Çınar: "Asgari ücret 2 bin 500 TL olmalı"

Son günlerde gündemi oldukça meşgul eden asgari ücrete çifte zam getirilmesi konusunda Hak-İş Konfederasyonu Kahramanmaraş İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Kahramanmaraş Şube Başkanı Ömer Çınar, önemli açıklamalarda bulundu.


Çınar:

Kahramanmaraş İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Kahramanmaraş Şube Başkanı Çınar, asgari ücretin şuan ki koşulların çok altında olduğu ve insanların çok zor şartlar altında geçimlerini sağladığının altını çizildi.

“İNSANLAR ENFLASYONUN ALTINDA EZİLİYOR”

Asgari ücretin geçim standartlarının çok çok altında kaldığını belirten Hak-İş Konfederasyonu Kahramanmaraş İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Kahramanmaraş Şube Başkanı Ömer Çınar, “Bugün itibariyle 1603 lira olan asgari ücret ile ülkemizde yaşanan ekonomik krizden dolayı insanlarımız mağdur olmuştur. İnsanlar enflasyonun altında ezilerek geçim sıkıntısı çekmektedir. Asgari ücretle geçinen 3 kişilik bir ailenin günlük 15 TL harcadığını varsayarsak 2 bin TL küsuratlarını aşmaktadır. Asgari ücretin 2 bin TL değil 2 bin 300-2 bin 500 TL’nin üzerinde olması lazım ki bir insanın en azından dar boğazından bir geçim standardının olması lazımdır. Şuan ki asgari ücret açlık sınırının altındadır. Biz asgari ücretin en az 2 bin TL’nin üstünde olmasını istiyoruz. Bunun içinde Hak-İş Konfederasyonu genel başkanı Mahmut Arslan büyük bir çaba sarf ediyor. Ankara da bu konu üzerinde baya yoğun bir çalışma yaptık. Ben asgari ücretin arttırılması konusunda umutluyum. Bu konuyu hükûmetimizin göz ardı etmemesi lazımdır. Hükümetin 3 kişilik bir aileyi göze alıp bu şekilde değerlendirmesi lazımdır. İnsanların geçim standardının arttırılması lazımdır” açıklamalarında bulundu.

“BU ASGARİ ÜCRET İLE VATANDAŞLARIN GEÇİNMESİ ÇOK ZOR”

Asgari ücret belirlenirken konfederasyonlardan, yüksek hakem kurulundan ve hükümetten bir kurul toplanarak bir karar alındığının altını çizen Çınar, “Hükümet ve sendika tarafları asgari ücret konusunda fikirlerini ortaya koyuyor. Bu şekilde bir uzlaşma sağlamak için çaba veriliyor. Uzlaşma çıkmasa da hükümetin belirlediği rakam üzerinden asgari ücret belirleniyor. Enflasyonun yüzde 35’lerde olduğunu düşünüyorum. Hükümet en düşük gıda maddesi üzerinden enflasyonu belirliyor. Buda bizim yaramıza merhem olmaz. Bu asgari ücret ile vatandaşların geçinmesi çok zordur. Vatandaşlar enflasyonun altında ezilmiştir. Asgari ücret duruma göre her 6 ayda veya yılda bir düzenleniyor. Hükümetimizin asgari ücret belirleme komisyonunda çalışan arkadaşlarımızın, üyelerimizin asgari ücretle geçinen insanların geçim standardına bakmalarını istiyorum. Asgari ücreti bu şekilde belirlemeleri lazımdır. Böylelikle asgari ücretin 2 bin 500 liranın altına düşmeyeceğini düşünüyorum” şeklinde konuşarak sözlerine nokta koydu.