KMTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi açıldı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) bünyesinde faaliyet gösterecek olan Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi törenle açıldı. Törene, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı.


KMTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi açıldı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş’ta ilk ziyaretini Ticaret Borsası’na gerçekleştirdi. Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ve Yönetim Kurulu Üyelerince karşılanan Hisarcıklıoğlu, dün yapılan seçimde güven tazeleyen Ahmet Duran Balsuyu ve Yönetim Kurulu üyelerini tebrik etti. Daha sonra KMTSO’ya geçen Hisarcıklıoğlu burada Oda bünyesinde faaliyete başlayacak olan Tahkim ve Arabuluculuk bürosunun açılışını yaptı.


Açılış törenine, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Garnizon Komutan V. Yarbay Fevzi Uyar, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet ERKOÇ, İl Jandarma Komutanı J.Alb.Cafer Öz, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, Ak Parti İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, MHP İl Başkanı Ertuğrul Doğan, CHP İl Başkanı Esat Şengül, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, KMTSO Başkanı Serdar Zabun, KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, KMTSO Kadın Girişimcileri Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, KMTSO Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Arif Çinkay, ilçe oda başkanları, iş dünyasını temsil eden sivil toplum kuruluşları başkanları ile KMTSO üyesi çok sayıda sanayici ve tüccar katıldı.

 

“ODALAR VE BORSALAR ÜLKEMİZİN EKONOMİK, SOSYAL, TOPLUMSAL VE DEMOKRATİK GELİŞİMİNDE ÇOK ÖNEMLİ KATKILARA SAHİP OLMUŞTUR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Türkiye’de oda ve borsaların ekonomik, sosyal, toplumsal ve demokratik gelişiminde çok önemli katkıya sahip olduğunu belirterek, “Geçmişe baktığımızda, 23 yıldır bu camianın içinde yer alan birisi olarak şunu çok net bir şekilde söyleyebilirim ki Türkiye’de, odalar ve borsalar ülkemizin ekonomik, sosyal, toplumsal ve demokratik gelişiminde çok önemli katkılara sahip olmuştur.


Özellikle, Rifat Hisarcıklıoğlu yönetiminde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 81 ilde, 160 ilçede, 365 oda ve borsada reel sektörün öncüsü olma adına, üyelerine etkin hizmet kültürünün geliştirilmesi adına çok büyük reformlar gerçekleştirmiştir. İş dünyamızın çatı kuruluşu olarak, sorunlarımızın çözüme kavuşturulması, yatırım ve ticaret ortamının iyileştirilmesi, iş dünyası ile hükümet arasında çok güçlü bir iletişim sistemi kurulması bakımından yeni bir çağ açan birliğimiz, ülkemiz ekonomisinin büyümesi ve küresel rekabette öne çıkması adına da çok başarılı bir grafiğe sahiptir. Bu itibarla, Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu nezdinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne iş dünyamız adına şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

 

“KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI İHTİYACI OLDUĞU HER ALANDA ÜYELERİNİN YANINDADIR”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın eşit ve kaliteli hizmet anlayışıyla yoluna devam ettiğinin altını çizen Zabun, “İmalat ve hizmet sektörleriyle, meslek komiteleriyle, meclisi ve yönetimiyle, hepimizin büyük emekleriyle bugün Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, 10 bin üyesine eşit ve kaliteli hizmet anlayışıyla yoluna devam etmektedir.


Yatırımda, üretimde, ihracatta, ihtiyacı olduğu her alanda üyelerinin yanında olan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, buna ilaveten kendi hizmet binasında; Türk Standartları Enstitüsü, Kredi Garanti Fonu, İşkur Hizmet Noktası, Üye İlişkileri Ofisi, Eximbank Bürosu ve bugün hep birlikte açılışını yapacağımız Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi gibi yenilikçi hizmet yelpazesiyle üyelerinin bütün işlerini kolaylaştırmaya, daha yakın ve etkin bir çalışma ortamı oluşturmaya gayret göstermektedir.” şeklinde konuştu.

 

“ŞİRKET KURULUŞLARINI ODALARDA TAMAMLANACAK”

Yatırım Ortamı İyileştirme Kurulu çalışmaları ile ticaret sicil müdürlüklerinin şirket kuruluşlarında ‘tek durak ofis’ olarak tasarlandığını ifade eden Zabun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin yoğun mesai harcadığı, Yatırım Ortamı İyileştirme Kurulu çalışmaları kapsamında Türk Ticaret Kanunu’nda hayat bulan revizyonlarla şirket kuruluş işlemleri artık başka bir yere gitmeye gerek kalmadan, sadece odalarda faaliyet gösteren ve ‘tek durak ofis’ olarak tasarlanan ticaret sicil müdürlüklerinde yapılacak.


