O imamlar konuştu

Kahramanmaraş’ta bir işadamının yakınları tarafından ortaya atılan iddiaların odağındaki Taşmescit İmamı Ayhan Küpelikılıç ve Ulucami İmamı Mustafa Arifoğlu iddialara yanıt verdi. İki imam da işadamı Hocaoğlu’nun vasiyeti üzerine tüm mal varlığını üzerlerine aldıklarını fakat işadamının rahatlayınca tekrar iade ettiklerini söyledi.


O imamlar konuştu

Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesinin dünkü sayısında gündeme getirdiği imamlar iddialara cevap verdi. Kahramanmaraş’ta bugünkü değeri yaklaşık 30 milyon TL’yi bulan İşadamı Hocaoğlu’na ait taşınır ve taşınmaz malları 2013 yılında iki imamın üzerlerine geçirdiğini öne süren İşadamı Hocaoğlu’nun kayınbiraderi Hasan Morel imamlardan şikayetçi olacaklarını belirtmişti. Morel, geçen aylarda hızla ilerleyen Alzheimer teşhisi konulan kayın biraderinin vasisi olarak eşi tayin edildiğini ve iki imamın kayınbiraderine ait olan tüm mal varlıklarını üzerine geçirdiklerini, işadamı Hocaoğlu’nun yeğeninin durumdan haberi olmasıyla tekrar malları Hocaoğlu’nun üzerine verildiğini belirtmişti. Morel devir işlemlerinden kaynaklanan vergilerin ödenmesi için hukuka gideceklerini dile getirmişti.

İddialarda adı geçen İmamlar Bugün Gazetesine konuştu. Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mesut Tuğrul’un sorularını cevaplayan Taşmescit İmamı Ayhan Küpelikılıç art niyet taşımadıklarını sadece işadamını korumak için böyle bir yola başvurduklarını, akrabalarından gelen tepki üzerine ise tekrar tüm malları işadamı Hocaoğlu’na devir ettiklerini belirtmişti.

Ulucami İmamı Mustafa Arifoğlu ise 22.04.2013 tarihinde Hocaoğlu’nun el yazısıyla bir vasiyet imzaladığını, vasiyete göre işadamı Hocaoğlu’nun taşınır ve taşınmaz mallarını, ilgili kişi ve yerlere verilmek üzere ikinci bir vasiyet yazacağını ve kendileri de o vasiyete uymak için mallarını üzerlerine aldıklarını dile getirdi.

 

İşte iddiaların odağındaki imamların konuyla ilgili cevapları;

 

TAŞMESCİT İMAMI AYHAN KÜPELİKILIÇ;

5 yıl önce olmuş bir olay. O beyefendi (Metin Zalha Hocaoğlu) yalnız yaşayan adamcağızdı. Mustafa Hocamla birlikte bize tamamen iyi niyetle bize vasiyette bulundu. Bizimle uğraşan arkadaşlar Hocaoğlu’nu sıkıştırmışlar. Bizde işadamı rahatlayınca, dedikodu da olunca tekrar Hocaoğlu’na rica minnet mallarını verdik. Hatta Hocaoğlu’da bize küstü, ‘malları neden geri verdiniz’ diye. Hatta bize aynı gün tarihli ‘akli dengesi yerindedir’ diye raporu da var. Bize de aynı gün vasiyet belgesi verdi. Biz art niyetli olsak, üzerimizde 1 yıl duran malları geri verirmiydik? Biz Allah’tan korkan din adamlarıyız. Tamamen o adamı kendini sıkıştıran akrabalarına karşı koruduk, sahip çıktık. Şuan adamın aklı melikeleri yerinde olsa da anlatsa. 5 yıl sonra bunu bizi karalamak ve intikam almak için yapıyorlar. Bu adamın o tarihte aklı başındaydı, gidip bizi neden şikayet etmezmiydi. O adama hale Mustafa Arifoğlu hocam bakıyor, yemeğini yediriyor, evine gönderiyor.

 

Aile Hocaoğlu’nun uzun süredir Alzheimer hastası olduğunu iddia ediyor, neler söyleceksiniz?

Şuanda Metin Zalha Hocaoğlu Alzheimer hastası. Fakat olayın gerçekleştiği tarih 2013 aradan 5 yıl geçmiş. Akli dengesi yerindedir şeklinde en az 10 tane rapor var. Bu adamın silah ruhsatı var.

 

Hocaoğlu’nun mallarını, ailesinden korumak amaçlı mı aldınız?

Hayır, bu adama akrabaları devamlı haber gönderiyormuş. Bu adan rahatsız olduğu için Mustafa hocama da bize de rica etti. Sadece bu adamı koruma amaçlı yaptık. Çünkü bu adam hiç kimseye güvenmiyordu, uykusu kaçmıştı. Biz her zaman yakınındaydık, namaza başlattık, hacca götürdük. Art niyetimiz yoktu, dedikodu yapıyor diye malları tekrar üzerine zorla verdik. Şuana kadar sesimizin çıkmama sebebi ise biz din adamıyız, Allah’tan korkan insanlarız. Zaten aldığımız malları da aynı şekilde tekrar iade ettik. Bizden tamamen intikam almak istiyorlar. Bende “akli dengesi yerindedir” raporunu aldığımız aynı gün ile bize yazdığı belge var. Belgede hiç kimsenin etkisi altında kalmadan bizim üzerimize malların verileceğini vasiyet ediyor. Biz kendisine de dedik, ‘abi biz bu malları alıyoruz ama yarın biri bir şey derse altında kalırız’ dedik. Adamda doktora gitti, rapor alıp bize vasiyet yazdı.

