Katma değerli üretimi artırmayı amaçlıyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerel seçimler öncesinde çıktığı il gezilerini sürdürüyor. Diyarbakır, Çanakkale ve Adana’nın ardından Kahramanmaraş’ta ziyaretler gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Yerli kaynaklardan en iyi şekilde yararlanıp, üretimin ithal bağımlılığını azaltmayı hedefliyoruz" dedi.


Katma değerli üretimi artırmayı amaçlıyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Yakında ilan edeceğimiz yerlileştirme ürün programı, çok önemsediğimiz yapısal reformlardan birisi. Ara malı ithalatını azaltıp, katma değerli üretimi rekabetçi bir biçimde artırmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda, desteklerimizi uçtan uça ve sonuç odaklı şekilde tasarlayacağız.” dedi.

 

Varank, Kahramanmaraş’ta esnafla ve vatandaşlarla buluşarak, AK Parti ve Cumhur İttifakı adaylarına destek istedi. Sütçü İmam Üniversitesi Teknokent’te öğrenciler ve akademisyenlerle bir araya gelen Varank Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği sektör buluşmasına katıldı. Varank, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:


ŞEHİR ŞEHİR GEZİYORUZ

Üretimi merkeze alan bir bakanlığız. Sanayinin üzerindeki yükleri azaltmak ve yatırımları teşvik etmek temel görevimiz. Bunun için şehir şehir geziyor, tüm paydaşlarımızla istişarelerde bulunuyoruz. Sorunları çözmek ve önerilerinizi hayata geçirmek için de var gücümüzle çalışıyoruz. Sizden de beklentimiz, mücadeleye daha güçlü devam etmeniz. Sahip olduğunuz işgücünün kıymetini bilerek; üretim potansiyelinizi daha yukarıya çekmeye odaklanmalısınız.


YÜKSEL İTHAL BAĞIMLILIĞI

Yerlileştirme konusu öncelikli gündem maddemiz. Yüksek ithal bağımlılığı, kurdaki dalgalanmalara karşı sanayimizin direncini zayıflatıyor. Yerli kaynaklardan en iyi şekilde yararlanıp, üretimin ithal bağımlılığını azaltmayı hedefliyoruz. Yakında ilan edeceğimiz yerlileştirme ürün programı, çok önemsediğimiz yapısal reformlardan birisi. Ara malı ithalatını azaltıp, katma değerli üretimi rekabetçi bir biçimde artırmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda, desteklerimizi uçtan uça ve sonuç odaklı şekilde tasarlayacağız.


KAMUDA YERLİ MALI ALIMI

Yerlileşmede önemsediğimiz bir diğer konu da; kamuda yerli malı alımını daha güçlü teşvik etmek. Ortada bir mevzuat var, ancak maalesef aksayan yönlerle ilgili sanayicilerimizden haklı şikâyetler alıyoruz. Bakanlık olarak bu işi sahiplendik, mevcutta aksayan yönleri tespit ettik. Daha sade, daha verimli ve yerli katma değeri dikkate alan bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Bu sayede yerlilik bilincini geniş bir tabana yayacak, yurt içi üretimi nitelik ve nicelik açısından geliştirmiş olacağız.


25 BİN YENİ İSTİHDAM

İlimizde 2002 yılı öncesinde sadece 1 OSB’miz bulunuyordu. Bugün Maraş’ta 4 OSB’miz var, 10 bin vatandaşımız buralarda istihdam ediliyor. Tekstil İhtisas OSB’nin altyapı çalışmaları hala devam ediyor. Tüm parsellerde üretime geçildiğinde 25 bin kişiye yeni istihdam oluşturmasını hedefliyoruz. Ödenek talebinizi biliyorum, bütçe imkanlarımız çerçevesinde değerlendireceğiz. Şu müjdeyi verebilirim; Kahramanmaraş OSB’nin atık su arıtma tesisi ihalesini inşallah bu sene yapacağız. İhalenin yapılmasını engelleyen pürüzlerin hepsi çözüldü.


KUYUMCULUK MERKEZİ OLACAK

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın öncülük ettiği Tasarım ve 3 Boyutlu Modelleme Merkezi; kuyumculuk, mutfak eşyası ve mobilya gibi alanlarda şehrimize rekabet üstünlüğü kazandıracak. Önümüzdeki dönemde bu merkeze yeni makine ve ekipmanlar alınacak ve Ayarevi ile Gemoloji laboratuvarı kurulacak. Bu tesisin de kurulmasıyla, Kahramanmaraş kuyumculuk alanında ülkemizin en büyük, dünyanın sayılı merkezlerinden biri olacaktır.


ESNAF VE VATANDAŞLA SOHBET

Varank, Kahramanmaraş’ta ilk olarak valiliği ziyaret etti. Ziyaret öncesinde yöresel kıyafetli çocuklar Varank'a çiçek verdi. Şeref defterini imzalayan Varank, Vali Vahdettin Özkan ile görüştü. Varank, daha sonra yürüyerek büyükşehir belediyesine geçti. Yürüyüş sırasında esnaf ve vatandaşlarla sohbet eden Varank, AK Parti ve Cumhur İttifakı’nın belediye başkan adayları için oy istedi. Varank, yol üzerindeki bir kestanecinin tezgahına uğrayarak, vatandaşlara kestane ikram etti. Belediye ziyaretinde Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, yerel seçim çalışmaları hakkında Varank’a bilgi verdi.


ŞERBET VE ÇÖREK DAĞITTI

Belediye ziyaretinin ardından Ulu Cami’nin avlusunda vatandaşlarla sohbet eden Varank, Trabzon Caddesi'nde meyan kökü şerbeti satan bir dükkana girdi. Esnafa ücretini ödeyen Varank, vatandaşlara şerbet dağıttı. Varank, cadde üzerindeki bir fırına girerek, vatandaşlara yöresel taş fırın çöreği ikram etti.


UĞUR BÖCEĞİ’İN İNCELEDİ

Tarihi Kapalı Çarşı’da çay içen Varank, Kahramanmaraş Teknokenti ziyaret etti. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri ve akademisyenleri tarafından geliştirilen elektrikli otomobil "Uğur Böceği"ni inceledi. Varank ayrıca, AK Parti Onikişubat İlçesi Seçim Ofisi'nin açılışını da gerçekleştirdi.