Kitap ve Kültür Fuarı Kapılarını Perşembe günü açıyor

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen Uluslararası Kahramanmaraş 5. Kitap ve Kültür Fuarı’nın 11 Ekim 2018 Perşembe günü kapılarını açacak.


Kitap ve Kültür Fuarı Kapılarını Perşembe günü açıyor

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, kitap ve kültür fuarına ilişkin yaptığı toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi.

YAYINEVİ KONUSUNDA SEÇİCİ DAVRANIYORUZ

Daire Başkanı Kabakcı yaptığı açıklamada: “Perşembe günü inşallah 5’nci Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı’mızın açılışını KAFUM’da gerçekleştireceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç Beyin projeleri arasında bulunan şairiyle, düşünürüyle, ozanıyla Türkiye’nin ve dünyanın edebiyat ve sanat şehri olan Kahramanmaraş’ımızda büyük bir kitap fuarının açılması başkanımızın göreve başlamasıyla birlikte gerçekleştirildi. Anadolu’nun en büyük Kitap ve Kültür Fuarı diyoruz. Gerçekten hem fuar alanımız hem yapılan çalışmalarımız Kahramanmaraş Büyükşehir Kültür Dairesi personelimizin gayretleriyle Anadolu’da en fazla ziyaretçi en çok kitap satılan fuar haline geldi. Başlangıçtan bu yana çok değerli edebiyatçılarımız şehrimizi ziyaret ettiler. Bu yılki fuarımız 11-21 Ekim tarihleri arasında yapılacak. 100’ü aşkın standımızda 237 yayın evi bulunmaktadır. Yayınevi konusunda çok seçici davranıyoruz. Emek ürünleri, akademik kitaplar, dil kurumu, tarih kurumu, üniversitemiz olmak üzere çok değerli kitapları şehrimize getiriyoruz. Bunun yanında son yıllarda hükümetimizin de teşvikleriyle başlayan okuma kampanyalarında çocuk kitaplarının etkinliğinin arttığını görüyoruz. Bu vesile ile fuarımıza gelen kitap evleri çocuk kitaplarının da fuarımıza taşımaya başladılar. Çünkü küçük yaşta okuma alışkanlığı elde edemeyen bireyler büyük yaşlarda da kitap okumamaktadırlar. Bunun için doğuştan mezara kadar ilim öğrenin diyen bir dinin mensuplarıyız” dedi.

KÜTÜPHANELER EKOL HALİNE GELECEK

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren halk kütüphanelerinin ülke genelinde bir ekol haline geldiğine işaret eden Daire Başkanı Kabakcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyükşehir Belediyemiz Türkiye’de Hacettepe Üniversitesi’nin kütüphanecilik ödülünü aldı. Kütüphaneler şehrimizin hemen hemen her mahallesinde yaygınlaşmakta. İnşallah 5 kadar kütüphanemizde yapılış aşamasında. Her öğrencimize ulaşmak ve kütüphanelerimizi bir ekol haline getirmek istiyoruz. Bunun için belediye başkanımız bu konuda her türlü gayreti göstermekte ve çocuklarımızın en kısa zamanda kitaba ulaşmasını mahallesinde olan kütüphaneye gitmesini ve bu kütüphanede her türlü işlevini gerçekleştirmesini, kütüphanelerimizin insana dokunan kütüphaneler olmasını istiyoruz.”

ÇAT KAPI ŞAİR, YAZAR ÖĞRENCİ BULUŞMASI OLACAK

Kitap ve Kültür Fuarı süresince çeşitli etkinlikler de düzenleneceğini kaydeden Daire Başkanı Kabakcı: “ Şehir dışından 237 yayınevi geliyor. 400’ü aşkın yazar da Kitap Fuarı zamanında şehrimize gelecekler. Milli Eğitim ile ortaklaşa yapmış olduğumuz çalışma neticesinde bu 400 yazarımız görevlendirilerek okullarımıza gidecekler. Okullarımızdaki öğrencilerimiz çat kapı şair, yazar buluşmasıyla karşılaşacaklar ve yazarlarımız öğrencilerimize dokunacaklar. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversitemizde yazarlarımız bir program çerçevesinde konferanslar, seminerler verecekler” diye konuştu.

