Bir sanayi kültürü oluştu

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan Kahramanmaraş’ta yapımı devam eden, planlanan ve biten projelerle ilgili kentte görev yapan basın mensuplarına bilgiler verdi. Vali Özkan ekonomik göstergelerin iyi durumda olduğunu ve rakamlarla ekonomiye verilen devlet desteklerini açıkladı.


Bir sanayi kültürü oluştu

100 BİN EK İSTİHDAM

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan; “2019’a kadar ilimizde 24 gölet bitmiş olacak, göletlerin bitmesiyle 62 bin dekar alanın sulanacak olması özellikle satın alma gücü düşük olan çiftçimize 32 milyon gelir sağlayacak. Ayrıca kısa ve orta vade planlanan tüm sulama projeleri bittiğinde arazimizin yüzde 65’i suya kavuşacak ve aynı zamanda 100 bin yeni istihdam oluşturacak.” Dedi.

 

İHRACATIMIZ 948 MİLYON DOLAR

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan kentte yapımı devam eden, biten ve planlanan projelerle ilgili basın mensuplarını bilgilendirdi. Kervanhan’da kentte görev yapan gazetecilerle bir araya gelen Vali Özkan kent ekonomisiyle ilgili de veri paylaşımında bulundu.

 “2017 yılında 1 milyar 100 milyon TL tutarındaki 154 teşvik belgesi projeyle irtibatlandırıldı. Bu tür desteklerle ihracatımız yüzde 11,5 artarak 948 milyon dolara yükseldi. İlimize yapılan Lojistik Merkez, Hızlı Tren, Tarım ve Hayvancılık alanında yapılan destekler de ekonomimizi daha üst seviyeye çıkartacak.”

 

1 MİLYAR 100 MİLYON KREDİ

“2017 yılında 2 bin 575 firma Kredi Garanti Fonu avantajlarından yararlanarak 1 milyar 860 milyon TL yatırım yaptı. Özel müteşebbis bu imkandan yararlanmasaydı belki de yatırım daha az olacaktı. Ayrıca Nefes kredisinde ise 200’ün üzerindeki firmalarımıza 20 milyon TL kredi verildi.”

İlimizdeki bütün insanlarımızın doğalgaza kavuşması öncelikli hedefimizdi. İl Merkezinin ardından Elbistan, Afşin ve Pazarcık’ta doğalgaz çalışmaları devam ediyor. Öğrencilerimizin yurt ihtiyacı için 1.500 kişilik yurt yapımında önemli merhale kat edildi. Yurt ihtiyacını 2018 ve 2019 hedefine de koyduk”

 

HAVAALANIMIZ TEMMUZ’DA AÇILIYOR

“Sağlık ile ilgili göstergelerde ciddi anlamda iyileşmeler olduğunu biliyorsunuz. Keza eğitimle ilgili, hem derslik başına düşen öğrenci sayısı hem de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ve okullaşma oranıyla ilgili nitelikli bir gelişme sağladık. Gençlik ve spor alanında önemli yatırımlar yaptık.”

“Ulaştırma alt yapısının iyileştirilmesi, hem şehrimizin hem de tüm insanların bundan istifade etmesi ve sanayi alt yapısı açısından önemli bir husus. Havalimanı ile ilgili biliyorsunuz ihalesi yapıldı belli bir noktaya gelindi. 2018 yılının sonunda bitmesi yönünde sözleşmemiz var ama Temmuz ayında hizmete açılacak”

Toplantıya hazırlıklı gelen Vali Özkan kurum müdürlerinin de bulunduğu toplantıda gazetecilerin kentle ilgili sorularını da cevapladı.

Kervan Han’da düzenlenen basın toplantısında kentle ilgili rakamlar veren Vali Özkan 2017 yılını da değerlendirdi. 2017 yılında küresel düzeyde yaşanan sorunların olmasına rağmen Türkiye’de yatırımların hız kesmediğini dile getiren Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan Türkiye’nin dünyanın en büyük 17’inci, Avrupa’nın ise 6’ıncı ekonomi olduğunu söyledi.