Böylece, üyelerimizin, yeni girişimcilerimizin daha kısa zamanda, daha az maliyetle şirket kuruluşlarını burada kolaylıkla tamamlamalarını hedefliyoruz. Bu düzenleme ve YOİKK kapsamındaki tüm reformlar ile reel sektöre sağlanan kaynak ve imkanlar dolayısıyla hükümetimize, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” dedi.

 

“ÜYELERİMİZE DÜŞÜK FAİZLİ YENİ BİR KAYNAK OLUŞTURULDU”

Nefes Kredisi Projesinin ikinci aşamasının başladığını bildiren Zabun, “KOBİ’lerimizin acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde oda ve borsalarımızın katkılarıyla geliştirilen Nefes Kredi Projesinin 2. fazı açıldı. Böylelikle, üyelerimize düşük faizli yeni bir kaynak oluşturuldu. Bu yeni kaynak dolayısıyla başkanımız Sayın Rıfat Hisarcılıklıoğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum.

 

“SEÇİMLERİN ÜLKEMİZE, MİLLETİMİZE HAYIRLAR GETİRMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM”

Nisan ayı odalarımız ve borsalarımız için önemli bir seçim sürecini kapsıyor. Bu itibarla, ülkemizdeki tüm oda ve borsalarımızda yapılan ve yapılacak olan seçimlerin ülkemize, milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Dün itibariyle Ticaret Borsamız, Elbistan Ticaret ve Sanayi Odamız, Afşin Ticaret ve Sanayi Odamız seçimlerini yaptı.


Ticaret Borsamızda Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası’nda Bekir Sıtkı Can ve Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası’nda Mustafa Paksoy başkanlarımı tebrik ediyorum. Kendilerine güzel hizmetlerle hayırlı bir dönem temenni ediyorum. 14 Nisan’da inşallah Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de seçimlerimizi yapıyoruz. Umuyorum ki, odamız bu seçimlerle daha da güçlenecek, şehrimize daha etkin hizmet sunmak adına yeni bir vizyonla yoluna devam edecektir.

 

“MARAŞ DONDURMASI TESCİLLENDİ”

Son olarak sizlerle müjdeli bir haberi paylaşmak istiyorum. Uzun ve zor bir sürecin ardından, şehrimizin adeta simgesi haline gelen ‘Maraş Dondurmasını’ Odamız adına tescillettik. Çok kısa sürede belgemizi alıp, kamuoyuna şık bir şekilde takdim edeceğiz.


Böylelikle, şehrimizin en önemli değerlerinden birisi olan, en güçlü markamız Maraş Dondurması resmen tescillenmiş oldu. Bu konuda bizlere destek olan milletvekillerimiz Sayın Veysi Kaynak ve Sayın Celalettin Güvenç’e, Türkiye Odalar ve Borsaları Birliği Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Sayın Habib Asan’a huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Şehrimize hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

 

“AFRİN’DE ÜLKEMİZ ÇOK BÜYÜK BİR MÜCADELE VERİYOR”

Mehmetçiğin Afrin’de hem Türkiye hem de bölge halkı için en büyük güven unsuru olduğunun altını çizen Zabun, “Ülkemiz hem diplomatik hem askeri alanda çok büyük bir süreç yönetiyor. Geçtiğimiz günlerde Kilis sınırında, Hudut Taburunu, Jandarma Komutanlığını ziyaret ettik. Gerçekten, Afrin’de ülkemiz çok büyük bir mücadele veriyor. Mehmetçiğimiz, bölgemizdeki kirli planları dev operasyonlarla bertaraf ederek hem Türkiye hem de bölge halkı için en büyük güven unsuru oldu. Allah Türk ordusunun ve kahraman askerimizin yardımcısı olsun. Bir kez daha buradan tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet ve ailelerine sabır temenni ediyorum. Gazilerimize acil şifa diliyorum. Terör örgütlerince orada mağdur edilen bölge halkına esenlikler diliyorum.” dedi.

