Büyükşehir yaban hayvanlarını da unutmadı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası münasebetiyle görme engelli vatandaşlarımızla birlikte doğaya yem bıraktılar.


Büyükşehir yaban hayvanlarını da unutmadı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü ve Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen etkinlikte görme engelli vatandaşlarla birlikte Ahirdağı’nda yaban hayvanlarının aç kalmaması için doğaya yem bırakıldı.

ENGEL KALPTE, BEYİNDE OLMASIN

Yapılan etkinlikten oldukça memnun kaldıklarını kaydeden Türkiye Görme Engelliler Derneği Kahramanmaraş Şubesi Üyesi Murat Dizibüyük bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek: “ Öncelikle Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye’mize çok teşekkür ederiz, bize böyle bir imkânı sunduğu için. Ve bu anlamlı günde 7 Ocak Beyaz Bastonlu Haftası’nda bizi buraya getirip bu imkanı verdiği için teşekkür ederiz. Ben şunu söylüyorum: Kalpte, beyinde engel olmaması. Engelli olmak hiçbir şeye engel değil. Ve biz buraya şu an geldik. Geldik ve etkinliğimizi yapıyoruz” dedi.

KALDIRIM İŞGALLERİNE SON VERİLSİN

Türkiye Görme Engelliler Derneği Kahramanmaraş Şubesi Üyesi Mehmet Özyiğit ise kaldırımların işgallerine son verilmesi gerektiğine işaret ederek: “7- 14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası nedeniyle burada bulunmaktayız. Biz görme engelliler olarak Beyaz Bastonlar bizim birer refakatçimiz gibidir. Bu anlamda bugünde bilindiği gibi Kahramanmaraş’ta kar yağdı ve bu sebepten dolayı da Veteriner Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu bu organizasyonda Görme Engelliler olarak katılarak biz de yaban hayvanlarına yem bırakma konusunda bizlerde birer katkıda bulunmaya çalıştık. Bu bağlamda önemli olan kalpte engel olmamasıdır. Her ne kadar diğer uzuvlarda engeller olsa da önemli olan gönül engellerinin ortadan kalkmasıdır. Yine bu haftanın önemi sebebiyle önemli olan Beyaz Bastonların toplum içerisinde bilince kavuşturulması ve beyaz bastonun insanlar arasında etkinliğinin bilinmesi gerekmektedir. Toplumumuzda beyaz baston kullanırken görme engellilerin yaşamış olduğu engeller bulunmakta. Bunlar: Gerek esnafların koymuş olduğu tezgâhlar gerekse düzensiz dikilen ağaçlar gerekse biçimsiz park edilen araçlardır. Bu şekilde bastonlarımız takılmakta ve kırılmakta. Bu şekilde görme engelliye birçok engeller ortaya konmaktadır. Bu gibi durumları ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu bağlamda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin bu etkinliğinden dolayı, bizlere bu imkanı sağladığı için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

BEYAZ BASTON ONLARIN KILAVUZU

Etkinliğin amacına ilişkin bir değerlendirmede bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürü Mehmet Fatih Akşam: “7 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası. Bugünde Kahramanmaraş’ımıza kar yağdı. Bu nedenle Veterinerlik Hizmetleri Şube  Müdürlüğümüzle beraber burada yaban hayvanlarına görme engelli kardeşlerimizle beraber gelip, burada görme engelli değil ‘insan engeli’ olmasın. Yani görmüyor ama kalplerinde engel yok gördüğünüz gibi. Bugün burada görme engelli kardeşlerimiz, Veterinerlik Hizmetleri Şube Müdürümüz ile birlikte yapmış olduğumuz organize sonucunda burada ki yaban hayvanlarımıza yemler bırakarak, onları doğa hayatında aç kalmamalarını sağlamak amacıyla böyle bir duyarlılık gösterdik. Hem görmüş olduğunuz gibi ellerinde beyaz bastonları var. Beyaz baston görme engellilerimizin farkındalığı noktasında onların kılavuz yollarında ki yön bulmalarında yardımcı olmakta. Burada da yine beyaz kar ve beyaz baston ile bağdaştırarak bir etkinlik yapmış bulunmaktayız. Hem de bir anlamlı hafta 7- 14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası. Bu kapsamda da böyle bir etkinlikle beraber toplumun doğada ki hayvanlarımıza duyarlılık göstermesi anlamında önem arz ettiğini düşünmekteyiz” dedi.

SOKAK HAYVANLARIMIZI UNUTMAYALIM

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri Şube Müdürü Yakup Bilal ise yaptığı açıklamada: “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü ve Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü olarak ortak bir proje yaptık. Bu projede hem sokakta aç gezen hayvanlarımızı beslemek hem de 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası olduğundan dolayı görme engelli kardeşlerimizle beraber yaban hayatı besledik. Ben burada şunu ifade etmek istiyorum Kahramanmaraş’ta ki vatandaşlarımızdan şunu rica ediyorum: Öncelikli olarak kış mevsiminden dolayı hayvanlarımız sokaklarda aç bulunduğundan dolayı lütfen çevremizde ki hayvanlarımızı aç bırakmayalım. Evlerimizin önüne bir kap su bir kap yemek koyalım. Ve engellilerle ilgide şu kelimeleri kullanmak istiyorum; bu arkadaşlarımızın gözleri görmeyebilir ama kalp dünyaları açık olduğundan dolayı ben görme engelli veya diğer engelli arkadaşlarımızın önlerine engel olmamalarını istiyorum. Teşekkür ediyorum herkesin emeğine sağlık” diye konuşarak etkinliğe katılanlara teşekkür etti.

Programın sonunda katılımcılara sıcak çorba ve ekmek ikramında bulunuldu.