 

BİN SANAYİ KURULUŞUMUZ VAR

Kahramanmaraş’ta bir sanayi kültürünün oluştuğuna vurgu yapan Özkan; “küresel ve yerel risklere karşı da güçlü bir sanayisinin olduğunu ifade etmek istiyorum. Genel fotoğrafa baktığımız zaman bin civarında sanayi kuruluşumuz var ve 5 milyar dolarlıkta bir sanayi üretimimiz var. Dönem içinde de 2 milyar dolarlık bir dış ticaretimiz var. Kahramanmaraş’ta bin sanayi kuruluşu içerisinde 150 bine yakın bir istihdam söz konusu. Tabii bunun yanında diğer birçok kuruluşa hükümetimiz tarafından verilen destekler önümüze daha iyi bir tablonun çıkmasını sağladı. Bu her şeyin iyi olduğu anlamına gelmez ama beklentilerin çok üstünde bir performans gösterildi.” Dedi

 

2 BİN 575 FİRMAYA 1 MİLYAR 860 MİLYON TL DESTEK

2017 yılının başında Başbakan Binali Yıldırım Başkanlığında toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu Toplantısında alınan kararları da hatırlatan Vali Özkan şöyle konuştu, “İlk toplantısını yaparken ekonominin maruz kalacağı riskleri bertaraf etmek için bir dizi kararlar alındı. Bu kararların ilimizi nasıl etkilediğini paylaşmak istiyorum. İlimiz olarak Kalkınma Ajansımızın Sekreteryası’nda İl Yatırım Komitesini kurduk. Bu il yatırım komitesi ilimizin ekonomik verilerinin hem fotoğrafını ortaya koymak hem de stratejik düzeyde hep beraber koordineli olarak yoğunlaşmamız gereken alanlar nelerdir, bu stratejik alanları belirledik. Bu stratejik alanlar üzerinde çalışmalar yaptık. Başbakanımızın başkanlığında dönem başında alınan kararlardan en önemlisi 2 bin 575 firmanın bir milyar 860 milyon TL’lik meblağ ile Kredi Garanti Fonu mekanizmasına tabi olmasıdır. Yani bizim ilimizde 2 bin 575 firma Kredi Garanti Fonu’nun avantajından yararlanarak bir milyar 860 milyon TL’lik yatırım yaptı. Eğer bu KGF olmamış olsaydı belki bu yatırım çok da az seviyede olacaktı. Yine Nefes alma kredisi ile 20 milyon TL civarında bir kredi verildi. Bundan da 200’ün üzerinde firma istifade etti.

 

154 TEŞVİK BELGESİ 1 MİLYAR 100 MİLYONLUK YATIRIM

2017’nin teşvik belgelerine baktığımız zaman 154 projede 1 milyar 100 milyonluk meblağa tekabül eden projedir bunlar, teşvik belgeleri ile irtibatlandırıldı. Yani ilimizde sadece 2017 yılında 154 projede 1 milyar 100 milyonluk bir teşvik belgesi projeyle irtibatlandırıldı. Bütün bunların sonucunda ihracatımız yüzde 11.5 artmış oldu. Bu destekler sonucunda ve aşağı yukarı 948 milyon dolara tekabül eden bir ihracatı yakalamış olduk.

Bazen bizim sanayicilerimizin, üreticilerimizin, iş veren ve işçiler arasındaki barışın sağlanması halinde ekonomi çok daha istikrarlı büyüme temayülüne geçebilir. Bu anlam Arabuluculuk Kurumu mesela iş ve işveren arasındaki sorunların çözümü noktasında rahatlama sağladı. Sadece 2017 yılında 170 bin dosya iş ve işveren uyuşmazlığından kaynaklı sorunlardır mahkemelerde. Daha önceden gelen dosyalarla beraber 400 bin dosya oluyor. Tabi bütün bunlar sistemi tıkıyor, iş verenin motivasyonunu düşürüyor, işçiyi mağdur ediyor ama bu Arabuluculuk Kurumu ile bu sorunlar bertaraf edilince yeni, özellikle de yeni yatırım kararları açısından müşvik bir hamle olduğunu değerlendiriyorum.

 

