Kentsel ana bulvarlara uğruyor

Kahramanmaraş’ta çürük olmamasına rağmen bir çok binanın yıkılarak altına işyeri konulup yeniden yapılması bunun da kentsel dönüşüm adı altında yapılması tepkilere neden olmaya devam ediyor. Genellikle ana bulvar üzerinde yıkılıp yeniden yapılan binalar ‘sadece ana bulvar üzerindeki binalar mı çürük?’ sorusunu akla getiriyor.


Kentsel ana bulvarlara uğruyor

DEPREM ŞEHRİ OLDUĞUMUZU UNUTMAYIN

Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları, Türkiye’nin en tehlikeli fay hattının geçtiği Kahramanmaraş’ta fırsatçıları harekete geçirdi. Geçmiş yüzyıllarda 7 ve üzeri deprem üreten Doğu Anadolu Fay Hattı tehdit oluştururken Kahramanmaraş’ta kentsel dönüşüm hamlesi çürük binaların yıkımı yerine ana bulvarlar üzerinde altında işyeri bulunmayan binalara uğradı.

Müteahhitlerin önce cazip imkânlarla teklif ettiği bina sahipleri, 15 ila 20 yıl arasında değişen binalarının yenileneceğini belirterek giriş katlarına iş yeri yapılmasına izin verdi. Müteahhitlerin baş döndüren teklifleri ve devletin verdiği kira desteğiyle binalar tek tek boşaldı. Bölgesine göre getirisi yüksek işyerleri hemen alıcı buldu ve alıcı bulan işyerlerinin yapıldığı binalar yavaş yavaş bitme noktasına geldi. Diğer taraftan ise daire sahiplerinin cebinden para çıkmadan yeni daireye kavuşmak isteyen bazı vatandaşlar ise hayal kırıklığına uğradı. Şekerdere caddesi üzerindeki bir bina bunun sön örneği olurken, evlerinden tahliye edilen apartman sahipleri müteahhitlerin çekip gitmesiyle mağdur duruma düştü.

 

GEREKSİZ DÖNÜŞÜM MİLLİ SERVET  YOK EDİYOR

Kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme döndüğü ana bulvarlardaki binaların yıkılması israfı da gündeme getirdi. Milli servetin yok olup gittiği ve çürük olmamasına rağmen nüfuz kullanılarak alınan raporlara ise kimin ‘dur’ diyeceği merak konusu oldu.

Kentsel dönüşümün amacına uygun hareket eden Büyükşehir Belediyesi ise önce Gayberli’de sonrasında ise Tekke’de gayri sıhhi konutları yıkarak olası bir depremde can ve mal kaybını en aza indirmeyi hedefliyor. Kentin depremselliğinin farkında olan Dulkadiroğlu Belediyesi de bölgesinde bulunan kentin en eksi mahalleleri olan Divanlı, Duraklı, Arslanbey, Sakarya ve Senem Ayşe Mahallelerinde dönüşüme gidiyor. Dulkadiroğlu Belediyesinin yapacağı kentsel dönüşümün detayları da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Başkan Okay’ın hedefinde vatandaşların cebinden para çıkmadan daha sağlam yapılara kavuşturmak olduğu öğrenildi.

 

BULVAR ÜZERİNDEKİ BİNALAR MI ÇÜRÜK?

Türkiye’de başlatılan kentsel dönüşüm hamlesi Kahramanmaraş’ta rantsal dönüşüme çevrilirken, çürük raporunun sadece ana bulvarlar üzerindeki binalara verilmesi dikkat çekti. Şuan kadar ana bulvar üzerinde birçoğunun sağlam olmasına rağmen 40’a yakın bina yıkılıp işyerleriyle birlikte yeniden yapıldı.

Türkiye’nin en tehlikeli fay hattının geçtiği Kahramanmaraş’ta konutları depreme dayanıklı hale getirmek için uygulanan Kentsel dönüşüm kentin ana bulvarlarına uğradı. Geçmişi 15 ila 20 yıl arasında değişen binalar milli servet görmezden gelinerek altlarına işyeri konulmak için yeniden yapıldı.

Kahramanmaraş’ta aslına uygun kentsel dönüşüm hamlesini ise Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile yakında başlayacak olan Dulkadiroğlu Belediyesi yapıyor. Gayberli’den sonra Tekke’yi ele alan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.

Yusuflar Mahallesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan yıkım çalışmaları devam ediyor. Yusuflar Mahallesinde vatandaşlarla yapılan birebir görüşmeler sonucunda yıkım çalışmalarına devam ediliyor.

Bakanlık tarafından kira yardımını kabul eden ailelerin oturduğu evlerde yapılan yıkım çalışmalarında 49 ev yıkımı gerçekleştirildi.

Yıkım çalışmaları kapsamında 22 parselde anlaşma sağlandı ve yıkım çalışmaları devam ediyor.

Öte yandan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında şu ana kadar 38 parselde 83 bağımsız yapı ile görüşmeler tamamlandı ve yıkım çalışmalarına başlanacak.

Yine bu çalışmalar kapsamında Saçaklızade bölgesinde 3 blok ve 100 civarında konut yapılacak. Bunun yanı sıra diğer alanlarda ve Çamlık bölgesinde konutlar üretilecek.

Toplam alanı 24 hektar olan Tekke’de (Yusuflar Mahallesi) 1. Etap çalışmaları başladı ve bu çalışmalar 8 hektarlık bir alanı kapsıyor.

Dulkadiroğlu Belediyesinin Divanlı, Duraklı, Arslanbey, Sakarya ve Senem Ayşe Mahallelerinde uygulayacağı kentsel dönüşüm çalışmalarında sona gelmek üzere. Kentin en eski yapılarını yıkıp yerlerine yenilerini yapmak için vatandaşların görüşlerine başvuran Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay hedeflerinden vatandaşın cebinden para çıkmadan bu işi yapmak olduğunu belirtti.

Dulkadiroğlu belediyesi tarafından yapılacak kentsel dönüşümün şartları ise ileriki günlerde daha da netleşecek.