Afrin teröristlerden temizlensin

Kahramanmaraş’ta yaşayan Suriyeli vatandaşlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin’e düzenlediği Zeytin Dalı Harekâtını desteklediklerini ve gurur duyduklarını, terör örgütlerinin orada yeni bir devlet kurmak istediğini, terör ile sivilleri katlederek kurulan devletin kimseye faydasının olmayacağına değindiler.


Afrin teröristlerden temizlensin

Savaş öncesi Halep’te bir eczane şirketinde temsilcilik yapan Ahmet Herrat, yaptığı açıklamada, ‘’Türk Silahlı Kuvvetlerini destekliyoruz. İyi bir şey yapıyorlar teröristler orada kendilerine devlet kurmak istiyorlar. Bu bizim milletimiz için çok zararlı olacaktır. Şuan ÖSO ile beraber TSK teröristleri temizliyor. Biz bundan çok memnunuz. Orada yaşayan sivillerin zarar görmemesini ve bir an önce bölgenin temizlenerek gerçek Suriyelilere verilmesini istiyoruz. Türk devleti de bunu yapacağı için çok sevinçliyiz.” dedi.

Kahramanmaraş’ta 5 yıla yakın süredir bulunduğunu söyleyen Herrat, geldiği günden beri iş sıkıntısı yaşamadığını, sadece Suriye’de yaptığı mesleğini burada icra edemediğini söyledi ve ’’Elhamdülillah geldiğimde hemen bir iş buldum başladım ancak mesleğim değildi. Suriye’de eczane şirket temsilcisiydim. Burada değirmende çalıştım, başka işler ile uğraştım’’ dedi ve her türlü iş bulduğunu söyledi.

İnsanları kendilerine davranışları ve bakış açıları hakkında konuşan Herrat, ‘’Açıkçası ilk geldiğimizde bize bir muhacir ensar muamelesi oldu. Bizim içimizden bazıları yapmamaları gereken şeyler yaptı. Onlara tepki olarak burada da gençlik ve cahillikten kaynaklanan ufak tefek sorunlar yaşandı. Allah’a şükür şuan çok iyiyiz’’ diyerek burada esnaf ve komşular ile aile gibi yaşadıklarını anlattı.

Savaş bitimi dönüp dönmeyecekleri sorularına, ‘’Burada memnunum. Buraya ilk geldik ne ev ne yer iş bir şeyimiz yoktu. Şimdi düzene bindirdik. Geri gidecek olsak aynı şeylere yeniden başlayacağız ev yok, iş yok bir şeyimiz yok. Ülkemizde savaş bittiğinde ne yapacağımıza karar vereceğiz. İlk teveccühüm herkesin vatanı başkadır. Önceliğim tabi ki vatanım ama savaş bitimi karar vereceğim. Buraya öyle alıştım ki, Kahramanmaraş’ta benim vatanım oldu.  Buradan bazen malzeme almaya şehir dışına çıkıyorum. Yabancılık hissediyorum değişik geliyor ama Kahramanmaraş’a tekrardan döndüğümde kendi vatanıma gelmiş gibi oluyorum. Burada halk ile bir aile olduk. Allah razı olsun herkes yardımcı oluyor bize’’ diyerek sözlerini tamamladı.

Hastalığı nedeni ile şu an çalışamayan, Türk Kızılay’ının yardımları ile geçimlerini sağladıklarını söyleyen Ahmed Hac Ahmed, ‘’Afrin’de Teröristlerin temizlenmesinden memnunuz. Onlar bizim muhalif askerlere ve Türk askerlerine hainlik yaptılar. Türk Askeri ile gurur duyuyoruz ve destekliyoruz. Benim buradan bir istediğim, orada yaşayan sivil Kürt halkı var. Onlar silahsız sivil vatandaşlar. Onlara zarar gelmesini istemiyoruz. Çünkü onlar bizim insanlarımız. Silahsız kimseye zarar verilmesin’’ dedi.

Kahramanmaraş’a 4 yıl önce geldiğini ve tekstil fabrikasında çalıştığını söyleyen Ahmed, ‘’Hastalandım ve şu an hasta olduğum için çalışamıyorum. Türk Kızılay’ı kartımız var ve geçimimiz için bize yardımcı oluyorlar. Her yerde iyi insanda var kötü insanda var. Elhamdülillah komşularımızda çok iyi bize iyi muamele yapıyorlar ve yardım ediyorlar. Savaş biter bitmez vatanıma Suriye’ye döneceğim’’ diyerek sözlerini tamamladı.

Muhammed Munir Kelerci, Gündem ile ilgili haberleri takip etmediğini ve siyasete hiç karışmadığını söyledi. 4 Yıldan fazla süredir Kahramanmaraş’ta bulunduğu ve iş bulmakta zorlanmasa da çok az maaş verildiğini anlattı. Suriye’de Asıl mesleğinin erkek kemer bayan kemer ve çanta işi olduğunu burada yapmayı çok istediğini ama burada bulamadığını, ancak İstanbul’da olduğunu orada da hayat şartlarının zor olduğunu bu yüzden Kahramanmaraş’ta farklı işlerde çalıştığını söyledi.

Munir, ‘’Kahramanmaraş’ı çok seviyorum ve memnunum halkın davranışı gayet normal bizlere karşı kötü davranan olmuyor. Hep bir muhabbet içindeyiz. Savaş biterse Suriye’ye dönmek istiyorum. Ama savaş bitmezse, burada da güzel bir iş bulamazsam ben Avrupa’ya gideceğim’’ dedi.  

Hasan Omar Kahya, ‘’Afrin operasyonundan çok mutluyum. Biz Türk askerinin arkasındayız. İsterlerse bizde gideriz. ÖSO içerisinde komşularım köylülerim var şu an orada savaşıyorlar. Kahramanmaraş’a 5 yıl oldu geleli ve burada çeşitli işlerde çalıştım. En sonunda kendi iş yerimi açtım şu anda Suriye’de ki esas mesleğim berberliği yapıyorum. Türk müşterilerimde var. Komşularımız ile birlik beraberlik içersinde yaşıyoruz diyen Omar Kahya, Eğer Suriye’de ki savaş biterse Türk Devleti ne karar verirse ona uyacaklarını, git derlerse gideriz kal derlerse kalırız diyerek sözlerini tamamladı.