Kahramanmaraş misafirperver bir il

TBMM Göç ve Uyum Komisyonu üyeleri Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında Kahramanmaraş’a geldi. İki gün Kahramanmaraş’ta incelemelerde bulunacaklarını belirten Uslu; “Kahramanmaraş’ta 100 bin Suriyeli 6 bin de Iraklı göçmen var. Kahramanmaraş ciddi bir şekilde ev sahipliği yapıyor. Kahramanmaraş’ta farklı örneklik gördüğümüz için buradaki çalışmaları görmek istedik” dedi.


Kahramanmaraş misafirperver bir il

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun alt komisyonu olan Göç ve Uyum Komisyonu Kahramanmaraş’a geldi. Ak Parti Antalya Milletvekili Aday Uslu Başkanlığında Ak Parti, CHP, MHP ve HDP milletvekillerinin de bulunduğu komisyon çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu sığınmacılarla ilgili iki gün boyunca Kahramanmaraş’ta çeşitli incelemeler yapacak.

Kahramanmaraş’taki ilk ziyaretini komisyon üyeleriyle Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’a yapan TBMM Göç ve Uyum Komisyonu Başkanı Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu komisyonun içeriğiyle ilgili bilgiler verdi.

DÜNYADA ADETA GÖÇ ÇAĞI YAŞANIYOR

Komisyon olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında incelemeler yaptıklarına değinen Uslu yaptıkları incelemeleri raporlayarak ilgili birimlere ulaştırdıklarını söyledi. Göç’ün dünya ve Türkiye için önemli bir olgu olduğuna parmak basan Uslu Dünyada adeta bir göç çağı yaşandığına dikkat çekti.

Dünyada 400 milyondan fazla göçmenin olduğundan söz edildiğini belirten Uslu bunların 65 milyonunun sığınma amacıyla veya koruma amacıyla başka ülkelere göç ettiğini kaydetti. Türkiye’nin de dünyanın en çok göç alan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Uslu şöyle konuştu, “Ülkemizde yaklaşık olarak 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere, 4 milyonun üzerinde Türkiye’de uluslararası koruma arayan sığınma prosedürleri içerisine dâhil olmuş göçmen bulunmaktadır. Ve bu konuda Türkiye ev sahipliği yapmaktadır. Merhametini göstermektedir. Ensarlığını, kardeşliğini göstermektedir. İnsan Haklarına bu anlamda ne kadar saygılı olduğunu, insanı yaşatma konusunda ne kadar kararlı olduğunu dünyaya göstermektedir. Bu anlamda milletimize teşekkür ediyorum hakikaten ciddi bir örneklik temsil ediyor. Aynı teşekkürü Kahramanmaraş halkına da yapmak istiyorum.

KAHRAMANMARAŞ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR

Kahramanmaraş’ta da 100 bine yakın Suriyeli kardeşimiz var. Yaklaşık olarak da 6 bin civarında da Iraklı kardeşimiz burada misafir olarak konaklamakta. Onlara gerçekten ciddi bir ev sahipliği yapıyor. Tüm kurumlarımıza bu konuda teşekkürlerimi sunuyorum. Bu gezimizin amacı biz Türkiye’nin farklı noktalarına gittik. Farklı kampları inceledik. Ama Kahramanmaraş’ta farklı bir örneklik olduğunu hissettiğimiz için bir de Kahramanmaraş’ı görelim dedik.

BURADA İSTİHDAMA DA KATKI SUNUYORLAR

Kahramanmaraş’ta yabancıların istihdama katılım oranı çok daha yüksek. Buradaki Suriyelilerin ve diğer sığınmacıların çalışabildiklerini gördük. Dolayısıyla hangi alanda çalışıyorlar, çalışırken nelerle karşılaşıyorlar, toplumun onlara bakışı nasıl, siyasinin onlara bakışı nasıl? Bunu yerinde görelim diye Kahramanmaraş’a geldik. Bir dizi burada da ziyarette bulunacağız. Öncelikle genel olarak bilgi aldıktan sonra ticaret ve sanayi odamızla görüşme yapacağız. Kahramanmaraş’ta iş yapan Suriyeli iş adamları var. Onların fabrikalarını atölyelerini ziyaret edeceğiz. Onlarla da karşılıklı olarak görüşmelerde bulunacağız. Durumları nedir? Yürütme, yasama organından beklentileri nelerdir? İnşallah bundan sonraki bu göç sürecini daha iyi yönetme konusunda yapılabilecekleri raporlayacağız.”