 

“TÜRK İŞ DÜNYASI OLARAK DEVLETİMİZİN, ORDUMUZUN HEP YANINDAYIZ”

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Zeytin Dalı Harekatı'nda şehit olan Kahramanmaraşlı Uzman Çavuş Orhan Sürmen'e Allah'tan rahmet diledi ve Türk iş dünyasının devletinin, ordusunun her zaman yanında olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Türk iş dünyası olarak devletimizin, ordumuzun hep yanındayız. Bu şehrin çalışkan insanlarıyla beraber olmak bana mutluk vermektedir. Sizden aldığım bu morali 81 ilin, 81’ine götürüyorum.  Son geldiğimizde Kahramanmaraşlı tüccar ve sanayiciler adına, TOBB olarak Kahramanmaraş’a kazandırdığımız Fen Lisesi’ni açmıştık. Bugün de Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’nin açılışı için buradayız.” diye konuştu.

 

“YARGIDAKİ EN ÖNEMLİ SORUN İŞ YÜKÜDÜR”

Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın inisiyatif alarak Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi kurmasının önemine değinerek, "Çünkü yıllardır Türk iş dünyası olarak en büyük rahatsızlığımız, yargının yavaş çalışmasından şikayetçiyiz. Burada mahkemelere de suç bulmamak lazım. Mahkemelerimiz, hakimlerimiz her gün artan, müthiş bir iş yüküyle karşı karşıyadır. Türkiye'de yargıdaki en önemli sorun iş yüküdür. Bunun için de hem süre uzuyor hem de kalite düşüyor. Adalet, zamanında ve doğru tecelli etmeyince, adalet sistemine olan güven de azalıyor maalesef." dedi.

Avrupa’da bir hakimin yılda ortalama 200 dosyaya baktığını, Türkiye'de ise bir hakime yılda 700-800 dosya düştüğünü vurgulayan Hisarcıklıoğlu, mahkemelere her yıl yaklaşık 7 milyon dosya geldiğini, bunlardan 4 milyonunun o yıl karara bağlandığını, 3 milyon dosyanın ise ertesi seneye kaldığını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, iş davalarının mahkemeye gelişi ile karar verilmesi arasında geçen sürenin son 5 yılda 250 günden 450 güne çıktığını vurguladı.

 

“ARABULUCULUĞUN TEMELİNDE AHİLİK KÜLTÜRÜMÜZ BULUNUR”

"İş mahkemelerindeki davaların neredeyse yüzde 99,2'sini, Türk iş dünyası olarak kaybediyoruz" diyen Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "İş davası olup da bir tane kazanan işveren görürsem madalya takacağım. Türk işverenleri ne kadar vicdansızmış ki bütün davaları kaybediyor. Burada da bir hak ve adalet olmadığını hepimiz biliyoruz. İşin doğrusu hak edene hak ettiğini vermektir. İşte bu noktada, arabuluculuk devreye giriyor. Arabuluculuğun temelinde, Ahilik kültürümüz bulunur. O dönem iki kişi anlaşamadığında, Ahi Baba'ya giderlerdi ve Ahi Baba onları anlaştırırdı. Sonra biz bunu terk ederken, gelişmiş Avrupa sahiplendi. Şimdi yeniden Batı'dan bunu keşfetmiş gibi getirdik, koyduk. Mesela İngiltere'deki ticari uyuşmazlıkların yüzde 98'i bu şekilde çözülüyor. Dosyaların sadece yüzde 2'si mahkemelere geliyor. En az bir sene sürecek mahkeme, arabuluculuk sistemiyle 1 günde çözülebiliyor".

Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarak, bu tür alternatif çözümlerin Türkiye'de de olmasını yıllardır hayal ettiklerini ve istediklerini dile getirerek, Adalet Bakanlığının bu işi sahiplenmesiyle nihayet Türkiye'nin de hukuk sistemine girdiğini ifade etti.

Adalet Bakanlığına bu önemli reformu hayata geçirdiği için teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, "Biz arabuluculuğu, adalete hızlı erişim olarak görüyoruz. İşçi-işveren arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde, iş adamlarının arasındaki alacak verecek davalarında, arabuluculuk ile süreçler kısalacak" şeklinde konuştu.