DÜNYA EDEBİYAT KENTİ OLMA YOLUNDA ÖNEMLİ MESAFE KAT EDİLDİ

Şiirin ve Edebiyatın Başkenti Kahramanmaraş’ın aynı zamanda Edebiyat kenti olmaya aday olduğuna dikkat çeken Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Kabacı sözlerine şöyle devam etti: “ Kitap ve Kültür Fuarımızda Büyükşehir Belediyemizin gayretleriyle 11 ilçemizden servis kaldırılacak ve öğrenciler fuara getirilecek. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak UNESCO Edebiyat kenti olmak üzere müracaat ettik. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu da gerçekleşmiş olacak. Bunun yanında geçen yıl 200 bine yakın fuarımızın ziyaretçisi oldu. Bu yıl bu sayıyı arttırmak istiyoruz.”

BİRBİRİNDEN DEĞERLİ YAZARLAR FUARDA OKUYUCUYLA BULUŞACAK

Daire Başkanı Kabakcı sözlerine devamla: “Yazarlarımızdan Kahramanmaraşlı 7 güzel adamdan bir tanesi olan Rasim Özdenören, Dursun Gürlek, İsmail Kara, Hayati İnanç, Süreyya Sırma, Osman Sarı, Yavuz Bülent Bakiler, Durdu Mehmet Doğan, Nihat Hatipoğlu, Ali Ural, Vehbi Vakkasoğlu, İbrahim Tüzel, Hüseyin Su, Ahmet Taşgetiren, Ahmet Demircan, Cemal Şakar, Yıldız Ramazanoğlu, Mustafa Armağan, Bülent Ata, İsmail Kılınçarslan, Mehmet Ali Bulut ve Turgay Güler olmak üzere çok değerli yazarlarımız fuarımıza gelecek. Biz burada anlamlı bir davetiye oluşturduk. Okumaya davet diye de bir kitap çalışmamız oldu. Bu her yıl bizim Büyükşehir olarak Kitap Fuarı’na özel çıkardığımız kitaplarımızdan bir tanesi. Bunu da fuar alanında dağıtmış olacağız. Bu yazarlarımız konferanslar verecekler. Nihat Hatioğlu’nun konferansı 15 Ekim tarihinde Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde olacak. Yine sergilerimiz açılacak. Kültür Sokağında kum sanatı gösterisi, resim sergisi olacak” dedi.

RASİM ÖZDENÖREN’İN BELGESEL GALASI YAPILACAK

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kitap ve Kültür Fuarının galasının yapıalcağına işaret eden Daire Başkanı Kabakcı: “Yine Türkiye Yazarlar Birliği’nin çok değerli yazarları 40 Yılın Hikayesi adlı hikayeciliğimizle ilgili bir çalışmayı bir sempozyum olarak şehrimizde gerçekleştirecek. Bu yıl burada Kahramanmaraş’ın da adını öne çıkaran ve 7 güzel adamdan bir tanesi olan değerli düşünür ve yazar Rasim Özdenören’in hayatı Büyükşehir Belediyemiz tarafından filme çekildi. Bunun da 11 Ekim akşamı galası yapılacak. Diğer yandan Kahramanmaraşlı aşçımız İzzet Özdemir Bey Kahramanmaraş ve Portekiz yemekleriyle ilgili bir kitap yazdı. Kahramanmaraş’tan Portekiz’e lezzet ve kültür yolculuğu adlı bu kitabını imzalayacak. Portekiz Büyükelçisini de şehrimizde misafir etmiş olacağız. Yani bir Avrupa topluluğu ülkesinin yetkilileri de şehrimize gelecekler. Bu yılın onur konukları Felsefe Tarihçisi Murtaza Korluelçi Bey ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın Bey olacak” diye konuşarak tüm Kahramanmaraş halkını kitap ve kültür fuarına davet etti.