SURİYELİLER TOPRAKLARINA GERİ DÖNMEYE BAŞLADI

Sının ötesinde harekatın devam ettiğini ve güvenli bölgelerin oluşturulmasıyla Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşlerinin söz konusuyla ilgili stratejilerin ortaya konduğunu ifade eden Komisyon Başkanı Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu; “Fırat kalkanlı bölgesine 150 bin civarında Suriyeli kardeşimiz geriye döndü. İnşallah Afrinde ki bu süreç tamamlandıktan sonra oraya dönüşler başladı. Orayla ilgili de bu süreç hızlanacaktır. Tahminimiz 300 bin den fazla Suriyeli,  kardeşlerimizin o bölgeye dönmesidir. İnşallah barış gelecek. Barış geldikten sonra bu kardeşlerimiz kendi ülkelerin de huzurlu ve güvenli bir şekilde yaşayacaklardır diye düşünüyoruz.” Dedi.

AFGANLARDA SÜREKLİ GÖÇ HAREKETİNDELER

Son yıllarda Afganistan’dan gelen göç dalgasıyla ilgili de bir soruyu cevaplayan Uslu şöyle konuştu, “Şimdi göç de dünya da üç kırılma noktası var; Bir tanesi Afrika civarında Somali, ikincisi Suriye coğrafyası, üçüncüsü de Afganistan. Suriye krizinden önce dünyada en çok göç veren ülke Afganistan’dı. Hala öyle ama Suriye’deki ciddi savaş koşullarından dolayı, Suriye krizi bir anda ön plana çıktı. Afganistan’da ciddi bir otoritesizlik var. Dolayısıyla Afganlarında sürekli dünyanın farklı yerlerine göç etme eylemleri var. Türkiye’de Suriyelilerden sonra en çok bulunan sığınmacı Afganlar ve Iraklılar bunlar da zaman zaman mevsimlerin düzelmesiyle bu tür sığınmacılar daha çok yaya veya karayolunu tercih ederek göç ediyorlar. Bu yaz ve bahar döneminde oluyor. Bahar döneminde bakın her zaman bu artış vardır. Biz Afganistan da savaş nedeniyle orada ortaya çıkan zulüm nedeniyle başka ülkelere göç etmek isteyen sığınmacılara da kapımızı açıyoruz.

AFKANLARIN ÖLMEMESİ İÇİN TEDBİRLER ALIYORUZ

Biz hedef ülke olduğumuz kadar Afganistan için transit bir ülkeyiz. Biz onlar Akdeniz’de Ege’de yok olup gitmesinler diye de tedbirler geliştiriyoruz. Büyük bir devletiz. Dünyanın neresinde zulüm varsa Dünyanın neresinde savaştan dolayı bir baskı varsa ve insanlar bize sığınmak istiyorlarsa biz kapılarımızı açıyoruz. Bunlarla ilgili biz İnsan Hakları standartlarının üstünde biz çalışmalar yapıyoruz. Bu bugün değil, Osmanlıda da böyleydi. Biz her zaman nerede bir mazlum varsa kapımızı açıyoruz. Çünkü bizim için muhacir hicret ve ensarlık kavramı çok önemli.”

ZİYARET ŞEHRİMİZ İÇİN ÖNEMLİ

Komisyon üyelerini makamında kabul eden Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan da yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; “Gerçekten şehrimiz açısından ilimizdeki misafir mülteciler açısından bunların durumunu iyileştirmesi açısından zaten pratikte idarenin yapmış olduğu faaliyetler var. Ama esas itibariyle işin çerçevesini, stratejisini, belirleyen düzenlemeleri yapan, yüksek derecedeki devletin siyasetini belirleme noktasında ilgili milletvekillerinin burada olması bizim açımızdan bir şans. Hem genel düzenleyici işlemlerin yapılması hem iyileştirilmesi hem de pratikteki sorunların sahada komisyon başkanımıza üyelerimize vekillerimize arz etme imkânını bulmuş olacağız. Bizlere zaten yüksek derecede hükümetimiz bu konuyla ilgili yardımcı olmakta, yönlendirmekte, kaynak göndermekte. Ama hükümet programlarının icraatlarının temelini malumunuz parlamentomuz çizmektedir. Kanunlarla aynı zamanda bütçe vererek, hepimize yön vererek, uygulamayı yerinde görerek, bu temel normların üretilmesi hem ulusal düzeyde çok yüksek derecede bir kazanım hem esas itibariyle pratikte de bizim için bir kazanım.”