Şeker Hastalığı Geçer Mi?

Düzenli ve dikkatli bir beslenme standardı yakalanabilirse, tüm hastalıklarda olduğu gibi şeker hastalığının da kontrol altında tutulması mümkün olabilmektedir. Özellikle şeker hastalarında yüksek kiloya sahip olmak, hastalığın ilerlemesine sebebiyet vermektedir.


Şeker Hastalığı Geçer Mi?

Bu anlamda şeker hastalığına sahip olan biri, beslenmesine dikkat ederek, kilo kontrolü sağladığı takdirde, şeker hastalığını da bir anlamda kontrol altına almış olacaktır. Şeker hastalarının beslenmesi ile ilgili özel listeler ve uygulamalar hazırlayan doktorlar hem kilo kontrolünü hem de kan şekerinin yukarı yönlü ya da aşağı yönlü değişimini önlemeyi amaçlamaktadır.

Şeker hastalığının, kontrol altında tutulabilmesi için, ilaç tedavileri ve düzenli beslenme planları uygulanır. Her hastalıkta olduğu gibi şeker hastalığının da sonunda cerrahi bir müdahale söz konusu olabilir. Bu noktada amaç, hastalığın tamamıyla ortadan kalkmasını sağlamaktır. Ancak, doktorlar doğrudan cerrahi müdahalede bulunmak yerine, belli bir süre ve belli bir seviyeye kadar ilaç tedavisini tercih ederler.

Cerrahi müdahale öncesindeki süreçte, sahip olunan şeker hastalığının seviyesine göre, düzenli beslenme listeleri, egzersiz tedavilerinden oluşan sistemli tedaviler, ilaç tedavisi ve insülin iğnesi takviyesi ile gerçekleştirilir. Bu yöntemlerle, şeker hastalığı kontrol altına alınamıyor ise, bu kez de tam donanımlı tedavi merkezlerinde, alanında uzman kişilerce uygulanan bir yöntem olan insülin pompa tedavisi uygulanmaktadır.

Tüm bu yöntemlerin üzerine, insülin pompa yöntemi de başarıya ulaşamamış ise, sadece tip 2 diyabetli bireylere uygulanabilen metabolik cerrahi işlemi devreye girmektedir.

Şeker Hastalığı Nedir?

Şeker hastalığı, günümüz şartlarında çok yaygın olarak görülen ve yaş gurubu gözetmeyen bir rahatsızlıktır. İnsan ömrünün ilerleyen süreçlerinde karşılaşılabileceği gibi, bir bebeğin şeker hastalığına sahip olarak doğduğu da görülmüştür

Şeker hastalığı, genel bir ifade ile kan şekerinin aşırı derece yükselmesi sonucu meydana gelen metabolik bir bozukluktur.  Şeker hastalığının ortaya çıkışı, pankreasın zarar görmesi sonucu insülin salgılayamamasıdır. İnsülin ise, şekerin, kan hücrelerinden girişi ile doğrudan ilişkilidir. İnsülin yükseldiği takdirde kan şekeri hücre içerisine girerek emilimini gerçekleştiremez ve dolayısıyla kan şekeri yükselir.

Şeker hastalığının genellikle ağızda kuruluk, aşırı susama, sık idrara çıkma ve yorgunluk gibi belirtileri bulunur. Bazı kişilerde ve şeker hastalığı türlerinde ise, bu belirtilerin hiçbiri gözlemlenmez. Bu anlamda şeker hastalığının kontrol altına alınması mümkündür, ancak tamamıyla geçmesi birtakım şartlara bağlıdır diyebiliriz.

Kaynak: https://www.metabolikcerrahi.com/