Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin gala programı yapıldı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) organizasyonu ile 4. Uluslararası Tekstil Zirvesi kapsamında düzenlenen toplantıların ardından Gala Programı yapıldı.


Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin gala programı yapıldı

Gala’ya, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş milletvekilleri İmran Kılıç ve Cihat Sezal, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz ve KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, AK Parti İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, Halkbankası Genel Müdürü Osman Aslan, çevre illerin oda ve borsa başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun Gala programı kapsamında bir açılış konuşmasını yaptı. Zabun, global tekstil sektörünün en önemli üretim merkezlerinden birisi olan Kahramanmaraş’ta, sektörün ülke ekonomisine katkısını güçlendirmek hedefi ile Uluslararası Tekstil Zirvesi’ni düzenlediklerini belirtti.


Zabun, şöyle konuştu: “Kahramanmaraş bugün, Türkiye’nin en güçlü ekonomilerinden birisidir. 40 milyar liralık şirket aktif büyüklüğü ve 5 milyar dolar sanayi üretimi ile Türkiye’nin gücüne güç katmaktadır. Çalışkan girişimcileri ve güçlü sermaye yapısına sahip olan Kahramanmaraş, %3,18 oranla, takipteki krediler bakımından Türkiye’nin en dürüst illeri arasında ilk 10 şehirden birisidir. Şehrimiz, tekstil endüstrisinde büyük ölçekli yatırımlarla, pamuktan hazır giyime her alanda üretim yapan, son teknolojiye sahip fabrikalarıyla dünya moda merkezlerinin en önemli tedarikçilerinden birisidir. Dünyanın 125 ülkesine ihracat yapan kentimiz, iplikte, dokumada, denimde ve örmede artık güçlü bir Türk markası olarak anılmaktadır. Tekstil sektörünün en önemli buluşmalarından birisi haline gelen uluslararası tekstil zirvesi de, Kahramanmaraş’ın bu sektördeki başarısını, uluslararası marka gücünü çok net bir şekilde sergilemektedir. Bununla birlikte; Kahramanmaraş artık, üretim için sergilediği performansı, moda tasarımları, fuar ve sempozyum kültürüyle taçlandırmaktadır. Bugün, merkezi Liverpool’da bulunan, Uluslararası Pamuk Birliği ile birlikte gerçekleştirdiğimiz, sektördeki gelişmeleri ve yenilikleri konuştuğumuz geniş katılımlı toplantı, hep birlikte icra ettiğimiz gala gecesi ve perşembe günü açılışını yapacağımız Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı, şehrimizin güçlü sanayi altyapısını ortaya koyarken, tekstil ticaretindeki rekabetçiliğini de geliştirmektedir. Hem fuarımız hem de tekstil zirvemiz, inanıyorum ki, tekstil sektöründe küresel başarılara imza atan Kahramanmaraş’ın sürdürülebilir üretim, akıllı ve teknik tekstiller gibi yenilikçi alanlardaki çalışmalarına da ışık tutacaktır. Dijitalleşme çağını yaşadığımız bu zamanda, sektörel dönüşümün de güçlendirilmesi bakımından tekstil zirvesinde ortaya konan vizyon bizim çok son derece önemlidir.”


Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “İlimizde Tekstil Zirvesi’nin yapılması, bunca istihdamın sağlandığı bu sektörde küresel bir teveccühe mazhar olması açısından bizim için mutluluk kaynağıdır. Gerçekten, emek yoğunluğu olan sektörlerin günümüzde öneminin giderek azalmadığını, arttığını görüyoruz. Her ne kadar bilimsel ve teknolojik gelişmeler, Ar-ge’ye verilen önem, çok daha hacmi küçük ama değeri büyük ürünlerin üretimine yüksek değer atfedilse de tekstil ile ilgili bütün süreçlerin de tüm insanlığı ilgilendirmesi ve çok geniş yelpazede istihdam üretmesiyle önemini korumaktadır. Bu önemi özellikle marka değerlerin oluşturulması, küresel rekabet gücünün artırılması, moda, tasarım ve ar-ge gibi bilgi teknolojilerinin sektöre girmesi çok daha önemli ve anlamlı. Bu zirvenin en önemli çıktılarından birisi bu oluyor. Özellikle ilimizdeki insanlar bu emek yoğunluğu olan sektörde ağırlıklı olarak öteden beri çalışmaktalar. Toprağa ve emeğe dayalı biriktirdiği sermayelerini bu alanda en güzel şekilde, memleketin kalkınmasına sunmuşlardır. O yönüyle Kahramanmaraşlı çiftçilerimizi, tekstil sektöründe emek üstlenen bütün emektarları, sermaye sahiplerini ve bütün çalışanları tebrik ediyorum. Dışarıdan gelen misafirlerimiz de bu alanda duyarlı ve yatırım yapmış insanlar.


