12 ürünün coğrafi işareti tescillendi

Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 12 yöresel ürünün coğrafi işaret olarak tescil edildiğini açıkladı.


12 ürünün coğrafi işareti tescillendi

Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; Maraş Dondurması, Maraş Burma Bileziği, Maraş Çöreği, Maraş Biberi, Maraş Tarhanası, Andırın Tirşiği, Kahramanmaraş Hartlap Bıçağı, Kahramanmaraş Oyma Ceviz Sandığı, Kahramanmaraş Yemenisi, Çağlayancerit Cevizi, Maraş File Nakışı ve Maraş Sumak Ekşisi Akıtı” olmak üzere 12 yöresel ürünümüz coğrafi işaret olarak tescil edildiğini açıkladı.

Açıklama; “Coğrafi işaretler, kendine özgü niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından belirli bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir. Coğrafi işaret tescili tek bir üreticinin haklarını değil, tescil belgesindeki şartlara uygun üretim yapan ve pazarlayanların tümünün haklarını korumaktadır. Coğrafi işaret tescilinin amacı, üretim ve kaynağına dayalı özelliklerden dolayı belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını, aslına uygun şekilde üretilmesini ve gelecek kuşaklara aktarılması sağlamaktır. Bu sebeple kültürel açıdan da önem taşımaktadır.

Kahramanmaraş’ın yöresel ürünlerinin aslına uygun şekilde üretilmesinin sağlanması ve korunması amacıyla ilimizde bulunan kamu kurum ve kuruluşları tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılarak “Maraş Dondurması, Maraş Burma Bileziği, Maraş Çöreği, Maraş Biberi, Maraş Tarhanası, Andırın Tirşiği, Kahramanmaraş Hartlap Bıçağı, Kahramanmaraş Oyma Ceviz Sandığı, Kahramanmaraş Yemenisi, Çağlayancerit Cevizi, Maraş File Nakışı ve Maraş Sumak Ekşisi Akıtı” olmak üzere 12 yöresel ürünümüz coğrafi işaret olarak tescil edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

KahramanMaraş Maraş Dondurması.jpg







KahramanMaraş Maraş Tarhanası.jpg




KahramanMaraş Maraş Çöreği.JPG

Ahşap Oyma.JPG


Maraş File Nakışı (3).JPG