‘Kurban, paylaşmayı ve yakınlaşmayı öğretir’

Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, “Kurban bayramı, kurban ibadetinin yerine getirilmesinin yanında bizlere teslimiyeti, fedakârlığı, paylaşmayı, yaklaşmayı ve yakınlaşmayı öğretir” dedi.


‘Kurban, paylaşmayı ve yakınlaşmayı öğretir’

Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, Kurban Bayramı dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı. Müftü Sürgeç yayımladığı mesajında, “Yüce Rabbimize sonsuz şükürler olsun ki, mübarek Kurban Bayramını idrak etmenin sevinç ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz. Kurban bayramı, kurban ibadetinin yerine getirilmesinin yanında bizlere teslimiyeti, fedakârlığı, paylaşmayı, yaklaşmayı ve yakınlaşmayı öğretir. Kurban ibadeti, bizi yaratan, yaşatan ve türlü nimetlerle donatan Rabbimizin buyruklarına kayıtsız, şartsız ve gönülden teslim olmayı öğütler. Kurban, İbadetlerimizden, din kardeşlerimizle ve diğer insanlarla münasebetlerimize kadar O’nun her emrine “neden, niçin” demeden âmâde olmaktır. Çünkü nasıl yaşamamız, neyi yapıp, neyi de yapmamamız hususunda hüküm verme yetkisi ancak O’na aittir.

Kurban, yine bizlere fedakârlığı yani Rabbimizin rızası uğrunda kendi nefsî arzu ve isteklerimizden vazgeçmemiz, aynı zamanda din kardeşlerimizin ihtiyaç ve istekleri karşısında kendi menfaatlerimizden feragat etmemiz gerektiğini öğretir. Nitekim Allah Resûlü bizlere, “Kendiniz için arzu ettiğiniz bir şeyi din kardeşiniz için de istemedikçe kâmil mü’min olamayacağımız” konusunda uyarılarda bulunmuştur. (Buharî, İman, 7) Dinimiz bize öncelikli olarak kardeşlerimizi tercih etmemizi tavsiye ediyor. Muhacir-Ensar örneğinde olduğu gibi. Kur’an, kendi ihtiyacı olduğu halde din kardeşini kendine tercih eden “isâr” sahibi mü’minleri övüyor. (Haşr, 59/9)

Kurban ibadeti, aynı zamanda mü’minleri birbirleriyle yardımlaşma ve paylaşma konusunda eğitmektedir. İmkânı olanlar, olmayan kardeşlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya, ellerinde bulunan nimetleri onlarla paylaşmaya gayret etmelidir. Maddî anlamda paylaşmayı gerçekleştirmekle kalmamalı, ardından sevinçlerin paylaşılması, dert ve sıkıntılara ortak olunması sağlanmalıdır.

Kurban, bir yönüyle de Allah’a yaklaşma vesilesidir. Müslüman, sırf Allah’ın rızasını kazanmak niyetiyle kesmiş olduğu kurban sayesinde Allah’a yaklaşma ve O’nun rızasını kazanma imkânı bulur. Kurban bayramı da, Müslümanlar arasında sevgiye, yakınlaşmaya, birlik ve beraberliğe vesile olmaktadır. Karşılıklı ziyaretleşmeler, hediye ve ikramlar, selamlaşma ve musafahalar önce ellerin buluşmasını, ardından da gönüllerin yakınlaşmasını gerçekleştirmelidir.

Allah’ın sevgisinin kazanma ve O’na yaklaşmanın yolu mü’min kardeşini sevindirmek ve onunla iyi ilişkiler içinde olmaktan geçiyor. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bir hadis-i şerifinde, “Allah Teâlâ şöyle buyurdu: ‘Sadece benim rızamı kazanmak için birbirini seven, benim rızam için bir araya gelen, benim rızam uğrunda birbirini hziyaret eden ve sadece benim rızam için sadaka verip iyilik edenler benim sevgimi hak ederler.” (Muvattâ, Şa’r, 16) buyurmuştur.

Bayramlar, mü’minlerin kardeşlik duygularını pekiştirme, birlik-beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma alışkanlıklarını geliştirmeleri için bulunmaz fırsatlardır. Bayramların birleştirici, bütünleştirici ve kaynaştırıcı özelliklerini ön plana çıkararak, en yakınlarımızdan başlamak suretiyle bozulan kardeşlik münasebetlerimizi düzeltmeye, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeye, başta anne-babamız olmak üzere uzak yakın bütün akraba ve komşularımızla ilgilenmeye özel önem vermeliyiz. Bu bayram vesilesiyle; her şeye rağmen bir ve beraber olduğumuzu, yılmadığımızı, yıkılmadığımızı dost-düşman cümle âleme göstermeliyiz. Tıpkı İstiklal Şairimiz merhum Mehmet Akif’in dediği gibi;

Değil mi cephemizin sinesinde iman bir;

Sevinme bir, acı bir, gaye aynı, vicdan bir;

Değil mi ortada bir sine çarpıyor, yılmaz,

Cihan yıkılsa emin ol bu cephe sarsılmaz!

Rabbi bir, Kitabı bir, Peygamberi bir olan, aynı camide omuz omuza saf tutup aynı kıbleye yönelen insanların sevinçte, tasada, iyi günde kötü günde bir ve beraber olmasından daha tabii ne olabilir ki? Bu bayram gününde bir daha düşünelim, tefekkür edelim… 

Bu duygu ve düşüncelerle daha huzurlu bayramlar temennisiyle bu vatan uğruna şehit düşen kahraman Mehmetçiklerimize ve Polislerimize Yüce Allah’tan rahmet, geride kalan yakınlarına sağlık ve afiyeler diliyorum

Değerli vatandaşlarımızın, din görevlilerimizin, aziz milletimizin ve tüm Müslüman kardeşlerimizin mübarek Kurban Bayramını en kalbî duygularımla kutlar; bu bayramın ülkemizin, İslam Âleminin ve bütün insanlığın barış, huzur ve mutluluğuna vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim.”