Abdal Halil Ağa için tokmak sallayacaklar

Kahramanmaraş’ta 200’den fazla davulcu, Milli Mücadele Dönemi’nin önemli isimlerinden biri olan Abdal Halil Ağa’nın öz torunlarının kurduğu “Abdal Halil Ağa Ruhunu Yaşatma ve Davulcular Derneği” çatısı altında toplandı.


Abdal Halil Ağa için tokmak sallayacaklar

Öncelikli hedefi Abdal Halil Ağa’nın ismini yaşatmak olan dernek, davulculuk mesleğinin geleceği ve sorunlarının çözümü noktasında çalışmalar yapmayı amaçlıyor. Milli Mücadele Döneminde, Fransız Kumandanını karşılamak için davulunun kasnağı kadar altın vaat edilen ve “Bu din bahsi… Bir çomak bile vuramam” tepkisiyle vatanperverliğini ortaya koyan Abdal Halil Ağa’nın sahip olduğu terbiyeyi gelecek davulculara aktarmak istediklerini belirten Abdal Halil Ağa Ruhunu Yaşatma ve Davulcular Derneği Başkanı Doğan Göçgünler, derneğe büyük ilgi olduğunu söyledi.

Göçgünler, “Biz düşündük, dedemiz olan Abdal Halil Ağa’nın ismini yaşatmak ve Kahramanmaraş’taki davulcuları tek çatı altında toplamak için derneğimizi kurduk. Derneğimiz kurulalı 1 hafta oldu. Şu an itibariyle 200 civarında üyemiz var. Kahramanmaraş’ta ilk olduğumuz için de çok ciddi talep gördük. İnşallah dedemiz Abdal Halil Ağa’ya yakışır bir şekilde devamını getiririz ve ileride çocuklarımıza kurumsallaşmış öğretileri olan bir dernek miras bırakırız” dedi.

Dernek olarak öncelikli hedeflerinin Abdal Halil Ağa’nın ismini yaşatmak olduğunu kaydeden Başkan Doğan Göçgünler, şöyle konuştu: “Onun unutulmamasını istedik. Gelecek nesillerin Abdal Halil Ağa’yı tanımalarını, onun sahip olduğu kişiliği ve karakteri örnek almalarını istedik. Bu gayeyle yola çıktık. Davulcu kesimi gariban bir kesimdir. İnsanlar, davul zurna lazım olduğunda mahallemize gelip soruyorlar. Bazen muhatap bulamıyorlar, bazen de kimseye ulaşamıyorlardı, problem oluyordu. Biz de bir çatı altında toplanmaya karar verdik. Yerimiz belli olsun, birlik ve beraberlik içinde hareket edelim, yerimiz belli olsun diye düşündük ve derneğimizi kurmaya karar verdik. Gelen arkadaşların kolay bir şekilde bize ulaşması için güzel bir girişim oldu.”

DÜĞÜN SALONLARI YAYGINLAŞTI DAVULCULAR İŞSİZ KALDI

Ses sistemleri ve canlı müzik gruplarının yaygınlaşmasıyla davul ve zurnaya olan ilginin azaldığını belirten Göçgünler, “Düğün salonların yaygınlaşması ve açık hava düğünlerinin salonlara kaymasıyla davulcuların işlerinde azalma oldu. Her geçen gün davulcularımızın sıkıntısı artıyor. Bu süreçte salon sahiplerinin de bize destek olmasını istiyoruz. Aksi takdirde çok kısa bir süre sonra davulculuk mesleği de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle hem salon sahiplerimizden hem de vatandaşlarımızdan bize sahip çıkmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

HERKES KENDİ MESLEĞİNİ YAPSIN

Son yıllarda düğün sezonlarında işinin ehli olmayan birçok insanın eline davulu alıp çalmaya başladığını aktaran Dernek Başkanı Göçgünler, mevsimlik davulcuların, gerçek davulcuların ekmeğine taş koyduğunu söyledi. Göçgünler, şu açıklamalarda bulundu: “Biz, davulcu milletiyiz. Biz, Abdal Halil Ağa’nın torunlarıyız. Biz; temelden yetişen, çekirdekten yetişen bir kesimiz. Ancak son yıllarda mesleğe dışarıdan çok fazla katılım oldu. Düğün sezonlarında mesleğinin ehli olmayan insanlar davul alıp bir orkestra grubunun arkasında düğünlere gidiyor. Bu da bizi hem maddi anlamda hem de manevi anlamda zor durumda bırakıyor. Herkes kendi mesleğini yapsa daha iyi olacak. Biz derneğimizi kurduk, derneğimize sahip çıkılmasını istiyoruz. Sorunlarımızın çözümü noktasında büyüklerimizden bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Biz de bu toplumun bir şenliğiyiz. Bu toplumun bir rengiyiz. O gözle bakılmasını istiyoruz. Sonuçta biz, sıkıntılı insanlar değiliz. Kendi halinde kendi ekmeğinin peşinden giden insanlarız. Bizim işimiz davul-zurna. Düğünlerde, asker uğurlamalarında şenlik.

Derneğimizi kurma aşamasında bize sahip çıktığı için öncelikle Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’a ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanımız Necati Okay’a teşekkür ediyorum. Bunların yanında bizlerden desteklerini esirgemeyen işadamlarımızdan Mehmet Cilve’ye, Mesut Şahinkanat’a Dost Pompa İşletme Sahibi Sadi Kır’a, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu’ya, Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz’e çok teşekkür ediyorum.”