Tip 2 Diyabet Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Tip 2 diyabet hastalarının günlük hayatlarında dikkat etmeleri gereken birçok şey bulunmaktadır. Normal yaşantılarındaki sağlıksız birçok şeyi bırakmaları gerekmektedir.


Tip 2 Diyabet Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Örnek verecek olursak sigaranın tüketilmesi diyabet hastalığı açısından çok etkileyicidir. Her tüketilen sigara sadece akciğer olmamakla birlikte kana, kalbe, böbreklere, karaciğere ve beyne oldukça zararlıdır. Kana giden bütün katran ve diğer zararlı maddeler kan şekerini de oldukça olumsuz etkilemektedir. Tip 2 diyabet hastalarının sigara tüketmeleri çok risklidir. Ani kalp krizine ve bayılmalara yol açan sigara, zaten tüketilmesi hiç önerilmeyen bir üründür. Doktorların açıklamalarına göre sigara tüketmeye devam eden bir diyabet hastası aldığı tedaviden tam olarak yararlanamamaktadır. Bu konuda sigara tüketimi derhal bırakılmalıdır. Tip 2 diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise alkol kullanımıdır. Alkol kullanımı aşırıya kaçtığında başta karaciğer olmak üzere daha birçok organa ve sisteme zarar vermektedir. Sık ve aşırı alkol tüketimi vücut sistemlerinin bozulmasına ve kandaki madde oranlarının değişmesine yol açmaktadır. Tip 2 diyabet hastalığına sahip olan kişilerin alkol tüketimini sınırlandırmaları gerekmektedir. Aşırı alkol kullanımının kan şekeri değerlerini bozulmasını sağladığı için diyabet yani şeker hastalarının oldukça risk altında kalmasını sağlamaktadır.

Tip 2 Diyabet Hastalarının Devamlı Olarak Yapması Gerekenler

Tip 2 diyabet hastalarının yapmaları gereken şeyler arasında başta beslenme ve spor gelmektedir. Beslenme alışkanlıklarını en sağlıklı olacak şekilde değiştirmeleri gerekmektedir. Günlük olarak düzenli sporlar yapmaları da diyabet hastalarının tedavileri için oldukça önemli bir husustur. Tip 2 diyabet hastalarının yapmaları gereken bir diğer şey ise düzenli olarak kontrole gitmeleridir. Özellikle 12 yaşından büyük diyabet hastalarının yılda birkaç defa gözlerinden kontrole gitmeleri erken teşhis açısından çok önemlidir. Eğer yanış bir tedavi uygulanıyor ise ya da ortaya yeni bir rahatsızlık çıkmış ise erken teşhis edilebilmektedir ve tedavisi en erken zamanda yapılabilmektedir. Diyabet hastalarının bilmeleri gereken şey ise diyabetin hemen hemen her hastalığa yol açtığıdır. Bu yüzden yıl içerisinde birkaç defa kontrole çıkmaları ortaya çıkabilecek her rahatsızlığın erken teşhisinin yapılmasını sağlamaktadır.

Tip 2 diyabet hastalarının devamlı olarak yapması gereken şeylerden bir diğeri de ambalajlı bütün gıdaların tüketimini kesmeleridir. Nargile gibi sağlığa zararlı tütün ürünlerinin de tüketimi tamamen kesilmelidir. Hiçbir şekilde uyuşturucu madde kullanımı yapılmamalı ve kullanılıyor ise bırakılması için gerekli tedavinin alınması gerekmektedir. Doktorların önerdiği ilaçların da zamanında ve düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. İlaçların kullanımı aksatılmamalı ve bitmiş ise hemen yeni ilacın alınması gerekmektedir. Tip 2 diyabet hastalarının yaşam tarzlarının tamamen değişmesi ve sağlıklı bir yaşam sürmesi, diyabetin ilerlemesini ve diğer rahatsızlıkların ortaya çıkmasını engelleyebilmektedir. Diyabet hastalarının en azından birkaç ayda bir doktorlarına görünmeleri iyi olacaktır.

Kaynaklar:

https://www.etilerhastanesi.com.tr/blog/tip-2-diyabet-ameliyati-nedir/

https://www.dralpercelik.com/tip-2-diyabet-nedir/

https://www.metabolikcerrahi.com/blog/tip-2-diyabet-belirtileri/