Çocuğuz ama trafikteyiz

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından açılan stantlarda her yaştaki vatandaşa trafik eğitimi verildi. Uzman eğitimciler tarafından verilen eğitime özellikle çocukların ilgisi büyüktü. Aileleriyle beraber stant alanına gelen yüzlerce çocuk, "Çocuğuz ama trafikteyiz" diyerek sürücülerin dikkatini çekmeyi sağladı.


Çocuğuz ama trafikteyiz

Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü, trafik kazalarının önüne geçmek için çok önemli bir uygulamayı hayata geçirdi. Şehir merkezinde yer alan Piazza AVM içerisine stant açan Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü, uzman eğitimciler tarafından 3 gün süren trafik eğimi vererek sürücüleri bilgilendirdi. Yapılan faaliyetle ilgili Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesine açıklamada bulunan Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, "Geçtiğimiz yıl yapılan trafik kazalarının oluş şekillerine baktığımız zaman, bu kazaların yüzde 33'ünün yandan çarpmalı kazaların olduğunu tespit ettik. Bu kazaların genel sebebine baktığımız zaman, sürücülerin trafik kurallarını ihlal etmesi sonucu ortaya çıktığını gördük. Biz de Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü olarak, bu meseleyi nasıl çözebiliriz ya da nasıl önüne geçebiliriz diye düşündük. Bunun sonuncunda bir proje hazırlama kararı aldık. Vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu Piazza AVM'de bir stant açarak, burada vereceğimiz trafik eğitimleriyle sürücüleri bilgilendirmeyi hedefledik. Burada açtığımız stantlarda görsel ve sözlü olarak sürücülerin nelere dikkat etmesi gerektiğine dikkat çektik. Önceden belirlediğimiz trafik kazalarının oluş biçimlerinde, yapılan ihmallere yer verdik. Uyulması gereken kuralları ve dahası ile alakalı çeşitli broşürler hazırlanıp, eğitime katılan vatandaşlarımıza sunuldu" dedi. Verilen eğitime katılımın oldukça yüksek olduğunu söyleyen Doğan, "Özellikle çocuk yaştakilerin standımıza ilgilinin oldukça büyüktü. Stant alanında hazırladığımız kavşak görselleriyle gerek küçük yaştaki çocuklarımıza gerekse yetişkinlere uygulamalı eğitim verildi. Çünkü küçük yaşta çocuklarımıza verdiğimiz eğitimler, onlara ileride büyük bir kazanım ve tecrübe sağlayacaktır. Sonrasında katılımcılara, 'Trafikte Çocuk Güvenliği' başlığı altında, broşürler dağıtarak, dünyada her gün trafik kazalarında 3 bin 500 insan, her 3 dakikada ise 1 insanın hayatını kaybettiğini hatırlattık. Yine baktığımızda, dünyada trafik kazaları sebebiyle çocuk ölümlerinin 2. sıraya yükseldiğini ve trafik kaza olma oranının 1936 yılında 36 dakikada 1 iken, 2010 yılında 0,48 dakikaya yükseldiği, 2015 yılında ise 0,29 saniyeye ulaştığını ifade ettik" dedi. Açılan stantta sözlü ve görsel olarak yaptığımız Trafik Eğitimine ise 3 gün boyunca 12 bin kişi katıldı" dedi.

 

TRAFİK KURALLARINA UYALIM

Meydana gelen trafik kazalarında sürücülerin kural ihlali yaptığını söyleyen Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, "Geçtiğimiz yıl meydana gelen trafik kazalarının oluşma şekline baktığımız zaman yandan çarpmaların yüzde 33 olduğunu görüyoruz. Bu dikkat çekici bir veridir. Peki yandan çarpma kazaları hangi kural ihlalinden kaynaklanıyor dedik. Sonra baktığımızda bu nedenler; hız asıl neden, şerit değiştirme kurallarına uymamak, kavşaklarda sağa ve sola dönüş kurallarına uymamak olarak karşımıza çıkıyor. Verdiğimiz eğitim çalışmasında bunlara dikkat çektik. Buradan sürücülerimize tavsiyelerimiz de olacak; öncelikle trafik kurallarını bilelim ve bu kurallara uyalım. Sürücülerimizin bir birilerine karşı biraz daha saygılı olması gerekiyor. Öfke kontrolü konusunda biraz daha kendilerine hakim olmaları gerekiyor. Şehir içinde veya dışında hızlı ve acele gitmek sürücüye pek bir şey kazandırmıyor. Ama kaybedebileceği çok şey olabilir. Trafikte haklı olsak bile kontrolü elden bırakmamamız gerekiyor. Dolayısıyla kuralları bilelim, bildiklerimi uygulayalım" diye konuştu.