SAĞLIK VE EĞİTİM GÖSTERGELERİNDE İYİYİZ

Sağlık ile ilgili göstergelerde ciddi anlamda iyileşmeler olduğunu biliyorsunuz. Keza eğitimle ilgili, hem derslik başına düşen öğrenci sayısı hem de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ve okullaşma oranıyla ilgili nitelikli bir gelişme sağladık. Gençlik ve spor alanında önemli yatırımlar yaptık. Tarım alanında Kırsal Kalkınma Eylem Planı’nın hazırlanması, toplulaştırma faaliyetlerinin artarak devam etmesi, gıda güvencesi ile ilgili mekanizmaların kurulması yönündeki hamleler ve uygulamalar Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu’nun özellikle et, süt ve meyve alanındaki destekleri, kırsal turizmi teşvik etmesi 2017 yılının içindeki önemli faaliyetlerdi. DSİ’nin özellikle sulama alt yapısının iyileştirilmesinde nitelikli çalışmalar yaptığını biliyoruz. Yatırım ve istihdamla ilgili alt yapının iyileştirilmesini özellikle özel sektör cenahıyla ilgili hükümetimiz neler yaptı, hassaten bu basın toplantılarında sizler vasıtasıyla şehrimizin insanına farkındalığın oluşturulması noktasında bilgiler vermiştik. Bizim tabi kısa vadede özellikle ilimizdeki bütün insanların doğalgaza kavuşması önemli bir hedefimiz. Biliyorsunuz il merkezinde Elbistan’da, Afşin’de, Pazarcık’ta çalışmalar devam ediyor. Üniversite öğrencilerimizin yurt ihtiyacının giderilmesinde dönem içinde belli bir mesafe kat edildi. Bin 500 kişilik bir yurt için belli bir merhale kat edildi ama bunun 2018 yılı içinde 2019 yılı içinde öncelikli hedefimiz arasına koyuyoruz. Ulaştırma alt yapısının iyileştirilmesi hem şehrimizin hem de tüm insanların bundan istifade etmesi sanayi alt yapısı açısından önemli bir husus. Havalimanı ile ilgili biliyorsunuz ihalesi yapıldı belli bir noktaya gelindi. 2018 yılının sonunda bitmesi yönünde sözleşmemiz var ama Temmuz ayında yüklenici firma ile yapılan görüşmeler sonucunda yetişecek inşallah.

 

SULAMA PROJELERİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Sulama tabi ki çok önemli, sulama yatırımları gerçekten en ekonomik yatırımlardır. Hem satın alma gücü düşük olan insanlar açısından, hem istihdam açısından hem de geri dönüşüm açısından sulama yatırımlarını biz yaptığımızda kat be kat hem makro ekonomik dengeleri iyileştirme hem de bireylerin tek tek sosyal refahlarını yükseltme yönünde önemli bir faaliyet. Sulama ile ilgili 2019 yılına kadar 24 Göleti bitirdiğimiz zaman aşağı yukarı 62 bin dekarlık alanı sulamış olacağız, bununla 32 milyon TL’lik bir gelir gelecek. Aşağı yukarı da 13 bin kişiyi istihdam edilecek. Bunu elimizdeki proje halinde, devam eden ihalesi yapılacak bütün büyük sulama faaliyetlerini bitirdiğimiz zaman 1 milyon 850 bin dekarlık ki bu toplam sulanabilir arazinin yüzde 65’ine tekabül ediyor. Orta vadede ve uzun vadede baktığımız zaman bu aşağı yukarı 100 bine yakın istihdam sağlamış olur. Bu çok geri dönüşümü olan bir konu olduğu için belirtmek istiyorum.”

 

HAVAALANI YANINDAKİ PETROL TAŞINIYOR

Konuşmalarının ardından basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan uzun süredir Kahramanmaraş gündemini meşgul eden Havaalanı yanındaki Petrol İstasyonunun istimlaki ile ilgili de sorulan soruya cevap verdi; “Havaalanının yanındaki petrol istasyonu sorunu çözüldü. İlgili bakanlığın genel müdürlükleri arasında çok iyi bir koordinasyonla belli aşamaya geldi. Takas gerçekleşti, ilgili belediyeler imar düzenlemesi yapacak ve kısa süre içerisinde petrol istasyonu taşınacak.”

 

GERMENİCİA’DA ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR

Germenicia ile ilgili de çalışmaların devam ettiğine de değinen Vali Özkan; “germenicia şehrimiz açısından turizm noktasında artı bir değer oluşturuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımız koordinasyonunda çalışmalarımız devam ediyor. Germenicia bölgesinde en büyük sıkıntımız kamulaştırma ile ilgilidir. Hem uzun sürüyor hem de oradaki vatandaşlarımıza alternatif bölgeler üretmemiz lazım. Bu konularla ilgili kalkınma ajansının koordinasyonunda, finansal araçlara ulaşmak ve bu konuyla ilgili uluslar ve uluslararası konulara erişimi araştırıyoruz. Bütün istimlaklar yapılsa bile bölgedeki dokuya zarar gelmemesi için yapılan kazılarda süreci geciktiriyor.” Diye konuştu.

 

AKSU ÇAYININ KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ İÇİN YOL HARİTAMIZ HAZIR