 

“22 BİN ANLAŞMAZLIK ARABULUCULUĞA GİTTİ VE YÜZDE 68’İ ANLAŞMAYLA SONUÇLANDI”

Hisarcıklıoğlu, arabuluculuk sayesinde mahkemelerinin iş yüklerinin azalacağını belirterek, şöyle devam etti: "Arabuluculuk uygulamasıyla, geçen yılın ilk 3 ayında 70 bin olan dava sayısı, bu yılın aynı döneminde 7 bine düştü. Yani mahkemelerin yükü yüzde 90 azaldı. Ocak 2018’den bu yana 22 bin anlaşmazlık arabuluculuğa gitti ve yüzde 68’i anlaşmayla sonuçlandı. Öte yandan, ticari uyuşmazlıklarda da mahkemeye gitmek yerine tahkime başvurun. Tahkimle ticari anlaşmazlıklar en geç 6 ayda çözüme kavuşuyor. Tahkim, mahkemeye göre hem daha kısa sürüyor hem daha ucuz".

 

“TAHKİM VE ARABULUCULUK MERKEZİMİZ HAYIRLI OLSUN”

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan da yaptığı konuşmada, Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin hayırlı olmasını dileyerek “Bugün şehrimiz açısından bereketli bir gün. Bütün birimlerin, sadece meslek kuruluşlarının değil aynı zamanda kamu kuruluşlarının da motivasyona ihtiyacı var. Bunu onur konuğumuz sağlıyorlar, bu konuda çok maharetli. Bu pozitif tarafına özellikle vurgu yapmak istiyorum,  hoş geldiniz diyorum teşekkür ediyorum.  Memleketin durumu, ekonominin durumu, bunlarla ilgili her birimize düşen vazifeler bu toplantıda ifade edildi. Bu merkezin ilimize hayır ve bereket getirmesini temenni ediyorum. Gerçekten parlamentomuz özellikle iş çevresindeki engellerin aşılması yönünde iş çevrelerini dinleyerek bir performans ortaya koyup değişik düzenlemeler yaptılar, parlamentomuza teşekkür ederiz. Hükümetimiz bunları projelendirerek taraflarla beraber istişare halinde bu memleketimizin insanlarına, şehrimizin insanlarına bunu sunma yönünde hizmet ettiler. Bu yönüyle hükümetimize müteşekkiriz, şehrimizin insanlarına teşekkür ediyoruz, alın teriyle kazanımını bir katma değere tahvil ederek insanlarımıza sundular.

 

“BU ŞEHRE HİZMET ETMEYİ KENDİ ADIMA BİR ŞANS OLARAK ADDEDİYORUM.”

Bu konuda Kahramanmaraş örnek bir il, çiftçilikten alın terinden kazandığı üç beş kuruşu bile bu ülkenin sanayileşme sürecini inşa etmiş bir kahraman şehrimiz. Bu yönüyle ekonomik anlamdaki özelliği örnek olması hepimizin iftihar kaynağı. Bu aynı zamanda istikrar açısından küresel saldırılara karşı memleketin birliği bütünlüğü tarihte şanlı direnişi özellikle emperyalistlere karşı memleketimizin, insanlarımızın huzurunu kaçıran şerleri def etme yönünde şehrimiz örnek bir şehir.  Bu günlerde de küresel düzeyde memleketin birliği bütünlüğü yönündeki bütün manileri bertaraf edecek bir temayül içinde kararlılık içindedir. O anlamda bu şehirde yaşamak bir şans. Bizim gibi bu şehre hizmet etmek de kendi adıma bir şans olarak addediyoruz. Hükümetimizin icraatları, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm belediyelerimizin icraatlarıyla şehrimizin özellikle sanayileşmesi adına güzel bir altyapı hazırlanıyor. Belediyelerimize, kamu kuruluşlarımıza, esnafa, eşrafa sanatkara teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz ise yaptığı konuşmada, “Türk İş dünyasını temsil eden en büyük kurum olan Odalar Birliğinin değerli başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu Odamızda görmekten kendilerini ağırlamaktan çok büyük mutluluk ve şeref duyuyoruz” dedi. Öksüz, Sayın Başkanım yıllarca bu kurumu çok başarılı bir şekilde yönetmiş ve Odalar Birliğini ülkemizde çok önemli bir noktaya getirmiştir. Bundan dolayı Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı olarak Meclisim adına kendisine şükranlarımı sunuyorum, teşekkür ediyorum. Sayın Başkanım bildiğiniz gibi Kahramanmaraş Türkiye’nin hızla sanayileşen illerinden birisi.