Onların da teveccühüne teşekkür ediyorum. Yapılan araştırmalar ve finansal araçlara erişimle ilgili sorunlar bu zirvede mutlaka konuşulacaktır. Bunların iyileştirilmesi çok önemli. Pazar danışmanlığı, kurumsallaşma ve büyüklerimizin tecrübe paylaşımları çok önemli. Büyüklerimizin yatırım yapması, bu katma değeri üretmesi kıymetli. Aynı zaman gençlerimizin de bu alanda önünü açmamız, onlara güvenmemiz lazım. Firmalarımızın kurumsallaşıp yeni teknolojilerle, yeni gençlerle buluşturulması önem arz ediyor. Çevre üzerindeki baskıların bertaraf edilmesi yönünde de en az kamu kadar sanayicilerimizin de duyarlı olduğunu müşahede ediyorum. Bundan dolayı da mutluluk duyuyorum. Büyükşehir Belediyesi olsun, kamu kurumları olsun, bakanlıklar olsun, özellikle Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün geliştirmiş olduğu bütün Ceyhan Nehri’nin havzasını kapsayan projeyle, Aksu Çayı’nın etrafındaki kirleticileri de bertaraf edecek çalışmaları içeriyor. Bu konuda da bütün paydaşlardan destek istiyoruz. Bu zirvenin kalkınmamıza, daha fazla istihdama, yatırıma, küresel rekabet gücümüzü artıracak bütün tedbirlerin alınmasına vesile olmasını temenni ediyorum.”


BDDK Başkanı Mehmetli Ali Akben ise “Özellikle Türk lirasına sahip çıkmanız gerektiğini belirtmek istiyorum. Bu sayede de bizi inşallah ihracat alanında da Türkiye'nin ekonomisinin gelişmesi alanında da iyi günlerin beklediğini müjdeliyorum.' dedi. Akben, dünyanın önemli bir siyasi ve ekonomik çalkantıdan geçtiğini söyledi. Dünyada ekonomiyi etkileyen birçok unsur bulunduğuna dikkati çeken Akben, "Türkiye bütün bu olumsuzların arasından, bütün bu dünyada meydana gelen olumsuz tablodan çok şükür ki çok fazla hasar, çok fazla yaralanmadan bugünlere geldi. Buna katkısı olan herkese teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.


Türkiye'yi rekabet ortamında dijital teknoloji, yapay zeka ve teknolojik yatırımların beklediğini dile getiren Akben, şöyle konuştu: "Bizim artık dijital tarafta, teknoloji tarafında yatırımlarımızı gözden geçirmemiz lazım. Yaptığımız işleri, emek yoğundan teknoloji yoğuna getirmemiz lazım. Ürünlerimizin kalitesini dünyada rakipleriyle rekabette boy ölçüşür hale getirmemiz lazım. Bizi bu alanda büyük bir rekabet bekliyor. Sadece bizim gibi gelişmekte olan ülkeler değil aynı zamanda gelişmiş ülkeler de bu rekabette bizi bekliyor. Biliyoruz ki, Avrupa Birliği tekstil ürünlerinin en büyük ithalatçısı ama Çin'den sonra biz önemli bir pay alıyoruz. Bangladeş var. Bangladeş ile Türkiye'yi bir kıyasladığımızda bizim herhalde daha yukarıda olmamız lazım. Teknolojik açıdan, Avrupa'ya yakınlık açısından, konumumuz açısından daha önemli bir yerde olmamız lazım."


Ülkenin önünün açık olduğunu belirten Akben, "Faizlerdeki düşmeyle, enflasyondaki düşmeyle artık sizlerin yatırımlarına devam etmesini diliyorum." dedi ve bu fırsatın değerlendirilmesini istedi. Şu anda Türk varlıklarının çok ucuz bir seviyede olduğunu belirten Akben, şöyle devam etti: "Bu seviyeler önemli. Bunları değerlendirmek lazım. Hem yatırım açısından hem de elimizdeki yatırımların daha etkin kullanılması açısından işlerimizi gözden geçirmek gerektiğini düşünüyorum. Daha yerli daha milli sanayi ve üretim konusunda da bir çaba sarf etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Özellikle Türk lirasına sahip çıkmanız gerektiğini belirtmek istiyorum. Bu sayede de bizi inşallah ihracat alanında da Türkiye'nin ekonomisinin gelişmesi alanında da iyi günlerin beklediğini müjdeliyorum."


Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise Türkiye'nin dünya tekstil ihracatı sıralamasında 10 milyar dolarlık ihracatı ile 6'ıncı sırada, 6 milyar dolarlık ithalatıyla da 10'uncu sırada yer aldığını hatırlatarak, Kahramanmaraş'ın ise Türkiye'de tekstil sektöründe ithal eden iller sıralamasında 600 milyondan fazla büyüklüğü ile 5'inci sırada yer aldığını kaydetti.

Güngör, kentin çevre kirliliğine de dikkat çekti. İçinde yaşadığımız dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan birinin çevre sorunu olduğunu kaydeden Başkan Güngör, “Su kaynaklarının korunması yerel yönetim olarak en büyük önceliklerimizden birisidir. Gelişmiş ülkelerin büyük oranda çözdüğü bu sorunlarla bizde karşı karşıyayız. Aksu deresinin gelmiş olduğu durum hepimizin malumudur. Bu sorunu çözmemiz ve çevreyi eko sistemle beraber korumamız lazım. Bu hem hemşerilerime, hem de gelecek nesillere tüm canlı ve cansız yaratılmışlara karşı büyük bir sorumluluğumuzdur.


Yerel yönetimler olarak biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bir an önce ıslah OSB’leri kurup imar düzenlemelerini bitireceğiz, süreci bizzat takip ediyorum. Bu konuda Sayın Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal Bey ve Milletvekillerimizle de sürekli görüşüp istişare halindeyiz. Hep birlikte elimizi taşın altına koymalı ve bir an önce endüstriyel bir atık su tesisi kurmalıyız. Yer olarak bizim evsel atık suları arıttığımız tesisin yeterli alan mevcut olduğunu düşünüyorum. Her iki tesisinde entegre çalışması son derece önemlidir. Bu konuda KASKİ Genel Müdürlüğümüz üzerlerine düşeni yapıyor ve yapacaklardır” ifadelerini kullandı.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, hem dünya hem de Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Halk Bankası'nın kuruluşundan bugüne kadar iş dünyasına verdiği destekle Türkiye ekonomisine güç katan bir kurum olduğunu belirterek Arslan, her daim, esnaf ve KOBİ'nin bankası unvanına yakışan adımlar attıklarını kaydetti.


Osman Arslan, şunları söyledi: "Bankamız ikinci çeyrek sonunda, toplam nakdi kredilerini de içeren toplam kredilerini son bir yılda yüzde 20 artırmak suretiyle 378 milyar liraya taşıdık Türkiye genelinde. Tabi bu rakamla Halk Bankası, Ziraat Bankası'nın ardından ülkemizde en fazla kredi kullandıran, nakit ve gayri nakit anlamda ikinci sıraya yükselmiştir. Daha önce bu noktada 5'inci sıradaydık 2-2.5 yıl önce ancak son dönemlerdeki gayretlerimiz, özellikle finansal dalgalanmanın, çalkantının olduğu bu dönemde ekonomi yönetiminden aldığımız cesaretle de kamu bankası olma sorumluluğumuzu yerine getirmek suretiyle iş dünyasının yanında olduk ve kredi bakiyemiz Türkiye genelinde 380 milyar liraya yaklaşmak suretiyle ikinciliğe çıktık. Bankamızın bilanço büyüklüğü aynı dönemde yüzde 23,2 artışla 430 milyar liraya ulaşmıştır. Bir KOBİ bankası olarak da toplam nakdi krediler içerisindeki KOBİ firmalarına sağlamış olduğumuz kredi payı ise yüzde 40,5'e ulaşmak suretiyle bankacılık sektöründe ortalama rakam olan yüzde 20'nin iki katına yaklaşmıştır. Yani sektör KOBİ'lere toplam kredilerinin 5'te 1'ini kullandırırken Halk Bankası yüzde 40'ını kullandırıyor. Yani her 2.5 liradan 1 lirasını KOBİ'lere aktarmış durumdayız ve bu alandaki pazar payımız yüzde 20'lere çıktı. 2019 yılı Temmuz ayı itibarıyla bankacılık sektöründe tekstil ve tekstil ürünleri sektörüne yönelik 87 milyar lira nakit, 32 milyar lira gayri nakdi olmak üzere yaklaşık 120 milyar liralık bir finansman sağlanarak bu şekildeki bir kredi hacmine sektör ulaşmış durumda. Bankamızın tekstil ve tekstil ürünleri sektörüne kullandırmış olduğu kredi tutarı ise, 7,7 milyar TL nakit, 5,1 milyar TL gayri nakit olmak üzere toplam 13 milyar liralık bir bakiyeye ulaşmış."


Osman Arslan, sanayicilerin Halk Bankası'na olan desteğinin devam etmesini isteyerek, "Her zaman davet edebilirsiniz beni ve arkadaşlarımı. Biz, yönetim kurulu olarak, üst düzey yöneticiler olarak tek tek firmanızda sizleri ziyaret edebiliriz. Siz de Halk Bankamıza gereken desteği verdiğiniz bugüne kadar bundan sonra da vermeye devam etmenizi rica ediyoruz. Tüm algı operasyonlarına rağmen elhamdülillah bankamız dimdik ayakta. Siz, yapılan bir takım algı operasyonlarına bakmayın. Halk Bankası'na saldırıldıkça banka büyümeye devam ediyor. Çünkü gücünü halkımızdan almakta" dedi.


Konuşmaların ardından KMTSO Başkanı Serdar Zabun ve Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan'a, Maraş işi sırma işlemeli Mustafa Kemal Atatürk tablosu hediye etti.

Daha sonra Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve dondurma ustası Erdal Kanbur'un gösterisini izleyip, satırla dondurma kesti.