Sağlıklı bir yaşam için aile hekiminizi erken tanıyın

Kahramanmaraş’ta Sağlık Bakanlığı tarafından Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerine Erişim ve Aile Hekimliği hizmetlerinin önemi konusunda farkındalığın artırılması amacıyla "Aile Hekimliğinin Etkin Kullanımı” iletişim kampanyası başladı.


Sağlıklı bir yaşam için aile hekiminizi erken tanıyın

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz şunları kaydetti:

“Sağlıklı Bir Yaşam İçin Aile Hekiminizi Erken Tanıyın” sloganı ile başlatılan kampanya kapsamında; reklam panoları ve sağlık tesislerine afişler asılmış, kurumsal web sayfaları ve sosyal medya hesaplarından kampanyanın tanıtımı planlanarak uygulamaya konulmuştur. Ayrıca İl ve İlçe merkezlerimizde açılan stantlarda sağlık personelimiz tarafından bilgilendirmeler yapılarak dağıtılan broşürler ile kampanya etkin şekilde yürütülmektedir.

Bu kampanya ile ilimizde sizlere aile hekimlerimizle alakalı bilgiler vermeye gayret etmekteyiz. İlimizde 126 Aile Sağlığı Merkezinde 346 Aile Hekimimiz hizmet vermektedir.

Aile Sağlığı Merkezlerimiz İlimizin her köşesine yayılmış bulunmaktadır. Aile hekimleri, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini, yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belli bir mekânda vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti veren ve tam gün esasına göre çalışan aile hekimliği uzmanı veya Bakanlığın öngördüğü eğitimleri alan uzman tabip veya tabiptir. Aile hekimleri hastalarını sadece tedavi etmekle kalmaz, onları hastalanmadan önce de korumaya çalışır. Yani hem koruyucu hem tedavi edici sağlık hizmetlerini bir arada sunarlar. Bizler de sağlığımızı koruyabilmek için öncelikle Aile Hekimlerimizi tanımalı ve bilmeliyiz. Aile Hekimlerimiz bizim en yakın sağlık danışmanlarımızdır. Rahatsızlandığımızda Aile Hekimimize müracaat ettiğimiz takdirde, gereksiz zaman kayıplarından ve uğraşılardan uzaklaşmış olacağız. Aile Hekimliklerimizde tıbbi tetkikler, kan ve idrar tahlillerini de yaptırma imkânınız vardır. Tüm bu bilgiler ışığında herkesi Aile Hekimini bilmeye, onları erkenden tanımaya ve Aile Sağlığı Merkezlerinde uygun şekilde kullanmaya davet ediyoruz.

Mevcut Aile Sağlığı Merkezlerimizde; teşhis ve tedavi hizmetleri, yaşa özel muayene, laboratuvar hizmetleri gebe ve lohusa rutin muayene ve takibi, bebek ve çocuk rutin muayene ve takibi, aşılama ve bağışıklama hizmetleri, meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserlerine yönelik tarama ve takipler, obezite takibi, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların tarama, takip ve tedavisi, üreme sağlığı hizmetlerinin yanı sıra her türlü sağlık sorunu için danışmanlık ve rehberlik hizmetleri verilmektedir.

Aile Hekiminizi; E-Devlet ve E-Nabız üzerinden elektronik ortamda, İl Sağlık Müdürlükleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinden öğrenebilirsiniz.

Aile Hekiminizi değiştirmek için hizmet almak istediğiniz Aile Hekimine, Aile Hekiminin bulunduğu İlçe Sağlık Müdürlüğüne, Toplum Sağlığı Merkezine veya bulunduğunuz ildeki İl Sağlık Müdürlüğüne bizzat başvurabilirsiniz. Elektronik ortamda da ‘www.Turkiye.gov.tr’ internet adresinden veya E-Nabız uygulamasını kullanarak aile hekiminizi değiştirebilirsiniz.

Yaz tatili, seyahat vb. nedenler ile başka bir şehre kısa süreliğine gittiğinizde sağlık hizmeti ihtiyacınız olursa ‘Misafir Hasta’ uygulaması kapsamında herhangi bir aile hekiminden sağlık hizmeti de almanız mümkündür.