 

“ŞİRKETLERİMİZ GÜN GEÇTİKÇE DAHA BÜYÜK TECRÜBE VE KUVVET KAZANIYORLAR”

Bugün yatırımda, istihdamda, ihracatta her yıl Türkiye ortalamalarının üzerinde çok şükür büyüme gösteriyoruz. Şirketlerimiz gün geçtikçe daha büyük tecrübe ve kuvvet kazanıyorlar. Türkiye’yi büyütmemiz için artık sanayinin, iş dünyasının önemi anlaşıldı. Dolayısıyla gün geçtikçe Kahramanmaraş’ın bu konuda daha başarılı yatırımlar yapacağına inanıyorum.  Özellikle bundan sonraki hedefimiz bir araya gelip daha büyük yatırımlar daha değişik sektörlerde daha büyük yatırımlar yapmaktır. Ben değerli Başkanıma, Kahramanmaraş sanayine ve Odamıza her zaman destek oldular, onun için çok teşekkür ediyorum ve hepinize saygılar sunuyorum.” şeklinde konuştu.

 

“DEĞİŞEN YÖNETİM ANLAYIŞI BUGÜN SİVİL TOPLUMLA, MESLEK ODALARIYLA KAYNAŞMAKTIR”

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, “Türkiye’de neler oluyor, neler bitiyor, değişen yönetim anlayışı bugün sivil toplumla meslek odalarıyla kaynaşmak, iş dünyasının sorunlarının yetkililere hükümete aktarılması ve ibadet aşkıyla sorunların tespit edilip istişareyle çözülmesini çok önemsiyoruz. Bizim anlayışımızın, devlet anlayışımızın, yönetim anlayışımızın, siyaset anlayışımızın hamdolsun artık bu coğrafyada yönetime, siyasete, yönetim anlayışına yansımasının çok açık bir göstergesi.” dedi.  

 

“YILLAR YILI BU ÜLKEDE KURUMLARI BİRBİRİYLE ÇATIŞTIRDILAR”

Güvenç, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını belirterek, “O devirler geride kaldı.  İşin başında işi bilen, direksiyonda ehil bir yönetim var. Şimdi Başkanı dinleyince başarı hikayesinin öbür ayağını görüyoruz. Hükümet işi biliyor, kalkınmanın özel sektör eliyle yapılması gerektiğini biliyor, devletin piyasalarda aktör değil hakem olması gerektiğini biliyor. İş dünyasının önünü açmak gerektiğini biliyor, bunun için çaba gösteriyor ama iş dünyamızda dünya piyasalarını, ekonomiyi ve reel sektörü bu kadar yakından takip edip dünyada ne oluyor, biz ne yapmalıyız, demezse durup dururken çatışma içine girse emin olun bu birlik beraberlik olmasa bu başarı olmaz. Gerçekten yıllar yılı bu ülkede kurumları birbiriyle çatıştırdılar bir takım felsefi yaklaşımlarla kuvvetler ayrılığı ilkesini öne sürerek ki, biz inanıyoruz kuvvetler ayrılığı ilkesine, ama söz konusu gelişmeyse, ülkenin menfaatiyse, üretimse, istihdamsa Bakanla, Oda başkanının, fabrika sahibinin, işçinin farkı yok, aynı gemideyiz.

 

“BÜTÜN KAOS TELLALLARINA RAĞMEN DESTANLAR YAZDIK”

Aynı değerleri paylaşmalıyız, birlikte fikir üretmeliyiz, birlikte çalışmalıyız. Hamdolsun bugün bunu yakaladık ve bütün kaos tellallarına rağmen işte bu çalışmalar yapılarak bu destan yazıldı. Ben iş adamı değilim paradan da çok anlamam ama reel faiz %16, 17 iken 380 bin işadamına %9,9 oranla kredi sağlandıysa, ben o Odalar Borsalar Birliği Başkanını da alkışlarım onu sağlayan hükümeti de alkışlarım kimse kusura bakmasın. Demek ki, burada çalışma var ve birlikte çalışarak inşallah devam edeceğiz. Değişmeyen tek şey değişim ve gelişimdir. Bakın bir sürü reform yaptık ama şu arabuluculuk işini yeni yeni oturtuyoruz.  Kimse demesin ki niye getirmediniz bugüne kadar hepsi zaman alıyor.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’nin açılışı yapıldı. Törene Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç ve tüm protokol üyeleri katıldı.

KMTSO Başkanı Serdar Zabun ve KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na Kahramanmaraş'a özgü ahşap oyma çerçeve hediye etti. Daha sonra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu KMTSO Şeref Defterini imzaladı.