Hopur: “Pehlivanlar Etnospor’a damga vurdu”

Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK) tarafından organize edilen 4. Etnospor Kültür Festivaline Kahramanmaraşlı sporcular damga vurdu.


Hopur: “Pehlivanlar Etnospor’a damga vurdu”

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından bu yıl 4.sü düzenlenen Etnospor Kültür Festivali bu yıl "Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın" sloganıyla start aldı. Azim, kararlılık ve mücadele vurgusunun yapıldığı organizasyon, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 4 gün boyunca çeşitli kütür sanat etkinlikleri gerçekleştirildi.

Festival alanındaki Han Çadırı'nda gerçekleştirilen törene Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK) Başkanı Necmettin Bilal Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı ve DEK Başkan Vekili Hakan Kazancı ve As Başkanı Kahramanmaraşlı Şahin Hopur katılım sağladı.

Festivalde Ok at, At bin, Güreş tut çağrısıyla  çeşitli etkinliklerle ve kutlamalar yapıldı. Kahramanmaraş’ın adı Güreş ve birçok spor alanında ön plana çıktı. Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Aba Güreşi ve Şalvar Güreşi Asbaşkan Şahin Hopur ve ekibi 4. Etnospor Kültür Festivaline damga vurdu.

“ATASPORUMUZU GELECEK KIŞAKLARA AKTARMAYA GAYRET EDİYORUZ”

Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Aba ve Şalvar Güreşleri As Başkanı Şahin Hopur Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay bölgesi atasporumuz güreşin çeşitli branşları ile etnospor etkinliklerine katılım sağladık. Bu yıl ki 4. Etnospor Kültür Festivalinin sloganı "Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın" Bu nedenle bizlerde Kahramanmaraş- Gaziantep- Şanlıurfa ve çevre illerden kalabalık bir kafile ile katıldık ve Ata sporumuz güreşin tanıtımı için buradayız.. Kahramanmaraş ise bu yıl ki organizasyona her branşta damga vurdu. Burada yapılan tüm etkinlikler içerisinde, Entospor Konfederasyon Başkanımız Necmettin Bilal Erdoğan ve Geleneksel Spor Dalları Başkanımız Hakan Kazancı'ya, Şalvar ve  Aba güreşinin gelişimine katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş ve bölgelerimizde bu sporların %300 artırıldığını ve tanıtımının en iyi şekilde yapıldığını ifade eden Federasyon başkanımız Hakan Kazancı bizleri takdir ettiklerini dile getirdi. Bundan da tabi ayrıca mutlu olduk. Üzerimize aldığımız görevi layıkı ile yapmış olmanın gururunu yaşıyoruz. Bırada vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaşıyoruz. Vatandaşlardan gelen ben de güreş ek istiyorum taleplerine sporcularımıza birlikte karşılık veriyoruz. Vatandaşlar ile sporcularımız sahaya çıkıp, güreş yaptırıyoruz. Onlara sporumuzu tanıtmış olduk. Bunu aşılamış olduk ve aşılamanın devamının gayretleri içerisindeyiz. Bu iş Türkün kanında var, Türkün Özünde var. Burada seyirci olarak katılım sağlayan 6-7 yaşındaki çocuklarımızın direk soyunarak sahaya çıkması bizleri mutlu etti. Bizde bu yolda diyoruz ki Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. Bu gençlerimize bu ecdat yadigarı sporumuzu yaptırtmak, tanıtmak, bizim boynumuzun borcudur. Bizim bu asli görevimizdir. Bugün burada bizlere bu fırsatı veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.   

KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Etnospor Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan, "Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın.' dedik. Bize ait olana, bizim olana sahip çıkmadığımız takdirde kolumuz kanadımız kırılır. Kültürümüze, gelenek ve göreneklerimize, estetik anlayışımıza sahip çıkmak zorundayız ki biz gelecekte de biz olmaya devam edelim. Aksi takdirde başka kültürlerin payandası oluruz, başka kültürlerin parçası haline gelmek durumunda kalırız" dedi.

Erdoğan, organizasyonun amacını dile getirirken "Yüzlerce yıl bizim ecdadımız teknolojide bilimde, sanatta, edebiyatta dünyaya öncülük ederken kültürümüzü yüceltmek için bunları yaptılar. Kendi kültürümüzü kuşanacağız biz olacağız. Bunun için bize ait olana sahip çıkacağız. Çocuklar gençler ne olursa olsun bize ait olana sahip çıkın. Bizim müziğimizi bizim halk oyunlarımızı oynayın geleneksel spor ve oyunlarımızı unutmayın. Kendi emeklerinizi unutmayın. El sanatlarını unutmayın." ifadelerini kullandı.