Vali Özkan fabrika atıklarından dolayı kirlenen Aksu çayıyla ilgili soruya ise şöyle cevap verdi; “Aksu Çayı’ndaki kirlilik ile ilgili ben ilk geldiğimde yaptığımız toplantılar vardı hem teknik yönden ne yapılabilir hem de oradaki sanayi kuruluşlarımızla toplantılar yapıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyemiz ile bu konu ile ilgili bir çalışma yaptık. Ama siz de takdir edersiniz ki bu bir günde bitecek bir şey değildir. Önemli olan iyi bir planlama yapılıp bunu zamanlayıp ilgili teknik elemanlarla irtibatlandırıp bir yol haritası çizmektir. Biz bununla ilgili bütün önerileri hazırlayıp bildirdik . Burada herkesin elini taşın altına koyması lazım, orada kirleticilerle ve artı kamuda ilgili bakanlıkta, belediyelerde burayla ilgili çalışmalar yapılıyor. Ama bunların en az bir iki yıllık bir çalışma alacağını düşünüyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile beraber Büyükşehir Belediyemizi de içine katan kalkınma ajansıyla bununla ilgili bir mevcut durum analizi yapıldı. Yol haritası ile ilgili rapor yakın bir zamanda yayınlanacak. Projelendirilmesinin ardından, belediyemize, bize, kurumlara ne düşüyor, sanayi kuruluşlarına ne düşüyor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ne düşüyor bunları projelendirip iki yıl içerisinde yapılması yönünde bir öngörümüz var. Ama bu konu geleceğimiz için önemli bir husus, gelecek nesiller açısından önemli, biz toprağımızı, havamızı, suyumuzu, muhafaza etmediğimiz zaman bu bütün çocuklarımızın sağlığını direk tehdit etmiş oluruz. Çocuklarımızın geleceğini ve sağlığını muhafaza etme açısından şehir olarak bize ne düşüyorsa bunu yapmamız, hem bireysel olarak hem vicdani hem de kamusal bir görev. Bunu hep beraber takip etmemiz lazım.

 

EN ÖNEMLİ ÖNCELİĞİMİZ NİTELİKLİ İNSAN YETİŞTİRMEK

Bizim en önemli önceliğimiz nitelikli insan kaynakları olmalıdır. Bunu sadece ezbere bir cümle olarak değil 2017 yılında da yoğunlaştığımız ama önümüzdeki dönemlerde artarak devam etmemiz gereken bir husustur. Yani biraz önce anlattıklarımızın hepsi nitelikli insan gücüne sahip olmamız, iyi bir eğitim sisteminin oluşturulmasına bağlıdır. Küresel düzeydeki rekabet gücüne erişebilmeyi sağlayacak insanların yaygın olarak Kahramanmaraş’ta olması bizim en önemli vizyon ifadelerimizden birisidir. Tabii Kahramanmaraş’ın sosyal altyapısı ile özellikle yaşanabilir bir şehir olması genel olarak yine vizyonlarımızdan birisidir. Yine kuyumculuk ta da önemli bir noktadayız.  Kuyumculukta tasarım anlamında belli bir noktadayız ama bunun dünyada tasarım merkezi olarak algılanması ve Kahramanmaraş deyince onun çağrışım yapması çok önemli bir alan diye düşünüyoruz.  İhracatta rekabet gücümüzü arttırıcı tedbirler almamız lazım.”

 

DÜZBAĞ BARAJI 7 YILDA TAMAMLANACAK

Vali Özkan’la birlikte toplantıda hazır bulunan DSİ Bölge Müdürü Sadullah Seven’de Düzbağ ve Çetintepe barajlarıyla ilgili soruya cevap verdi; “Düzbağ Barajı biliyorsunuz Gaziantep’in içme suyunu sağlayacak önemli bir barajımızdır. Burada şuanda kat’i projesi hazırlanıyor. 2018 yılı içerisinde kat’i proje tamamlanacak, 2019 yılında barajın ihalesini yapıp, 2025 yılında Düzbağ Barajı’nı bitirmeyi hedefliyoruz. Düzbağ Barajı küçük bir baraj değildir 26 milyon metreküp dolgusu olacak, önyüzü beton kaplı çok büyük bir baraj, yapım süresi 7 yılı bulmaktadır. Çetintepe Barajı biliyorsunuz Adıyaman il sınırları içerisinde yapılıyor, yalnız burada bir şansızlık yaşanmıştı, burayı yapan firma Türkiye çapında büyük bir firmaydı iflas etti. İflas ettiği için şuanda DSİ  Genel Müdürlüğü’müz ihale sürecini sonuçlandırmak üzere sanırım bu hafta veya önümüzdeki hafta firmayı belirleyecek ve işe tekrar başlanacaktır. Tabi Çetintepe’nin Kahramanmaraş ilimize önemi, Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatları sonucunda Kahramanmaraş’a içme suyu için Çetintepe Barajı’ndan tahsis yapıldı. ve Çetintepe Barajı’nın yapımından sonra şuanda KASKİ tarafından yürütülen içme suyu isale hattı projesinin ihalesi yapıldı. Kat’i projeleri başladı, Çetintepe Barajı’ndan Kahramanmaraş’a içme suyu temini sağlayacağız. Baraj inşaatın da tekrar başlayacak kısa bir süre sonra.”