 

2013 yılında bu malları alırken vergi harçlarını siz mi yatırdınız?

Tapu harçlarını adam kendi yatırdı, hatta bir kısmını da ödeyemedi kendim yatırdım. Sonra dedikodu olunca adama gidip malları geri almasını istedik. Adam küstü ve bize ‘sizde mi beni bırakıyorsunuz’ dedi. Bu adam bizden zarar görseydi savcılık yok mu, Hakim yok mu, neden gidip mahkemeye vermez miydi?

 

Ayhan Küpelikılıç

ULUCAMİ İMAMI MUSTAFA ARİFİOĞLU;

Bu Metin Zalha Hocaoğlu’nun iki kız kardeşi vardı ve konuşmuyor, enişteleriyle de konuşmuyordu. ‘ben bunlara miras bırakmayacağım’ dedi. Bunun üzerine bunun değişik yöntemleri olduğunu ve Ankara’da bir ağabeyimizi çağırıp durumu anlattık. Ankara’dan gelen ağabeyde vasiyetin nasıl hazırlanacağını, yazdığı vasiyeti savcılığa teslim edip vefatında açılacağını belirtti.

Daha sonra benim üzerine vermek istedi. Ben üzerime almak istemedim, Ayhan Küpelikılıç arkadaşımızın üzerine verdi. Birkaç parçasını da ısrar edip benim üzerime verdi. Burada tamamen vasiyetti. Vefatı oluncaya kadar bir işlem yapılmamasını istedi. İkinci yazacağı vasiyete göre işlem yapacaksınız dedi.

 

Siz bunu nasıl üzerinize alırsınız, bunun vakfı vardır, diyaneti vardır?

Bu şahıs hiç kimseye güvenmez, bize çok inanır, güvenir, kimselerle konuşmaz. Şuanda Alzheimer oldu, hala benim odaya gelir, benimle konuşur. Bu adam çok farklı birisi. Bu konudan haberdar olan şahitlerimiz de var.

 

Peki, siz bu malların neden şahsınıza aldınız, bir vakfa değil de?

Kendisi, bu işlerin vefatından sonra olacağını söyledi. Bana inandığı ve güvendiği için bana bu işlerin vefatından sonra yazacağı ikinci vasiyete göre yapılacağını söyledi.

 

Mustafa Arifioğlu

Neden malları geri verdiniz?

Hocaoğlu’nun enişteleri, yeğeni aleyhimize dedikodu kampanyaları başlattılar. Bunun üzerine bir işadamımıza gidip durumu söyledim. O işadamımız da sizin mesleğiniz icabı sorun olur, dedikodu boyutuna götürür bu malları tekrar vermemizi istedi. Biz de malları aynı şekilde tekrar iade ettik.

 

Siz vefat etmiş olsaydınız ne olurdu?

Aynı şekilde yazılı kardeşlerime ve aileme vasiyet verdim. Çünkü ailemin bu olaydan haberi vardı. Benim sağ cebimde kendi diğer cebimde vakfın parası olur, bir birine karıştırmam. İyi niyetli olmasaydık bu malları geri vermezdik ve hangi mahkemeye giderlerse gitsinler bir şeyde anlayamazlardı. Aradan 5 yıl geçti Metin Zalha Hocağolu bizi neden mahkemeye vermedi, daha yeni hasta oldu.

 

Elden para aldınız mı?

Elden para almadık, iddia sahibiyle hukuk önünde hesaplaşacağız. Zaten Zalhaoğlu kendi el yazısı ile bize vasiyet bırakmıştı. Bana aşırı şekilde güveni var, o tarihlerde adam tarlasını sattı, satın alan adamlara da dava açsınlar o zaman.

Geçtiğimiz ay hızla ilerleyen Alzheimer teşhisi konulan işadamı Metin Zalha Hocaoğlu’nun 22.04.2013 tarihinde kendi el yazısı ile yazdığı vasiyetnamede ise şu bilgiler yer alıyor, “Ben Metin Zalha Hocaoğlu, Ayhan Küpelikılıç hocama ileride vereceğim gayri menkullarımı yeri ve zamanı geldiğinde Mustafa Arifoğlu hocama vermesi için vasiyet ve talimat veriyorum. Yakınlarım altında art niyet, kötü niyet aramasın. Bu dünyada bana faideleri yok, ahirette bari beni rahat bıraksınlar. Tamamen kendi tasarrufumdur. Kendi el yazımla yazıp teyit ediyorum. Vasiyetimdir. Hiçbir etki altında değilim. İmza Metin Zalha Hocaoğlu) (Kaynak: Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi)