En ucuz il Kahramanmaraş

Tuik’in mutlu yaşam araştırmasında Türkiye’nin en mutlu 16’ıncı ili çıkan Kahramanmaraş, bu kez ucuz yaşamıyla gündeme geldi. Tuik’in 2017 değerlerini çıkarttığı çalışmasında konaklama, yemek ve ev eşyasında Kahramanmaraş Türkiye’nin en ucuz ili seçildi.


En ucuz il Kahramanmaraş

Tuik Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi 2017 yılı çalışmasını açıkladı. Tuik’in yaptığı eğitimden konaklamaya, restorandan eşyalara kadar olan en pahalı illeri sıraladı. Tuik’in yaptığı araştırmanın üç ana gurubunda Kahramanmaraş Türkiye’nin en ucuz ili seçildi. Araştırmalarının hiç birinde ise pahalı iller arasında Kahramanmaraş yer almadı.

 

TÜRKİYE ORTALAMASINDAN DA UCUZUZ

Tüm parametrelerin bir araya gelerek toplanıp ortalamasının bulunduğu 81 il arasında en pahalı il İstanbul olurken, en ucuz iller ise Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu. İstanbul Türkiye ortalamasının 14,8 puan üzerinde yer aldı, en ucuz il olan 4 il ise Türkiye ortalamasından 6,7 puan aşağıda kendine yer buldu.

Tuik’in resmi verilerle yaptığı araştırmalarda Türkiye’nin en emniyetli 4’üncü, Yaşam memnuniyeti açısından 16’ıncı, Sosyal Yaşam açısından ise 23’üncü ili olan Kahramanmaraş’ta tüm parametrelerin toplama yansıyan oranla Türkiye’nin en ucuz 10 ili arasında yer aldı.

Tuik tarafından yapılan memnuniyet araştırmasında en mutlu iller arasında 16. Sırada bulunan Kahramanmaraş, bu kez ucuzluğu ile dikkat çekti. Genel ortalama ile Kahramanmaraş’tan daha ucuz iller olan Batman, Mardin, Şırnak, Siirt, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerinde sanayi gelişmemişken, sanayisi ve ekonomik açıdan Türkiye’nin 16. İli olan Kahramanmaraş’ta, yaşamın bu kadar ucuz olması vatandaşları memnun etti.

 

EN PAHALI İL İSTANBUL

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı veriler iller arasındaki farkı da ortaya koydu. İstanbul'un Türkiye ortalamasına göre yüzde 14.8 pahalı, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan'ın ise yüzde 6.5 daha ucuz olduğunu gösteriyor. TÜİK'in Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi (BSGP) 2017 çalışması; Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde Türk Lirası'nın (TL) satın alma gücündeki farklılıkların belirlenmesi amacı ile gerçekleştirildi. Çalışmada, ayrıntılı olarak tanımlanmış ortak bir mal ve hizmet sepeti kullanılarak bölgesel fiyat düzeyi endeksleri elde edildi. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2'nci düzey detayında üretilen endeksler ile farklı bölgelerdeki fiyat düzeylerinin karşılaştırılmasına imkan sağlandı. Bir bölgenin fiyat düzeyi endeksi, 100'den büyük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre 'pahalı' ve 100'den küçük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre "ucuz" oluyor. TÜİK verilerine göre; gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en pahalı bölge İstanbul oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 111.0 ile İstanbul'da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 94.9 ile Şanlıurfa, Diyarbakır oldu. Giyim ve ayakkabı ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 110.6 ile İzmir'de gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 84.1 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu. Konut ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 150.1 ile İstanbul'da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 84.5 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt oldu. Ulaştırma ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 107.1 ile İzmir'de gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 93.5 ile Şanlıurfa, Diyarbakır oldu.

 

LOKANTA, KONAKLAMA VE EV EŞYASINDA EN UCUZ İL

Lokanta ve oteller ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 118.3 ile Ankara'da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 91.7 ile Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye oldu. Dağılım genişliği en az olan ana gruplardan birisi alkollü içecekler ve tütün ana grubudur. Bu ana grupta en yüksek fiyat düzeyi endeksi 100.2 ile Şanlıurfa, Diyarbakır'da kaydedildi. En düşük fiyat düzeyi endeksi 99.8 ile Aydın, Denizli, Muğla bölgesi olarak öne çıktı. Ev eşyası ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 108.7 ile İzmir'de iken, en düşük olan bölge 89.5 ile Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye dikkat çekti.

 

HEM EĞİTİMDE HEM EĞLENCEDE PAHALI DEĞİLİZ

Sağlık ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 145.3 ile Ankara'da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 73.8 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt oldu. Eğlence ve kültür ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 106.6 ile İstanbul'da. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 94.9 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt dikkat çekti. Eğitim ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi 141.7 ile yine İstanbul öne çıkarken, en düşük olan bölge 76.9 ile Şanlıurfa, Diyarbakır oldu.

 

TELEFON VE İNTERNET GİDERLERİ HER YERDE AYNI

Çeşitli mal ve hizmetler ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 110.1 ile İstanbul'da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 91.1 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu. Haberleşme ana grubunda değişim gözlenmemesinin nedeni, bu gruptaki telefon görüşme ve internet abonelik ücreti gibi tüm madde çeşidi fiyatlarının bütün bölgelerde aynı olmasıdır. Grafikte olduğu gibi bir bölgenin fiyat düzeyi endeksi, 100'den büyük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre 'pahalı' ve 100'den küçük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre 'ucuz' oluyor.

 

12 AY TURİZME AÇIK BİR İL

Tuik’in Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi 2017 çalışmasını Bugün Gazetesine değerlendiren Kahramanmaraş Turizm Platformu Başkanı Mehmet Turan, Kahramanmaraş’ın 12 ay turizm yapılacak imkâna sahip olduğunu hatırlattı. Turan yerli ve yabancı turistlere çağrıda da bulunarak konaklama da ve restoran hizmetlerinde en ucuz il seçilen Kahramanmaraş’ın bu imkânlarından yararlanmaya davet etti. Turan, “Kahramanmaraş doğasıyla, kültürüyle, kış sporlarıyla 12 ay 4 mevsim turizm yapılabilinecek bir il. Tuik’in yaptığı araştırma ile de artık turistlerin ilgisini bu yöne çekmeliyiz. Yılın ilk ayında Kayak Merkezi ve termal turizm ile başlayan turizm gezileri ilkbahara doğru kültür ve inan turları, yaz ayına geldiğimizde uludaz uğur böcekleri ve eko turizm olarak devam eder. Son baharda da termal turizm, yine inanç ve kültür turizm olarak sürer.” Dedi.

 

YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİ ÇEKMEMİZ LAZIM

Turistlerin genellikle daha ucuz yerleri tercih ettiklerine dikkat çeken Turan, “artık deniz turizmi yerini kültür, inanç ve yayla turizmine çevirdi. Kahramanmaraş’ta bunların hepsine cevap verecek eşsiz yerlerimiz var. Örneğin bir Andırın, Başkonuş, Yavşan Karadeniz’e alternafiz bir yer. Uludaz Uğur böcekleri dünyanın hiçbir yerinde yok. Kayak Merkezimiz, termal tesislerimiz, Germenicia antik kent ve bunların üzerine en ucuz il seçildik. Turistler için aranıp bulunamayan bir il olduk. Bunu çok iyi değerlendirip yerli ve yabancı turistleri memleketimize çekmemiz lazım” diye konuştu.