Kahramanmaraş’ın kanayan yarası meclis gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Kahramanmaraş’ta debisi azalarak kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve fabrikaların atıklarının da dökülmesiyle birlikte halk sağlığını tehdit eder hale gelen Aksu Çayı’nda yaşanan kirlilik sorununun çözümü için TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.


Kahramanmaraş’ın kanayan yarası meclis gündeminde

Kahramanmaraş kent merkezinden geçen ve yaz aylarında debisinin iyice düşmesi sonucu kirliliğin gözle görülür hale geldiği Aksu Çayı, özellikle serinlemek amaçlı çaya giren çocukların ve etrafında yaşayan bölge halkının sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.

Atıklar nedeniyle çevreye kötü kokuların yayıldığı çaydaki suyun renginin zaman zaman kimi yerlerde siyaha, kimi yerlerde ise kırmızıya dönüştüğü görülürken, tedirgin olan yöre insanı bu soruna artık bir çare bulunmasını bekliyor.

24 Haziran seçimleri sonrası Kahramanmaraş’ta bugüne kadar CHP’nin aldığı en yük oy sayısına ulaşarak TBMM’de memleketlisini temsil yetkisini ulaşan Ali Öztunç, ilk iş olarak konuyu Meclis gündemine taşıyarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi sundu.

ÖZTUNÇ’UN SORU ÖNERGESİ ŞU ŞEKİLDE:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre Ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Saygılarımla.

Ali ÖZTUNÇ

Kahramanmaraş Milletvekili

Kahramanmaraş’ta, sanayi kuruluşlarının kimyasal atıklarını Aksu çayına bıraktıkları ve bunun ekolojik dengeyi bitirdiği, insan sağlığını tehdit eder duruma getirdiği iddia edilmektedir. Yıllardır bu konuda önlemler alınmaması ve alınan kararların uygulamaya geçirilmemesi çevre felaketine neden olmuş, kentteki baraj ve akarsu kaynaklarını da tehdit eder seviyeye ulaşmıştır.

Buna istinaden;

1-    Aksu çayına atıklarını boşaltan kaç fabrika vardır? Bu nehre fabrikalar günlük ne kadar kimyasal atık bırakmaktadır?

2-    Aksu çayına atıklarını bırakan fabrikalardan kaç tanesinin arıtma tesisi vardır? Bu fabrikalar arıtma tesislerini kullanıyor mu? Kullanıyor ise periyodik ve rutin bakımları yapılıyor mu?

3-    Bu fabrikalar ne kadar sıklıkta denetlenmektedir? Bu denetimler neticesinde arıtma tesisi kullanmayan ve kimyasal atıklarını Aksu çayına bırakan tesislere uygulanan yaptırımlar nelerdir?

4-    Aksu çayı hangi baraj gölüne akıyor, bu baraj gölünde balık çiftlikleri var mıdır? Bu çiftliklerde üretilen balıklar nerelere satılıyor? Bu kadar kirliliğin olduğu yerde üretilen balıkların insan sağlığı açısından tehdit oluşturup oluşturmadığı yönünde bilimsel bir araştırma yapılmış mıdır?

5-    Aksu çayına atıklarını bırakan fabrikalar için büyük ve tek bir arıtma tesisi kurulacağı ifade ediliyor. Kurulacağı söylenen arıtma tesisinin maliyeti ne kadardır? Bu maliyet nereden karşılanacaktır?

6-    Bakanlığınızca düzenlenen çalıştayda niçin muhalefete söz hakkı verilmedi, muhalefetin ve diğer STK temsilcilerinin görüşleri çalıştayın olduğu gün herkesin huzurunda neden sorulmadı, bilimsel bir tartışma yapılmadı?

7-    Bakanlığınızın çalıştayın yapıldığı günden bu güne kadar bu konuda attığı somut adımlar nelerdir?