Mobile Legends Tazminat Cezası Aldı!

Bir süre önce YouTube üzerinde her yerde karşımıza gelen reklamlarıyla ilgi toplayan MOBA türünün mobil platformdaki lideri Mobile Legends, Riot Games tarafından dava edilmişti.


Mobile Legends Tazminat Cezası Aldı!

Riot Games’in açtığı davada Mobil Legends, mahkeme tarafından haksız bulundu ve para cezası aldı. Mobile Legends’ın yapımcı şirketi Moontoon, konu ile ilgili para kuru tarafından bir açıklama getirdi. Ancak mahkeme bu açıklamayı da kabul etmedi ve Riot Games’e yani League of Legends’ı haklı buldu. Davanın nedeninde ise, taklitçilik ve telif hakları yatıyor.

Mobile Legends Davası Sonuçlandı

Riot Games tarafından Mobile Legends’a açılan davanın sebebi olarak Moonton’un özgün içerikler üretmediği ve LoL’u taklit ettiği öne sürülmüştü. Oyuncuların bildiği karakterler olan Xin Zhao’nun Yun Zhao, Annie’nin NaNa adını taşıdığı oyunun esinlenmeleri bunlarla da sınırlı değil elbette. Şifa adındaki büyünün İyileştirme Büyüsü, Çarp adındaki büyünün İntikam, Arındır adındaki büyünün saflaştırma olarak değiştirildiği yapımda rünlerin amblem şeklinde olması ve tüm bu taklitlere rağmen uygulamanın çok tutulup, yüksek gelirlere ulaşması Riot Games’e dokunmuş olmalı.

MOBA sektöründeki tüm oyunların birbirinden esinlendiği doğru ancak buradaki esinlenmek kelimesini, kopyalamak ile karıştırmamak gerekiyor. Dota, Warcraft III için mod olarak geliştirildiği sırada ekip ikiye ayrılmış ve bir kısım kendi MOBA oyunlarını geliştirmeye başlamış ve Riot Games’i kuruo League of Legends’i ortaya çıkarmıştı. Bu oyun kendi içerikleriyle Dota’dan farklılaşmıştı. Geride kalanlar ise Valve çatısı altında Dota 2’yi geliştirmişlerdi. Her iki yapım da kendi çevrelerinde büyüyüp, sektöre yeni oyun türü olarak giriş yapmış ve e-spor kulvarları oluşturmuşlardı.

Davanın sonuca varmasıyla ile Moontoon tazminat ödemesiyle alakalı bir açıklama yaptı. Mahkeme tarafından 2,9 milyon dolarlık bir tazminat faturası çıksa da firma dava Çin’de olduğu için 2,9 milyon Çin yuanı ödemeleri gerektiğini belirtti ancak mahkeme para birimi ile ilgili bir hata olmadığını ve cezanın dolar kuru üzerinden ödeneceğini açıkladı.