya, “Artık 2017 yılının son aylarına girdiğimiz bu günlerde zeytin dikim mevsimi başladı biliyorsunuz. Geçen yıl ilkini gerçekleştirdik. Çiftçimize 10 bin civarında zeytin dağıttık. Bu yıl da 10 binlik ilk partimiz geldi. Burada çiftçilerimize dağıtıyoruz. Bu yılki hedefimiz 20 bin civarında zeytini çiftçimizle buluşturmak. Tabi bizler Ziraat Odası olarak çiftçilerimize her zaman destek vermek, onların yanında olmak ve onların yararına çalışmalar yapmak için gayret ediyoruz. Serbest piyasada zeytin fidesi dağıtılıyor; ama biz de oda olarak kar amacı gütmeden ve çiftçilerimizin karaborsacıların eline düşmesine engel olmak için her yıl bu tür dağıtımlar yapıyoruz. Zeytinin yanında badem fidanı da getiriyoruz” dedi. Bu yılki hedeflerinin 20 bin civarında zeytin ve badem fidanı dağıtmak olduğunu kaydeden Başkan Mehmet Çetinkaya, “Bugün burada da gördük. Çiftçilerimizden çok yoğun talep var. Fidanlarımız son derece kaliteli fidanlar. Piyasa fiyatlarına göre oldukça da uygun. Hatta piyasa fiyatlarıyla yarı yarıya diyebiliriz. Çiftçilerimiz de fidan dağıtımımızdan oldukça memnun kaldı. Çiftçilerimize olan bu hizmetlerimiz her geçen gün artarak devam edecek” şeklinde konuştu.

 

MARAŞ BAKİR BÖLGE!

Kahramanmaraş’ın zeytincilik alanında bakir bir bölge olduğunu vurgulayan Çetinkaya, son zamanlarda zeytinciliğe yönelimin artmasıyla bu algının da değişmeye başladığını ifade etti. Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, şöyle konuştu: “Bu yıl aslında zeytin yılıydı ama hava mevsim normallerinde seyretmediği için Kahramanmaraş’ta bir don olayı yaşandı. Bu don olaylarının tam da zeytinlerin çiçek olduğu dönemde yaşanması hasadın beklenilen düzeyde olmamasına neden oldu. Ama inşallah önümüzdeki yıl zeytin bol olur. Çiftçimizin, beklentilerinden yüksek olur. Kahramanmaraş biliyorsunuz zeytin üretimine bakir bir bölge! Ama Kahramanmaraş’ta zeytincilik her geçen gün artıyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde zeytinin ciddi manada bir sektör olacağına inanıyoruz. Zeytin Kahramanmaraş’ta şu anda birinci sıralarda yer alıyor diyebiliriz. Bu resmi kayıtlarda yer almayan hazine yeri, tapusu olmayanlar veya 2B’den yer alan çiftçilerimiz de zeytin dikiyor. Bu alanlarda çok ciddi manada zeytin dikimi yapılıyor. Resmi kayıtlar elimizde mevcut değil; ama Kahramanmaraş’ta dağ taş her yer zeytin oluyor diyebiliriz.”